Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη: «Επίκεντρο των ζωγραφικών μου αναζητήσεων είναι ο άνθρωπος»

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης σκηνοθετεί την παράσταση «Αλκίνοος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
9 Αυγούστου 2022
22 δράσεις και 130 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό στο 8o Our Festival
13 Αυγούστου 2022
Ο Γιάννης Ευθυμιάδης σκηνοθετεί την παράσταση «Αλκίνοος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
9 Αυγούστου 2022
22 δράσεις και 130 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό στο 8o Our Festival
13 Αυγούστου 2022

Η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη παρουσιάζεται στη Γκαλερί Βουρκαριανή στην Κέα την ατομική της έκθεση με τίτλο «Οι Παραθεριστές /The Vacationers».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στη γκαλερί Βουρκαριανή στην Κέα,  η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη εγκαινιάζει το Σάββατο 27 Αυγούστου, την ατομική της έκθεση με τίτλο «Οι Παραθεριστές». Η καλλιτέχνιδα μιλάει στο theatermag για την τρίτη ατομική έκθεση της, η οποία συμπυκνώνει μέσα από τα έργα της έναν τόπο συμβολικό και τοποθετεί τους Παραθεριστές της.

 

«Οι Παραθεριστές /The Vacationers». Τι σημαίνει ο τίτλος της νέας σας έκθεσης και πώς προέκυψε;

Επίκεντρο των ζωγραφικών μου αναζητήσεων είναι ο άνθρωπος. Ο τίτλος της ενότητας, αφορά σε μία θερινή συνθήκη, τόσο κυριολεκτική, όσο και μεταφορική. Μετατοπιζόμενοι από το σταθερό σημείο κατοικίας μας, σε έναν τόπο με ρευστές συντεταγμένες, ενδεχομένως αφήνουμε πολλά σενάρια ανοιχτά και επιτρέπουμε σε πολλά διαφορετικά πράγματα να συμβούν.

 

Ποια θέματα σας απασχόλησαν σε αυτή τη δουλειά σας;

Βασικά στη δουλειά μου, αλλά και στην συγκεκριμένη ενότητα με απασχολούν οι έννοιες των σχέσεων στα δίπολα: άνθρωπος-φύση, άνθρωπος-αστικό τοπίο, άνθρωπος-μνήμη.

 

 

Ποια υλικά και ποιες τεχνικές έχετε χρησιμοποιήσει στα έργα σας;

Λατρεύω τον τρόπο έκφρασης με μικτή τεχνική και ακρυλικά σε καμβά. Χρησιμοποιώ υλικά που συλλέγω μανιωδώς, όπως χαρτιά, παλιές φωτογραφίες, κομμάτια από ύφασμα, από κέντημα, κλωστές, ταινίες πλαστικές και διάφορα άλλα ετερόκλητα υλικά, που με τη φόρμα τους και την υφή τους, λειτουργούν στη σύνθεση του έργου, σε μία συνειρμική ροή.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού;

Η συνεργασία μου με την επιμελήτρια της έκθεσής μου, Ίριδα Κρητικού, ήταν άριστη! Με στηρίζει εδώ και πολύ καιρό, έχει κατανοήσει απολύτως τη δουλειά μου αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου στην παρούσα έκθεση, έχει αφουγκραστεί σε βάθος και έχει αποδώσει εξαιρετικά, την ατμόσφαιρα και τις αναζητήσεις των έργων μου.

 

 

Η καλλιτέχνις Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη.

 

Πώς θα δούμε τα έργα σας στη Γκαλερί Βουρκαριανή;

Η έκθεσή μου στην γκαλερί Βουρκαριανή, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 27 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022. Καθημερινά τις ώρες 11:00-14:00 και μετά τις 19:00. Το διάστημα αυτό θα είμαι εκεί και θα χαρώ πολύ να σας ξεναγήσω στον συμβολικό μου τόπο!

 

 

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Οι Παραθεριστές /The Vacationers»

Ατομική έκθεση
Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Πού: Γκαλερί Βουρκαριανή, Άγιοι Ανάργυροι, Βουρκαρίου Κέας

Διάρκεια έκθεσης: από τις 27 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022

Εγκαίνια: Σάββατο 27 Αυγούστου, στις 21.00

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-14.00 και μετά τις 19.00

 

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει σχετικά:

«Φάκελοι αλληλογραφίας και κουνιστά αλογάκια, ελαιόδεντρα και ανθοδέσμες σε διάφανα βάζα, σημαιάκια, κοχύλια και σύννεφα, σκάλες βιβλιοθήκης, αρχαία ποδήλατα και πλαστικά επιπλέοντα παπάκια, ρετρό πινακίδες δρόμου και επιγραφές νέον, συνθέτουν με τον τρόπο μιας σπονδυλωτής ψηγματικής αφήγησης, τον πολύχρωμο συμβολικό κόσμο της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη.

Η εναέρια σχεδόν θέαση στο σύμπαν αυτό που ξετυλίγεται απαλά σαν μαγικό χαλί, κατάστικτο από συμβολικά στοιχεία και έμβια μοτίβα, αποδίδεται με τον τρόπο ενός ανοιχτού στο υπαινισσόμενο σύμπαν παράθυρου: η σύνθετη προοπτική και η υφασμένη με διαφορετικές αλληλουχίες επιμέρους συμβάντων σύνθεση, επιτρέπουν στον θεατή άλλοτε να εισχωρήσει στον υπονοούμενο εσωτερικό χώρο και να μοιραστεί την εμπειρία του διαδραματιζόμενου επεισοδίου και άλλοτε, έχοντας θέαση αποσπασματική, να μαντέψει και, κυρίως, να αποκωδικοποιήσει αυτό που συμβαίνει εντός του.

Οι τεμνόμενες επιφάνειες των ένθετων πολλαπλών τετραγώνων της αφήγησης που συνδέονται εν μέρει με το ικανότατο γραφιστικό υπόβαθρο της ζωγράφου και τα οργανικά συμπλεκόμενα, ετερόκλητα φαινομενικά αντικείμενα της τελικής σύνθεσης, αρθρωμένα άλλοτε με πλακάτα ηλεκτροφόρα πράσινα και γαλανά χρώματα και άλλοτε κολυμπώντας σε αινιγματικά σφουμάτα δουλεμένα με διαφορετικές τονικότητες του γκρίζου και μικτή τεχνική, τρέπονται σταδιακά σε οικεία εδάφη για τον ίδιο τον θεατή: στην άγνωστη αυτή χώρα με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και τα επιμέρους αινίγματα, επίκεντρο των παράδοξων ετούτων σχεδιασμένων συμβάντων, του μικτού εξοπλισμού της εικόνας με παράταιρα οργανικά μέλη, επίκεντρο των γραμμάτων, των λέξεων και των φράσεων που υφαίνονται στην επιφάνεια της σύνθεσης, είναι η ανθρώπινη φιγούρα. Άλλοτε ορατή και άλλοτε υπαινισσόμενη από τη ροή και τη σκιά των πραγμάτων, μα σε κάθε περίπτωση ερμηνευτικό κλειδί και αποληκτικό νησί, για κάθε μία από αυτές τις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες.

Τα έργα της δημιουργού, ενθαρρύνουν το βλέμμα να ανασκάψει και να ερμηνεύσει τα εγκλειόμενα περιστατικά τους, να κατανοήσει την αφηγηματική αφετηρία τους, να συνδεθεί και να επιστρέψει πολλές φορές στην χαρισματική τους πυκνότητα.

Αντλώντας την πρώτη ύλη των διαστρωματικών ετούτων επεισοδίων από τα διαχρονικά συστατικά της θερινής ώρας και του Μεσόγειου τόπου, ιχνογραφώντας την κατάστικτη από μικρά τρυφερά συμβάντα και παροπλισμένα ανθρωπινά αντικείμενα μνήμη, η Αγάπη Φεσατίδου- Ψαρράκη συμπυκνώνει στους «Παραθεριστές» της έναν τόπο συμβολικό. Μια κατοικημένη θερινή ώρα του νου, με συντεταγμένες ρευστές, με αθέατες σχεδόν μα εξακολουθητικά διηνεκείς δράσεις και πολυπληθείς αυτοτελείς επιμέρους μνήμες και αναγνώσεις».

 

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και στο Λαύριο. Σπούδασε art & design στη Βακαλό, με ειδίκευση στις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή, από τον Κυριάκο Ρόκο καιτην Ρουμπίνα Σαρελάκου. Εργάστηκε επί σειρά ετών, σαν γραφίστας και art director σε διάφορα έντυπα.

Η ζωγραφική την κέρδισε και εκφράζεται μέσα από αυτήν, τα τελευταία χρόνια. Η τεχνική της είναι mixed media, ακρυλικά σε καμβά. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία. Η φωτογραφική της ματιά χαρακτηρίζει πολλές φορές και την εικαστικότητα των έργων της. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.