Συζήτηση για το Αρχαίο Δράμα και η παράσταση «Ικέτιδες» στο «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος»

«Μικρή Ασία»: Οι τρεις ηθοποιοί και η σκηνοθέτις μιλούν για την παράσταση και το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη
22 Ιουλίου 2022
«Θυμάμαι»: μια περιπατητική performance στην Αρχαία Μεσσήνη
25 Ιουλίου 2022
«Μικρή Ασία»: Οι τρεις ηθοποιοί και η σκηνοθέτις μιλούν για την παράσταση και το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη
22 Ιουλίου 2022
«Θυμάμαι»: μια περιπατητική performance στην Αρχαία Μεσσήνη
25 Ιουλίου 2022

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα της Διεθνούς Διημερίδας με την οποία εγκαινιάζεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama από την Περιφέρεια Αττικής. Ο νέος διεθνής θεσμός ξεκινά στις 25 Ιουλίου με καλεσμένους ομιλητές από σημαντικούς θεσμούς των Βαλκανίων να συζητούν για το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ στις 26 Ιουλίου παρουσιάζονται οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη μέσα από τη μοναδική μέθοδο σκηνοθεσίας και διδασκαλίας του Δήμου Αβδελιώδη, στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» με ελεύθερη είσοδο.

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» της Περιφέρειας Αττικής, που καθιερώνεται σε ετήσια βάση από φέτος το καλοκαίρι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ξεκινά στις 25 και 26 Ιουλίου διοργανώνοντας στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» εναρκτήρια διεθνή διημερίδα, η οποία περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με καλεσμένους ομιλητές από τα Βαλκάνια και θεατρική παράσταση.

 

25 Ιουλίου: στρογγυλή τράπεζα

Στις 25 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα ως Διαχρονική Πηγή Έμπνευσης και Δημιουργίας» με καλεσμένους ομιλητές τους

Lora Chenakova | Βουλγαρία
Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

Vlad Drăgulescu | Ρουμανία
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Marin Sorescu της Κραϊόβα
& Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα.

Iulia Huiculescu | Ρουμανία
Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga της Κλουζ-Ναπόκα

Krastyu Krastev | Βουλγαρία
Γενικός Διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

Klajdi Marku | Αλβανία
Σκηνοθέτης και ηθοποιός του Θεάτρου Bylis στο Fier

Ibrahm Spahic | Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sarajevo Winter

Gorcin Stojanovic | Σερβία
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Yugoslav Drama Theater

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους η ηθοποιός και σκηνοθέτις Έλενα Μαυρίδου, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγις Μαρίνης, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Δρ Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος και κριτικός Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Άρης Ασπρούλης.

 

26 Ιουλίου: η παράσταση «Ικέτιδες»

Στις 26 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση, διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, παράσταση σμιλεμένη με τη μοναδική μέθοδο διδασκαλίας και παρουσίασης του Δήμου Αβδελιώδη, αποτελούν ένα έργο που απαντά απλά και εκλογικευμένα στο τι είναι η Δημοκρατία, στο τι είναι η συνείδηση, καθώς και στο ποια είναι η ορθή πρακτική του καλού ηγέτη μπροστά σε κάθε εμπόδιο ή κίνδυνο. Μιλά καθαρά για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη διεθνή κοινωνία και την πολιτική πρακτική, υποστηρίζοντας τις ιδέες και την πλοκή του, μέσα στο διαχρονικό ηθικό πλαίσιο των πανανθρώπινων αξιών.
Η επικαιρότητα αυτών των ζητημάτων μέσα από μια εμβληματική, βιωματική παράσταση, δημιουργεί μια κοινή αντίληψη για τις κοινές αλήθειες που μας συνδέουν και μας κινητοποιούν. Σε κανένα άλλο από τα σωζόμενα έργα της αρχαιότητας δεν έχει αποδοθεί με τέτοια ευκρίνεια και απλότητα, το πως αντιλαμβάνονταν και αποδέχονταν οι Αθηναίοι πνευματικοί ηγέτες του 4ου π.Χ. αιώνα, τη σπουδαιότητα της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη συνείδηση και με τον Θεό, με τις πανανθρώπινες αξίες και την αυτογνωσία – σε τέτοιο βαθμό, που να φαντάζει σαν ένας ουμανιστικός πολιτισμός του μέλλοντος.

 

Το Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση του έργου «Ικέτιδες» του Ευριπίδη μέσα από τη μοναδική μέθοδο σκηνοθεσίας και διδασκαλίας του Δήμου Αβδελιώδη.

 

Ταυτότητα παράστασης «Ικέτιδες»

Μετάφραση, Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Άγαλμα – Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Ηθοποιοί: Δήμητρα Κωτίδου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δάφνη Μαρκάκη
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δήμος Αβδελιώδης
Συντονιστής-Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου
Διάρκεια: 80 λεπτά

Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιείται στα ελληνικά και με ζωντανή διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και η παράσταση παρουσιάζεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

 

 

Κατάθεση προτάσεων για το 2023

Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού». Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τις προτάσεις τους. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023.

 

Περιφέρεια Αττικής Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

25 και 26 Ιουλίου 2022
Εναρκτήρια Διεθνής Διημερίδα
Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού»

25/7, ώρα 21.00 | Στρογγυλή Τράπεζα
«Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας»

26/7, ώρα 21.00 | Θεατρική Παράσταση
Ευριπίδη, Ικέτιδες, Σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Είσοδος ελεύθερη | Κράτηση θέσεων εδώ

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άρης Ασπρούλης

Συμβουλευτική Επιτροπή: Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος), Ιώ Βουλγαράκη, Έλενα Μαυρίδου, Άγις Μαρίνης, Ειρήνη Μουντράκη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Περικλής Νεάρχου, Σίσσυ Παπαθανασίου