H Αλεξάνδρα Καζάζου σκηνοθετεί την παράσταση «Έχει φώς η σκιά;» στο Θέατρο Θησείον

Ο Γιάννης Παπαθύμνιος και ο Νεκτάριος Παπαλεξίου μιλούν για την «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου»
21 Σεπτεμβρίου 2022
Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί «Το χρονικό των 10 ημερών»
22 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Γιάννης Παπαθύμνιος και ο Νεκτάριος Παπαλεξίου μιλούν για την «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου»
21 Σεπτεμβρίου 2022
Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί «Το χρονικό των 10 ημερών»
22 Σεπτεμβρίου 2022

Η Transatlantic Group παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της η οποία βασίζεται στο έργο του Αλμπέρ Kαμύ, «Ο Ξένος». Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου. Η Αλεξάνδρα Καζάζου σκηνοθετεί τους ηθοποιούς Σπύρο Δέτσικα και Βασίλη Τρυφουλτσάνη,  στην παράσταση «Έχει φώς η σκιά;» η οποία κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Θησείον.

 

Ουσιαστική έμπνευση της παράστασης υπήρξαν τρεις σημειώσεις του συγγραφέα:

Ξένος – ποιος μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη;
Διανοούμενος – αυτός που χωρίζεται σε δύο. Χαίρομαι που είμαι δύο.
Ο ήλιος, μου έμαθε πως η ιστορία δεν είναι το παν.

 

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του «Ξένου» μέσα από τις ρωγμές της μνήμης.
Όλες οι λέξεις και οι εκδοχές των γεγονότων στην ιστορία του «Ξένου» είναι σωστές αλλά όχι αληθινές. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και στο όχι, είναι ένας ουδέτερος αριθμός χωρίς το συν ή το πλην και δεν σχετίζεται με καμία αξία, αλλά μόνο με την ύπαρξη στην πιο απλή της κατάσταση. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ενοχή ούτε αθωότητα, ούτε βιογραφία, ούτε ψυχολογία, ούτε ποινικός κώδικας, είναι ο Μερσώ. Είναι η ύπαρξη, η προσωπική εμπειρία, η στιγμή, το αίμα, η λάμψη του ήλιου, η αλήθεια δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανήθικη. Η αλήθεια είναι υπαρξιακή. Αυτή την αλήθεια υπερασπίζεται ο Μερσώ, σιωπώντας.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ξένος»

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Δραματουργική Επεξεργασία – Διασκευή: Karol Jarek
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Ηθοποιοί: Σπύρος Δέτσικας και Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Επιμέλεια Φωτισμών – Φωτογραφία: Karol Jarek
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

Πού: Θέατρο Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες

Πότε: από 10 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Tρίτη στις 21.00. Έως 15 Νοεμβρίου 2022

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/o-xenos-theatro-thiseion/

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τον φωτογράφο, φωτιστή και δραματολόγο του θεάτρου Karol Jarek και απο την ηθοποιό σκηνοθέτη και παιδαγωγό του θεάτρου Αλεξάνδρα Καζάζου. Η δραστηριότητα της ομάδας είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού, και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας Αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης οπού η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες.
Η δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε: www.teatrandra.com.

Το καλοκαίρι του 2021 η Transatlantic παρουσίασε την πρώτη της παράσταση βασισμένη στις Χωρείες Χώρων του Ζώρζ Περέκ, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, 2021.