Το Θεσσαλικό Θέατρο με τον «Βόυτσεκ» για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα

Κώστας Θεωνάς: «Οι συμμετέχοντες στο Outreach Project ’22 καλούνται, μέσω της γραφής τους, να προάγουν την ετερότητα και την ποικιλομορφία, ως θετική εμπειρία πολιτισμού»
5 Σεπτεμβρίου 2022
Το «Ανδρόγυνο» για 3η σεζόν στον Πολυχώρο Vault
6 Σεπτεμβρίου 2022
Κώστας Θεωνάς: «Οι συμμετέχοντες στο Outreach Project ’22 καλούνται, μέσω της γραφής τους, να προάγουν την ετερότητα και την ποικιλομορφία, ως θετική εμπειρία πολιτισμού»
5 Σεπτεμβρίου 2022
Το «Ανδρόγυνο» για 3η σεζόν στον Πολυχώρο Vault
6 Σεπτεμβρίου 2022

«Βόυτσεκ». Το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Θεσσαλικό Θέατρο και καταφτάνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο μόνο για τρεις παραστάσεις, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη καλοκαιρινή του περιοδεία. Μια μουσική εκδοχή με τα τραγούδια του Tom Waits, σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά και τον Δημήτρη Κουρούμπαλη στον ομώνυμο ρόλο, που κατέκτησε κοινό και κριτικούς. Στις 12 Σεπτεμβρίου στου Παπάγου, στις 13 Σεπτεμβρίου στην Πεύκη και στις 14 Σεπτεμβρίου στην Πετρούπολη.

 

 

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, το πιο λαμπερό πνεύμα που πέρασε από τον πλανήτη του θεάτρου, πέθανε 23 χρονών, αλλά πρόλαβε και άλλαξε για πάντα την ιστορία της σκηνής. Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς», πάνω στο σώμα του. Είναι όμως και μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά.

Ο Tom Waits έγραψε μια σειρά εκπληκτικά τραγούδια για την παράσταση του Bob Wilson που τα ακούμε στην παράσταση του Θεσαλικού Θεάτρου, σε μεταγραφή Κώστα Βόμβολου με ζωντανή μουσική επί σκηνής.

Ο Βόυτσεκ, ξαναζωντανεύει μέσα σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να διαπράττει τα ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δύνη πολλαπλών πολέμων -στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο.

Η ψυχή του θρυμματίζεται, η λογική του εξαφανίζεται, οι ώμοι του λυγίζουν. Μέσα σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον ο σύγχρονος άνθρωπος αγωνίζεται να προσδιορίσει το νόημα της ύπαρξής του. Να αποσαφηνίσει την έννοια της ανθρωπιάς. Να ανακαλύψει την ευτυχία του χωρίς αυτή να προϋποθέτει τη δυστυχία των άλλων.

Στην παράσταση, ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ’ αυτό, αλλά κι ακόμη πιο βαθιά: μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Ένας πόλεμος που φουντώνει στα ερείπια του θεάτρου, στα ερείπια του πολιτισμού. Η μουσική και τα τραγούδια του Tom Waits που παίζονται ζωντανά συνενώνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής και οδηγούν τον θεατή στον πυρήνα της ιστορίας. Εκεί παλεύει ο Βόυτσεκ αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν. Εμείς άραγε, σήμερα, πόσο διαφέρουμε από τον στρατιώτη Βόυτσεκ;

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Βόυτσεκ»

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση
Μηχανικοί Σκηνής & Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Τρέιλερ: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας
Φωτογραφίες προώθησης: Παύλος Μαυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρσέλα Λένα, Κώστας Μπούντας, Χάρης Φλέουρας, Έλλη Χατζεϊπίδου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φαίδρα Καρβούνη, Αλέξανδρος Τσιωνάς

Μια μουσική παράσταση με τα τραγούδια του Τom Waits

 

Ημερομηνίες

Κηποθέατρο Παπάγου – 12 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21.00

Άλσος Βαρβαρέσου στην Πεύκη – 13 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.30

Θέατρο Πέτρας – 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/boytsek-tou-gkeorgk-mpyxner-periodeia/

Εισιτήρια από 5 ευρώ