«Θυμάμαι»: μια περιπατητική performance στην Αρχαία Μεσσήνη

Συζήτηση για το Αρχαίο Δράμα και η παράσταση «Ικέτιδες» στο «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος»
23 Ιουλίου 2022
Άγγελος Μπούρας: «Μετά από δύο χρόνια που το θέατρο ήταν σε αναστολή, η “Ελένη” ήταν μια αφορμή να σκεφτούμε τη μοναδικότητά του»
26 Ιουλίου 2022
Συζήτηση για το Αρχαίο Δράμα και η παράσταση «Ικέτιδες» στο «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος»
23 Ιουλίου 2022
Άγγελος Μπούρας: «Μετά από δύο χρόνια που το θέατρο ήταν σε αναστολή, η “Ελένη” ήταν μια αφορμή να σκεφτούμε τη μοναδικότητά του»
26 Ιουλίου 2022

 

Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή,  με την περιπατητική performance «Θυμάμαι», προτείνει έναν διάλογο των παραστατικών τεχνών με την πρακτική της πολιτιστικής διαδρομής στο μνημειακό τοπίο, και έναν βιωματικό τρόπο κατανόησης της μνήμης κάθε «προσφυγιάς» σε έναν κόσμο αναταράξεων και κλυδωνισμών. Η performance  παρουσιάζεται στις 26 και 27 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργία της Όλγας Ποζέλη.

Δύο performers-ξεναγοί, η Όλγα Ποζέλη και ο Τάσος Καρακύκλας, επιχειρούν μια ενσώματη επιστροφή στο παρελθόν. Θα οδηγήσουν μια ομάδα περιηγητών στις διαδρομές της αρχαίας τοπογραφίας, με τον ήχο να αποτελεί τον υποστηρικτή της συλλογικής μνήμης. Η περιήγηση αυτή, θα δημιουργήσει σποραδικά και φευγαλέα επεισόδια απροσδόκητων αναμνήσεων, με την μορφή προμαγνητοφωνημένου ηχητικού τοπίου, το οποίο θα αναπαράγεται με τη χρήση ακουστικών.

Με μικρές δηλώσεις φτιάχνουμε ένα χάρτη της ψυχής μας. Μια παράθεση από μνήμες. Ένας κατάλογος του παρελθόντος. Μια συλλογή από υλικά και εικόνες με φαινομενικά τυχαία σειρά. Ένα κολάζ, μια συναρμολόγηση προτάσεων που όλες αρχίζουν με τη φράση: Θυμάμαι…

Μνήμες προσφύγων από τη Μικρά Ασία στα 1922.
Μνήμες κατατρεγμένων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική, τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση που κατέφυγαν στην Ελλάδα του σήμερα.
Μνήμες και μαρτυρίες που καταγράφουν το μαρτύριο του ξεριζωμού, το ταξίδι της προσφυγιάς και τις δυσκολίες της εγκατάστασης στον νέο, άγνωστο τόπο, που είναι η Ελλάδα. Νέα πατρίδα για κάποιους, πρόσκαιρο καταφύγιο για άλλους.

 

 

Πληροφορίες για την περιπατητική performance «Θυμάμαι»

Σύλληψη / Σκηνοθεσία / Δραματουργία: Όλγα Ποζέλη
Κείμενα: Σάκης Σερέφας
Επιμέλεια συνεντεύξεων / δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Καρακύκλας
Σύμβουλος τοπογραφίας: Κωστής Δάβαρης
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Παπαγεωργίου

Ξεναγοί / performers: Όλγα Ποζέλη και Τάσος Καρακύκλας

Ηθοποιοί (στην ηχητική εγγραφή): Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Όλγα Ποζέλη, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Σοφία Στυλιανού

Studio και ηχητική επεξεργασία: Fabrika Music Studio (Νάσσος Σωπύλης)

Αφίσα / Artwork: Μάριος Γαμπιεράκης

 

Πού: Αρχαία Μεσσήνη

Πότε: 26 και 27 Αυγούστου 2022

Ώρες έναρξης: 10.00 και 18.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Νοητή Γραμμή www.noitigrammi.gr

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr