Τζωρτζίνα Δαλιάνη: «Για πρώτη φορά, ως ομάδα ΟΠΕΡΑ, θα δοκιμάσουμε να κάνουμε τον θεατή συμπρωταγωνιστή»

Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από 20 χώρες στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο
19 Σεπτεμβρίου 2022
«Νίκη, απόψε στο πάρτι» για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος
20 Σεπτεμβρίου 2022

H Τζωρτζίνα Δαλιάνη στην παράσταση «Solaris» που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, στο Άσυλο Ανιάτων - Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων.

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Solaris, ένας μακρινός πλανήτης αποτελούμενος από ένα διαστημικό ωκεανό τυλιγμένο με σύννεφα, γίνεται στόχος επιστημονικής έρευνας. Η ηθοποιός Τζωρτζίνα Δαλιάνη, μιλάει στο theatermag για την ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων site-specific παράσταση «Solaris», που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ.

«Η πρώτη μου επαφή με το μυθιστόρημα “Solaris” του Στάνισλαβ Λεμ ήταν πριν από αρκετά χρόνια σε κάποιες καλοκαιρινές διακοπές. Διάβασα αυτό το αριστούργημα και συγκλονίστηκα» εξηγεί η Τζωρτζίνα Δαλιάνη. Καμιά φορά, ξέρετε, τα πράγματα έρχονται και σε βρίσκουν την σωστή στιγμή.Όταν ψάχναμε, πριν από έναν χρόνο,με τον Θοδωρή Αμπαζή,ποιό θα ήταν το επόμενο βήμα της Ομάδας, πήρα πάλι στα χέρια μου το βιβλίο, τυχαία, διάβασα κάποια κομμάτια που είχα σημειώσει, τα έστειλα στον Θοδωρή και αυτό ήταν! Διαβάζοντας αυτό το σπουδαίο μυθιστόρημα έρχεσαι σε επαφή με φιλοσοφικές αναζητήσεις και υπαρξιακά ερωτήματα που μας απασχολούν όλους.

Το “Solaris” είναι κάτι πέρα από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Σε προσκαλεί να βυθιστείς στα σκοτεινά μονοπάτια και στα τραύματα που κουβαλάς, τα απωθημένα και τους φόβους που νομίζεις ότι έχεις κλειδώσει καλά κάπου, άρα και έχεις γλυτώσει. Ο ωκεανός, στο βιβλίο του Στάνισλαβ Λεμ, που είναι και ο πρωταγωνιστής, σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με το άγνωστο και τον φόβο που αυτό κουβαλάει, να στρέψεις προς τα εκεί το βλέμμα, να παραδοθείς και μέσα από αυτήν την παράδοση- αποδοχή να συναντήσεις τον Θεό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Νομίζω ότι είναι από τα βιβλία, που ανοίγονται πολλοί δρόμοι, κάθε φορά που το διαβάζεις».

 

 

Η παράσταση στο Άσυλο Ανιάτων

«Η δραματουργική γραμμή που ακολουθήσαμε στην παράσταση προέκυψε από το βιβλίο, και όχι από τις κινηματογραφικές ταινίες, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Προσωπικά, έχω δει μόνο την ταινία του Ταρκόφσκι. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του δημιουργού και αφήνω την ταινία να με συντροφεύει στη δική μας διαδρομή στον πλανήτη Σολάρις.

Όταν ψάχναμε να δούμε που μπορούμε να κάνουμε την παράσταση, ο Θοδωρής Αμπαζής είχε την ιδέα για το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων- “Άσυλο Ανιάτων”. Η παράσταση που είχε στο μυαλό του, δε θα μπορούσε να γίνει σε έναν αμιγώς θεστρικό χώρο. Ήρθαμε σε επαφή με το Άσυλο, όπου οι άνθρωποι εκεί μας καλοδέχτηκαν. Πρόκειται για έναν χώρο που κρύβει πολύ μεγάλη αγάπη και φροντίδα και μια τεράστια ευγένεια που δεν τη συναντάς -τολμώ να πω στην Ελλάδα- εύκολα. Από τον φύλακα στην είσοδο, μέχρι τους ανθρώπους που μας βοήθησαν, ο χώρος έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Και είναι δίπλα μας, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, στην Κυψέλη.

Το Άσυλο, λειτουργεί εδώ και 130 χρόνια και προσφέρει φροντίδα και αγάπη σε άπορους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Εμείς, από την πλευρά μας, προσεγγίσαμε το χώρο με σεβασμό, γι’ αυτό και το “Solaris” θα παίζεται για πολύ μικρό αριθμό θεατών, μόλις 25, οι οποίοι θα βιώσουν μία μοναδική εμπειρία ξεκινώντας από τον εξωτερικό χώρο και στη συνέχεια μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο για την παράσταση διάδρομο, όπου δεν φιλοξενούνται τρόφιμοι.

Για πρώτη φορά, ως ομάδα, σε αυτή την site-specific παράσταση, θα δοκιμάσουμε να κάνουμε τον θεατή συμπρωταγωνιστή. Θα ακολουθεί τους ηθοποιούς μέσα στα δωμάτια, θα σηκωθεί, θα ξανακάτσει και με έναν τρόπο θα είναι μέσα στη δράση. Συνεργαζόμαστε με την εικαστικό Ναταλία Μαντά, γι’ αυτό δεν μιλάμε για ένα κλασικό σκηνικό, αλλά για μια εγκατάσταση, με τους ηθοποιούς να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της».

 

 

Ο πλανήτης Σολάρις

«Ο επιστήμονας- ψυχολόγος Κέλβιν, φτάνει σε έναν διαστημικό σταθμό, που είναι πάνω από τον πλανήτη Σολάρις» λέει η Τζωρτζίνα Δαλιάνη. «Οι επιστήμονες που βρίσκονται ήδη στον σταθμό, προσπαθούν να εξηγήσουν τα παράξενα φαινόμενα που παρουσιάζονται, μετά από τον βομβαρδισμό του ωκεανού με ακτίνες φωτός υψηλής ενέργειας. Επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους στο σταθμό, όπως η από καιρό πεθαμένη γυναίκα του Κέλβιν. Πρόκειται για παραισθήσεις, ή ο ωκεανός προσπαθεί να πει κάτι;

Έχουμε “ξαναζωντανέψει” μυθιστορήματα στη σκηνή και οι δυσκολίες που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μεγάλες. Πώς μεταφέρεις στη σκηνή ένα σπουδαίο έργο; Τι κρατάς και τι αφήνεις; Ό,τι κι αν επιλέξεις, το σίγουρο είναι πως μέσα από τη σκηνική δράση, ο θεατής παύει να είναι μόνο αναγνώστης, συμμετέχει με όλες του τις αισθήσεις, γίνεται συνένοχος.

Φυσικά, το πώς ερμηνεύεις μυθιστορηματικούς χαρακτήρες είναι ένα ερώτημα. Η προσέγγιση του υλικού, γίνεται με αφαιρετικό τρόπο, θέλω να πω, δεν μπορεις να “παίξεις” ψυχολογικά. Θα σε πετάξει έξω ο ίδιος ο χώρος. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι την ίδια ώρα που εμείς θα παίζουμε την παράσταση, στην διπλανή πτέρυγα βρίσκονται οι τρόφιμοι του ασύλου. Φανταστείτε, άνθρωποι που δεν έχουν μια “κανονική” ζωή, έτσι όπως εμείς την ορίζουμε. Άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν μία άλλη σχέση με την ύπαρξη τους, το “εγώ” είναι “εμείς”, που ίσως έρχονται σε επαφή με μία άλλη διάσταση, που δεν χρειάζεται να ξέρουν και να εξηγούν. Εμένα αυτό με αφορά και με συγκινεί απίστευτα. Πιστεύω, πως η σκηνική σύνθεση που προτείνουμε θα βρει τρόπο να ενεργοποιήσει και την ψυχή του θεατή. Για να δούμε!».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Solaris» βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ

Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικός Χώρος-εγκατάσταση-κοστούμια: Ναταλία Μαντά
Μουσική: Γιάννης Αναστασάκης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου, Νέστωρ Κοψιδάς
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δέσποινα Παυλίδη, Γιάννης Σύριος , Σπύρος Σουρβίνος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δανάη Σαριδάκη

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια τους την Σταυρούλα Δαλιάνη, Αντιγόνη Φρυδά, Άρτεμη Αναστασάκη και Ζωή Μπαρδούτσου

Πού: Άσυλο Ανιάτων – Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, Αγίας Ζώνης 39, Αθήνα

Πότε: 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 17, 18, 24, 25 Οκτωβρίου, στις 20.30

Εισιτήρια: 15 ευρώ

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/solaris/

Χωρητικότητα 25 θεατές

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Λόγω της μικρής χωρητικότητας θεατών ενδέχεται να προστεθούν περισσότερες παραστάσεις.

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού