Θεοδώρα Σιάρκου: «Όταν καταπιανόμαστε με πραγματικές μαρτυρίες προσφύγων, η προσέγγιση πάντα κρύβει βαθύτερη συγκίνηση και απόλυτο σεβασμό»

Δημήτρης Μαραμής: «Η ίδια η μουσική του έργου “Νάματα και Ιάματα” είναι ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από την αρρώστια στη θεραπεία»
2 Αυγούστου 2022
Μάριος Λεβέντης: «Υπάρχει μεγαλύτερη τέχνη απ’ τον επιούσιο που παλεύει να κατακτηθεί;»
4 Αυγούστου 2022
Δημήτρης Μαραμής: «Η ίδια η μουσική του έργου “Νάματα και Ιάματα” είναι ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από την αρρώστια στη θεραπεία»
2 Αυγούστου 2022
Μάριος Λεβέντης: «Υπάρχει μεγαλύτερη τέχνη απ’ τον επιούσιο που παλεύει να κατακτηθεί;»
4 Αυγούστου 2022

Η Θεοδώρα Σιάρκου ερμηνεύει μια Ευρωπαία τραγουδίστρια και μια Μάνα στην παράσταση «Μικρασία». (Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η «Μικρασία» αποτελεί μια μουσική παράσταση βασισμένη σε  αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου, μιλάει στο theatermag για τους δύο ρόλους που ερμηνεύει στην παράσταση «Μικρασία», η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, σε καλοκαιρινή περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

 

Ποια αίσθηση σας άφησε ο χειμώνας που πέρασε και πώς βλέπετε την καλοκαιρινή σεζόν;

Ήταν ένας ιδιαίτερος χειμώνας! Η επανεκκίνηση στα θεατρικά δρώμενα σίγουρα μας χαροποίησε, ωστόσο ζούσαμε στο κλίμα μιας αβεβαιότητας που προξενούσαν οι γνωστές συνθήκες. Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε πολύ δυναμικά, με πληθώρα θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο κόσμος, το κοινό, ανταποκρίνεται με ζέση! Όλο αυτό, είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας ανάγκης για εκτόνωση της δημιουργικότητας και παράλληλα φανερώνει μεγάλη δίψα για ψυχαγωγία. Εύχομαι να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και ο επόμενος χειμώνας, με τη σειρά του, να είναι ακόμα καλύτερος!

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε σχετικά με τη μικρασιατική Καταστροφή για την παράσταση «Μικρασία»;

Η αλήθεια είναι πως ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο σκηνοθέτης μας, ο οποίος έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία των κειμένων, ερεύνησε, ανακάλυψε και συνέθεσε τις ιστορίες των ανθρώπων που είναι και οι ήρωες του έργου μας. Εμείς οι ηθοποιοί, με τη σειρά μας, πέρα από την ιστορική έρευνα που κάναμε, για ν’ αφουγκραστούμε εκείνη την εποχή, χρειάστηκε να κάνουμε και μια εσωτερική έρευνα για να ψηλαφίσουμε το συναίσθημα τον ηρώων μας, προκειμένου να το κάνουμε οικείο και προσωπικό. Όταν καταπιανόμαστε με πραγματικές μαρτυρίες προσφύγων, η προσέγγιση πάντα κρύβει βαθύτερη συγκίνηση και απόλυτο σεβασμό.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Κρατώ δύο βασικούς ρόλους στην παράσταση. Ο πρώτος είναι μιας πολυταξιδεμένης Ευρωπαίας τραγουδίστριας που μαγεύεται από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη κι αποφασίζει να μείνει εκεί για πάντα, ζώντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο και δυνατό έρωτα που όμως, εξαιτίας του πολέμου, δεν έχει αίσιο τέλος. Ο δεύτερος ρόλος, είναι αυτός μιας Μάνας που έχει απομείνει στην προκυμαία της Σμύρνης, κρατώντας στην αγκαλιά της μια Ελληνική σημαία, τραγικό ενθύμιο της απώλειας του γιου της, στον πόλεμο πριν τη μεγάλη καταστροφή.

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλο;

Ο σκηνοθέτης μας είχε μια προσέγγιση που μας αιχμαλώτισε όλους. Έκανε την κάθε λέξη των κειμένων, να μας αφορά προσωπικά, να γεννήσει μέσα μας ένα συναίσθημα που να πηγάζει από δικό μας βίωμα και όχι από την προσομοίωση του βιώματος που αναλάβαμε να αφηγηθούμε. Ήταν και είναι, μια υπέροχη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Προσβλέπω και σε επόμενες!

 

Οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου και Κωνσταντίνος Κάππας στην παράσταση «Μικρασία». (Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου).

 

Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική. Θα σας ακούσουμε να ερμηνεύετε τραγούδια και ποια;

Με προεξέχουσα την κυρία Ελένη Ροδά, τραγουδάμε αρκετά τραγούδια στην παράσταση όπως «Το γιασεμί», «Στ’ Αλάτσατα», «Έμορφή μου Σμυρνιοπούλα», «Δε σε θέλω πια», «Μπαμπέσα», «Μαργαριταρένια μου», «Νεράιδα του γιαλού», «Ολμάζ», «Το προσφυγάκι» και άλλα…

 

Πώς συνδέεται ο ξεριζωμός εκατομμυρίων Ελλήνων 100 χρόνια πριν, με όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα;

Η Ιστορία είναι ένα ποτάμι που κυλά αδιάκοπα. Μέρος της ροής αυτής είναι, δυστυχώς, και οι άνθρωποι που ξεριζώνονται, χάνονται, εκτοπίζονται ή πεθαίνουν για λόγους που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ο χρόνος και ο τόπος μικρή σημασία έχουν. Η ιστορία ενός πρόσφυγα περιέχει πάντα ένα κομμάτι από τις ιστορίες όλων!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μικρασία»

Δραματουργική σύνθεση – Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Γιώργος Λυντζέρης
Κινησιολογική Επιμέλεια: Στέλλα Κρούσκα
Μουσική – Μουσική Επιμέλεια: Λιάνα Τζερεφού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Θεατρολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Τουρνάκης – Απόστολος Μωραϊτης
Video: Σήφης Μάινας
Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμός Αμκε

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Κωνσταντίνος Κάππας, Νίκη Παλληκαράκη, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλλα Κρούσκα, Δώρα Θωμοπούλου, Νίκος Τουρνάκης
Σε μια μοναδική θεατρική εμφάνιση η Ελένη Ροδά
Παίζουν ζωντανά μουσική επί σκηνής οι: Νίκος Τουρνάκης και Απόστολος Μωραϊτης

 

Πρόγραμμα περιοδείας Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2022

13 Αυγούστου
Προαύλιος χώρος θεάτρου “Έθως” Δήμος Σκοπέλου

18 Αυγούστου
Πλαζ ΕΟΤ – Άγιος Νικόλαος, Λασίθι

19 Αυγούστου
Θερινό Θέατρο Γάζι Δήμου Μαλεβιζίου, Κρήτη

25 Αυγούστου
Κεντρική πλατεία, Δήμος Ψαρών

26 Αυγούστου
Θέατρο Καστρομηνά “Μίκης Θεοδωράκης”, Δήμος Χίου

27 Αυγούστου
Κάστρο Μυτιλήνη, Δήμου Μυτιλήνης

29 Αυγούστου
Προαύλιος χώρος Γυμνασίου Μύρινας – Λήμνος

4 Σεπτεμβρίου
Πολυχώρος Ισλαχνανέ, Δήμος Θεσσαλονίκης

5 Σεπτεμβρίου
Θερινό Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Πυλαίας- Εκδηλώσεις “Πυλαιοτικα” Δήμου Πυλαίας- Πανοράματος

7 Σεπτεμβρίου
Αύλειος χώρος Γυμνασίου Διαβατών -Δήμος Δέλτα Νομού Θεσσαλονίκης

9 Σεπτεμβρίου
Δημοτικό Θέατρο Κήπου – Δήμου Θεσσαλονίκης

12 Σεπτεμβρίου
Γ’ Μαρίνα Γλυφάδας, Δήμου Γλυφάδας

14 Σεπτεμβρίου
Δήμος Φυλής