Αντώνης Κυζούλης: «Από καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός έργου, όπου θα αποτύπωνα μουσικά όλα όσα έχω σκεφτεί και αισθανθεί περπατώντας την οδό Ιπποτών»

Αποστολία Παπαδαμάκη: «Όταν ο άνθρωπος δεν εναρμονίζεται με τη συμπαντική αρμονία και καταλαμβάνεται από επιθυμία για εξουσία και χρήματα, τότε συμβαίνουν όλα τα δεινά»
19 Ιουλίου 2022
Ελένη Μολέσκη: «Η παράσταση «Κλυταιμνήστρα» επαναδιαπραγματεύεται τον τρόπο που παρουσιάζονται οι γυναίκες στους αρχαίους μύθους»
20 Ιουλίου 2022
Αποστολία Παπαδαμάκη: «Όταν ο άνθρωπος δεν εναρμονίζεται με τη συμπαντική αρμονία και καταλαμβάνεται από επιθυμία για εξουσία και χρήματα, τότε συμβαίνουν όλα τα δεινά»
19 Ιουλίου 2022
Ελένη Μολέσκη: «Η παράσταση «Κλυταιμνήστρα» επαναδιαπραγματεύεται τον τρόπο που παρουσιάζονται οι γυναίκες στους αρχαίους μύθους»
20 Ιουλίου 2022

Ο Αντώνης Κυζούλης υπογράφει τη μουσική σύνθεση στην παράσταση «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών». (Φωτογραφία: Νίκος Κασσέρης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με φόντο το μαγευτικό Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, ο διακεκριμένος συνθέτης Αντώνης Κυζούλης, μας μεταφέρει μουσικά σε ένα φανταστικό χωροχρονικό πλαίσιο, στην παράσταση «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών». Ο συνθέτης μιλάει στο theatermag για τη έμπνευση του μουσικοθεατρικού έργου και τη συνεργασία του με τη Ναταλία Καποδίστρια, τη Μπέττυ Χαρλαύτη, τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και τους μουσικούς της παράστασης.

 

Τι σας ενέπνευσε για το μουσικοθεατρικό έργο «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών»;

Κατά πρώτον, η βιωματική σύνδεση που έχω με τον συγκεκριμένο δρόμο, την οδό Ιπποτών. Από καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός έργου, όπου θα αποτύπωνα μουσικά όλα όσα έχω σκεφτεί και αισθανθεί περπατώντας αυτόν τον δρόμο, την οδό Ιπποτών. Αυτό ήταν το πρώτο έναυσμα, το οποίο βέβαια αποκρυσταλλώθηκε ως τελική σύλληψη μέσα από την προοπτική της συνεργασίας μου με τη Ναταλία Καποδίστρια, την Μπέττυ Χαρλαύτη και την εξαίρετη ομάδα μουσικών συνεργατών με την οποία θα συμπράξουμε σε αυτό το έργο.

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη Ναταλία Καποδίστρια πάνω σε αυτό το έργο;

Τη Ναταλία, τη γνώριζα εκ του μακρόθεν ως μία εξαιρετική ηθοποιό. Όταν, όμως, διάβασα την ποιητική της συλλογή με τον τίτλο «Στους κήπους της Ψιρικότας», ήταν τέτοια η αίσθηση που μου έκανε, ώστε θέλησα να τη γνωρίσω, προκειμένου να της προτείνω να επενδύσει στιχουργικά τα τραγούδια του έργου. Και ομολογώ, ότι η πρώτη χαρά που ένιωσα από την ευγενική και θετική της ανταπόκριση, πολλαπλασιάστηκε όταν άρχισα να λαμβάνω τα πρώτα δείγματα γραφής της. Συνειδητοποίησα, ότι κρατούσα στα χέρια μου στίχους και κείμενα μοναδικής ποιότητας. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή κατάλαβα το ήθος και την αισθητική που την διακρίνουν και ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνιδα και ως εκ τούτου μόνο τυχερός, ευτυχής και ευγνώμων μπορώ να νιώθω, μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία εύχομαι ολόψυχα να έχει και συνέχεια.

 

 

Η Ναταλία Καποδίστρια υπογράφει το κείμενο και τους στίχους, ο Αντώνης Κυζούλης τη μουσική σύνθεση και η Μπέττυ Χαραύτη ερμηνεύει στη μουσικοθεατρική παράσταση «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών». (Φωτογραφία: Νίκος Κασσέρης).

 

Πώς θα ακούσουμε την ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη;

Η Μπέττυ Χαρλαύτη, προσωπικά για μένα, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά το τραγούδι. Πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι φτιαγμένη από τη στόφα των μεγάλων ερμηνευτριών, απόδειξη και η επί μακρόν συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι από τις ελάχιστες φωνές της νεότερης γενιάς, που ο όρος «ερμηνεύτρια» είναι κυριολεκτικός. Επιπλέον, διαθέτει μία τεράστια γκάμα ρεπερτορίου και ένα εκπληκτικό σκηνικό εκτόπισμα. Όλα αυτά τα στοιχεία, την καθιστούν μία εξαιρετικά πολύτιμη συνεργάτιδα για έναν δημιουργό, ο οποίος θέλει το έργο του να γίνει αφορμή για μια βαθιά επικοινωνία με τον ακροατή και όχι για μία ανώδυνη επαφή με χαρακτήρα εκτόνωσης. Έχοντας μελετήσει τις ερμηνείες της και έχοντας ήδη την εμπειρία της συνεργασίας μας στις μελοποιήσεις που έχω κάνει πάνω σε ποιήματα του Καβάφη, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι για ακόμα μία φορά θα είναι καθηλωτική.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και τους μουσικούς της παράστασης;

Με την Άντζελα Σπανού, μαέστρο της συγκεκριμένης χορωδίας, πέρα από τη μακρόχρονη φιλία μας, μας συνδέει και μία αδιατάρακτη σχέση στενής συνεργασίας, η οποία μετρά για περισσότερο από δέκα χρόνια. Πρόκειται για μία εξαίρετη μουσικό και μαέστρο, η οποία έχει πάντα καθοριστική εμπλοκή, σε ό,τι έχω γράψει τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που μου παρέχει την απαιτούμενη σιγουριά ότι το έργο μου βρίσκεται σε καλά χέρια. Επιπλέον, το συγκεκριμένο χορωδιακό σύνολο, παρά το γεγονός ότι μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής, όπου έχει τραγουδήσει έχει αποσπάσει τις πιο θερμές κριτικές, ακόμα και από ανθρώπους του μουσικού χώρου, οι οποίοι σαφώς και είναι πιο αυστηροί στις κρίσεις τους. Είχα τη χαρά, η συγκεκριμένη χορωδία να τραγουδήσει θαυμάσια πέρυσι το καλοκαίρι, στο έργο που κάναμε με την υψίφωνο Αναστασία Βαρέλη «Το Τραγούδι της Θαλασσινής». Και θα έχουμε τη χαρά, να συμπράξουμε και φέτος στους «Μύθους της οδού Ιπποτών».

 

Τι σημαίνει για εσάς το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου της Ρόδου και πώς λειτουργεί ως σκηνικό στην παράστασή σας;

Πρόκειται για έναν υποβλητικό χώρο, που έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί παρά να μαγέψει εκείνον που τον επισκέπτεται. Όμως, επί της ουσίας, ο λόγος που επέλεξα αυτό τον χώρο για αυτό το έργο είναι το γεγονός ότι η πύλη εισόδου του Παλατιού βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ιπποτών. Που σημαίνει ότι ο θεατής που θα βρεθεί στην παράσταση μας, θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αισθάνεται τον απόηχο, όσων είδε και άκουσε φεύγοντας από το Παλάτι και διασχίζοντας την οδό Ιπποτών. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι το έργο τον έχει αγγίξει κατά κάποιο τρόπο.

 

 

Ο συνθέτης Αντώνης Κυζούλης. (Φωτογραφία: Νίκος Κασσέρης).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών»

Στίχοι – κείμενα: Ναταλία Καποδίστρια
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Κυζούλης
Ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη
Αφηγήτρια: Ναταλία Καποδίστρια

Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Αναστασιάδης (βιολί), Ιωάννα Καζαντζίδη (βιολοντσέλο), Μάνος Κατσάνος (κόντρα μπάσο), Τάσος Νάνος (κόρνο), Πάνος Παπαδημητρίου (κλαρινέτο), Στάθης Σκανδαλίδης (κιθάρα), Άντζελα Σπανού (πιάνο).
Συμμετέχει η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. υπό την διεύθυνση της Άντζελας Σπανού.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Η παράσταση αποτελεί μία πρωτότυπη παραγωγή του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.).

 

Πού: Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, στη Ρόδο

Πότε: 19 Αυγούστου 2022, στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη