Κώστας Θεωνάς: «Οι συμμετέχοντες στο Outreach Project ’22 καλούνται, μέσω της γραφής τους, να προάγουν την ετερότητα και την ποικιλομορφία, ως θετική εμπειρία πολιτισμού»

Ο Arthur Jafa για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο «Πειραιάς Artport II»
5 Σεπτεμβρίου 2022
Το Θεσσαλικό Θέατρο με τον «Βόυτσεκ» για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα
5 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Arthur Jafa για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο «Πειραιάς Artport II»
5 Σεπτεμβρίου 2022
Το Θεσσαλικό Θέατρο με τον «Βόυτσεκ» για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα
5 Σεπτεμβρίου 2022

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Οι Συνέργειες Πολιτισμού μετά την επιτυχία του “Outreach Project΄21¨ διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Θεωνά, το “Outreach Project΄22” υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Θέατρο Vault στην Αθήνα και το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη.
O Κώστας Θεωνάς, στη συνεχή αναζήτησή του για καίριες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναδεικνύουν επίμαχα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, μιλάει στο theatermag για “Outreach Project΄22”, στο οποίο οι συγγραφείς των 8 επικρατέστερων κειμένων που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με ελεύθερη συμμετοχή.

 

Τι είναι το Outreach Project και πώς ξεκίνησε;

Το Outreach Project, αποτελεί μια πρόταση/πρόσκληση σε νέους ανερχόμενους ταλαντούχους συγγραφείς, να δημιουργήσουν σύγχρονα θεατρικά έργα και να τα παρουσιάσουν στο κοινό με τη μορφή θεατροποιημένων αναλογίων και εκδόσεων. Με τον τρόπο αυτόν, τους δίνονται πολλαπλά ερεθίσματα, ώστε να πειραματιστούν και να βιώσουν μια ουσιαστική θεατρική εμπειρία.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες καλούνται, μέσω της γραφής τους, να προάγουν την ετερότητα και την ποικιλομορφία, ως θετική εμπειρία πολιτισμού και να επαναπροσδιορίσουν την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση.

To “Outreach Project 1”, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και η συμμετοχή νέων συγγραφέων στο εθνικό κάλεσμα ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Κατατέθηκαν 45 προσχέδια, τα οποία κινήθηκαν σε ένα εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο και επιβεβαίωσαν την πρωτότυπη διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης της πρότασής μας.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία που μπορεί κάποιος να λάβει μέρος;

Το Outreach Project 2, απευθύνεται σε απόφοιτες/-ους θεατρικών σπουδών και δραματικών σχολών, αλλά και σπουδάστριες/-στές σεμιναρίων θεατρικής γραφής. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, να υποβάλλουν ένα προσχέδιο στο outreachtheatreproject@gmail.com που θα περιλαμβάνει μια εναρκτήρια σκηνή με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων, με σαφείς επιρροές και αναφορές στη διαφορετικότητα και την αποδοχή (έως 600 λέξεις), μια μικρή σύνοψη του έργου τους (έως 300 λέξεις) και ένα σύντομο βιογραφικό.

 

Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους νέους Έλληνες συγγραφείς σήμερα;

Φαινόμενα που αναφέρονται στην αδιαφορία για τις ανθρωπιστικές αξίες και τον σωστό προσανατολισμό τους, επειδή λείπουν ή έχουν κλονιστεί αξίες, οράματα και ιδανικά. Κυρίως όμως, σε ζητήματα όπως η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, οι κοινωνικές σχέσεις, οι ανισότητες και οι διακρίσεις, η ανασφάλεια του μέλλοντος, τα προβλήματα ουσιαστικής παιδείας, η ανεργία και η επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 

Το “Outreach Project 22¨ διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Θεωνά.

 

Ποιος είναι ο στόχος του Outreach Project;

Απώτερος στόχος του Outreach Project είναι να αναδείξει τις διαφορετικές (συχνά υπο-εκπροσωπούμενες) φωνές νέων συγγραφέων, που προτάσσουν με τη γραφή τους την ανοικτότητα, τη συμπερίληψη και την επικοινωνία με το Άλλο και να τους δώσει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το ύφος και το υλικό της γραφής τους, επιτυγχάνοντας -καλλιτεχνικά και συγκινησιακά- ένα άρτιο συγγραφικό αποτέλεσμα.

 

Ποια ήταν η εμπειρία σας από το περσινό Outreach Project και ποιες είναι οι προσδοκίες σας φέτος;

To “Outreach Project 1” ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της καλλιτεχνικής σκηνής και πολυπληθούς κοινού και είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει έξι πρωτότυπα θεατρικά έργα, νέων δημιουργών στο θέατρο Vault, μέσω θεατρικών αναγνώσεων και σκηνοθετημένων αναλογίων ανοιχτών στο κοινό, που πραγματεύονταν την έννοια της ατομικής ταυτότητας, της ετερότητας και της συμπερίληψης.

Συγκεκριμένα, οι νέοι συγγραφείς κατάφεραν με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής και την καθοδήγηση των δραματουργών/θεατρικών συγγραφέων να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και να αναπτύξουν τα δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κειμένων τους.

Οι προσδοκίες για το “Outreach Project 2”, είναι να επιλέγουν οκτώ συγγραφείς για να συμμετάσχουν, χωρίς κόστος, σε ένα τρίμηνο δημιουργικό εργαστήρι θεατρικής γραφής, με στόχο να δημιουργήσουν οκτώ σύγχρονα θεατρικά έργα που θα ανιχνεύουν ζητήματα αυτοπροσδιορισμού που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα και τη σεξουαλικότητα, τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, την εθνοπολιτισμική προέλευση και τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, με την καθοδήγηση και επιμέλεια των διεθνώς καταξιωμένων τεσσάρων συγγραφέων/ δραματουργών, Άκη Δήμου, Νίνας Ράπη, Ανδρέα Φλουράκη και Σοφίας Καψούρου.

 

 

Πληροφορίες για το Outreach Project ’22

Για τη συμμετοχή σας στο “Outreach Project ’22”, μπορείτε να στείλετε

1. μια μικρή σύνοψη
2. την εναρκτήρια σκηνή του έργου σας
3. ένα βιογραφικό στο email: outreachtheatreproject@gmail.com

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες/-οντες καλούνται μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, να υποβάλλουν μικρή σύνοψη του έργου τους (έως 300 λέξεις) με μια εναρκτήρια σκηνή με διαλόγους (έως 600 λέξεις).

Οι συγγραφείς των 8 επικρατέστερων κειμένων που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με ελεύθερη συμμετοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συνεργαστούν με διακεκριμένους θεατρικούς συγγραφείς / δραματουργούς, όπως ο Άκης Δήμου, η Νίνα Ράπη, ο Ανδρέας Φλουράκης και η Σοφία Καψούρου, εστιάζοντας πάντα στις ατομικές τους ανάγκες και εμπλουτίζοντας δημιουργικά το ύφος και το υλικό της γραφής τους.