Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας παρουσιάζει δύο παραστάσεις στο Θέατρο 104

«Πειραιάς ArtportΙΙ»: Υπαίθρια εικαστική έκθεση «Έν δὲ λιμὴν εὔορμος»
8 Σεπτεμβρίου 2022
Danai Nielsen, Kit Kido και Bella Fuzz στο επίσημο opening του Red Jasper Cabaret Theatre
8 Σεπτεμβρίου 2022
«Πειραιάς ArtportΙΙ»: Υπαίθρια εικαστική έκθεση «Έν δὲ λιμὴν εὔορμος»
8 Σεπτεμβρίου 2022
Danai Nielsen, Kit Kido και Bella Fuzz στο επίσημο opening του Red Jasper Cabaret Theatre
8 Σεπτεμβρίου 2022

Ο μουσικός επί σκηνής Νίκος Μεταλληνός και ο ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης στην παράσταση «Mια Ιλιάδα».

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, κατηφορίζει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο 104 στο Γκάζι και παρουσιάζει τις παραστάσεις «Mια Ιλιάδα» και «Ο Τραπεζίτης», που γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Η Βαρβάρα Δούκα, σκηνοθετεί το Νίκο Αρβανίτη, στην παράσταση του έργου «Mια Ιλιάδα» της Λίζα Πήτερσεν, η οποία ανεβαίνει από την Τετάρτη 5 έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Οι ηθοποιοί Ζαχαρίας Ρόχας, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Ιωάννης Μουμούρης, Αλεξάνδρα Παγιατάκη και Νικόλας Κατσαρός, ερμηνεύουν στην παράσταση του έργου «Ο Τραπεζίτης» των  Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, η οποία παρουσιάζεται από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, επίσης σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα.

 

Σημείωμα της Βαρβάρας Δούκα, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας θα συναντήσουν το κοινό της Αθήνας, ραντεβού που διακόπηκε βίαια με την έλευση της Πανδημίας. Και ενώ οι πληγές από μία υγειονομική λαίλαπα, φαίνεται να κλείνουν, η αιώνια πανδημία του Πολέμου, που κατατρέχει το ανθρώπινο γένος, παραμένει αλώβητη, και δυστυχώς, καθιστά το θεατρικό έργο «Μια ΙλιάδαΑ», που θα σας παρουσιάσουμε, ακόμα μια φορά τραγικά επίκαιρο.

Ο συγκλονιστικός μονόλογος της Λίζα Πήτερσεν με το Νίκο Αρβανίτη στο ρόλο του ραψωδού – αφηγητή και ο μουσικός Νίκος Μεταλληνός επί σκηνής, θα μας αφηγηθούν με τον πιο σύγχρονο τρόπο την αδηφάγα ιστορία των Πολέμων, στην ατελείωτη λίστα των οποίων δυστυχώς, πρέπει να προστεθεί αυτή τη φορά, και το όνομα μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Ουκρανίας.

Αλλάζοντας το τοπίο, το δεύτερο μας έργο, «Ο Τραπεζίτης», θα μας υπενθυμίσει με καυστικό χιούμορ, τα χρόνια της κρίσης, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, αλλά και των ψευδών ειδήσεων, της παγίδας του διαδικτύου και των fake news, αλλά κυρίως θα βάλει το καινούριο ερωτηματικό στην ανάγκη των ανθρώπων να διοχετεύσουν την οργή τους, απέναντι στη νέα βαρβαρότητα που επελαύνει, και αλλάζει ότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.
Με ένα επιτελείο ταλαντούχων ηθοποιών από την Κέρκυρα, της Αγγελικής Μιχαλοπούλου, της Αλεξάνδρας Παγιατάκη, του Γιάννη Μουμούρη, και του Νικόλα Κατσαρού, καθώς και την παρουσία του Ζαχαρία Ρόχα στον επώνυμο ρόλο, θέλουμε να δηλώσουμε την προσήλωση μας στους καλλιτεχνικούς στόχους που θέσαμε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

Νέα δραματουργία, πρωτότυπα έργα, που να συνομιλούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα, υψηλή ποιότητα και επαγγελματισμό στις παραγωγές, έρευνα και σύνδεση με το περιβάλλον και την κοινωνική ζωή της Κέρκυρας.
Στις μέρες μας, που η εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας, η ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας με το σημαντικό και το χρήσιμο, διαφαίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαία, η παρουσία της περιφέρειας στο κέντρο, αλλά και το ανάποδο, αποτελεί μονόδρομο.

Ευχόμαστε όλοι να βρεθούν οι θεσμικοί εκείνοι δρόμοι, που θα οδηγήσουν με συνέπεια και συνέχεια στη συνεργασία και παραγωγικότητα του συνόλου των καλλιτεχνικών φορέων. Εμείς σας περιμένουμε με χαρά στο Θέατρο 104».

 

Ο Νίκος Αρβανίτης, στην παράσταση του έργου «Mια Ιλιάδα» της Λίζα Πήτερσεν.

 

Πληροφορίες για τις παραστάσεις

«Mια Ιλιάδα» της Λίζα Πήτερσεν

Το έργο παντρεύει με τον απλούστερο τρόπο την αφήγηση της Ιλιάδας, από έναν αφηγητή – ραψωδό – μια μεταφορική παρουσία του ίδιου του Ομήρου- με το σήμερα, για να καταλήξει σε μία ατελείωτη, εντυπωσιακή ονοματολογία όλων των πολέμων που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα.
Τον συγκλονιστικό μονόλογο, συνοδεύει ένας μουσικός – ορχήστρα εν είδει «Μούσας» μεταμορφώνοντας με τη ζωντανή μουσική την αφήγηση σε ένα ζωντανό ποίημα.
Το έργο διαχειρίζεται με τον πιο σύγχρονο τρόπο το μεγαλείο της αρχετυπικής αφήγησης του Ομήρου, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του πολέμου και του πόνου που προξενεί ανά τους αιώνες.

Ερμηνευτής: Νίκος Αρβανίτης
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Μεταλληνός
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Μουσική Σύνθεση : Γιώργος Βασιλαντωνακης
Σκηνικό περιβάλλον- κοστούμια: Άκης Χειρδάρης
Μετάφραση: Μαρίτα Αρβανίτη

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα, τηλ. 210 3455020

Πότε: από 5 Οκτωβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mia-iliada-tis-liza-pitersen/

*Έναρξη προπώλησης 14 Σεπτεμβρίου

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Ο Τραπεζίτης» που σκηνοθετεί η Βαρβάρα Δούκα. (Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης).

 

«Ο Τραπεζίτης» των  Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο

Μία τρελή κωμωδία γύρω από την οικονομική κρίση που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι χώρες του Νότου της Ευρώπης και μέσα σ’ αυτές και εμείς… Μία πικρή κοινωνική σάτιρα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Μάργα και ο Μπαρτ, ένα νεαρό ζευγάρι που νιώθει στο πετσί του την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, αποφασίζει να απαγάγει τον μεγαλύτερο τραπεζίτη της Ισπανίας, τον Εουσέμπιο Ρομπλέδο, με σκοπό να απαιτήσει ελαφρύνσεις από τις τράπεζες, και απελευθέρωση των κόκκινων δανείων. Τον κρύβουν σε ένα μυστικό δωματιάκι του διαμερίσματός τους, καταφύγιο του παππού της οικογενείας, τον καιρό του πραξικοπήματος, και τον παρουσιάζουν στο διαδίκτυο μαζί με τα αιτήματα της απαγωγής.

Τίποτε όμως δεν πάει καλά, και ένα σωρό ευτράπελα τους περιμένουν, που οδηγούν την απαγωγή, σε μία σειρά αναπάντεχες ανατροπές. Στο καταιγιστικό αυτό έργο, που αλλάζει συνεχώς ύφος, κάνοντας την πλοκή να μοιάζει πότε με την πιο απίθανη σαπουνόπερα της τηλεόρασης, πότε με το πιο μαύρο κόμικ θυμίζοντας το σουρεαλισμό και τον πολύχρωμο κόσμο των ταινιών του Αλμοδόβαρ, μπλέκονται συμφέροντα, επανάσταση, συνδικαλισμός και απάτη.

Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;
Πού τελειώνει η κωμωδία και πού αρχίζει το δράμα;
Ποια είναι η ψευδαίσθηση και ποια η πραγματικότητα;

Παραμονές Χριστουγέννων και λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα πράγματα περιπλέκονται τόσο πολύ, που τίποτα δε μπορεί να γυρίσει στη θέση του. Άραγε είναι μοιραίο πάντα να νικάει ο καπιταλισμός;

 

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
Κουστούμια -Φροντιστήριο: Πηνελόπη Μαμάλου
Μουσική Επιμέλεια: Ξενοφών Ραράκος
Φωτισμοί: Αντώνης Χονδρογιάννης
Visuals : Μαριάνα Γιαννείου
Studio: Λυχνία Κλεομένης Ευαγγελόπουλος
Κατασκευή σκηνικών: Χρήστος Πιστόγιας
Κατασκευή κουστουμιών: Πιπίνα Μέριανου
Γραφικά: Γιάννης Κοκαλάκης
Εκτυπώσεις: Τυποεκδοτική
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντζελίνα Φιλιππίδου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης

 

Διανομή:
Εουσέμπιο Ρομπλέδο (Τραπεζίτης): Ζαχαρίας Ρόχας
Μάργα: Αγγελική Μιχαλοπούλου
Μπαρτολομέο: Ιωάννης Μουμούρης
Γιασμίν: Αλεξάνδρας Παγιατάκη
Φέλιξ: Νικόλα Κατσαρός

Εμφανίζονται επίσης:
Βιολέτα Ρομπλέδο: Άννυ Ταπάσκου
Φραντσέσκα Ρομπλέδο: Μαρία Ταπάσκου
Πιλάρ Ρομπλέδο: Ολυμπία Δούλη
Τζέσσυ: Μανουέλα Ντε Μάρκο
Σύζυγος Φραντσέσκας: Σπύρος Σκλαβούνος
Βελάσκο: Βαγγέλης Ζήκος
Εκφωνήτρια ειδήσεων: Αντζελίνα Φιλιππίδου

Στο ρόλο του σωσία Μανόλο, ο Ζαχαρίας Ρόχας

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα, τηλ. 210 3455020

Πότε: από 12 Οκτωβρίου έως 16 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-trapezitis-1/

*Έναρξη προπώλησης 14 Σεπτεμβρίου

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης