Κυριάκος Μαρκάτος: «Ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες»

Νίκος Τουλιάτος: «”Έρωτος Ύβρις”, σημαίνει έρωτας για την εξουσία, για το εγώ μου ή για οτιδήποτε που χωρίς όρια φτάνει στα όρια της ύβρις»
12 Ιουλίου 2022
«Oι παστρικές» 21 και 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
14 Ιουλίου 2022
Νίκος Τουλιάτος: «”Έρωτος Ύβρις”, σημαίνει έρωτας για την εξουσία, για το εγώ μου ή για οτιδήποτε που χωρίς όρια φτάνει στα όρια της ύβρις»
12 Ιουλίου 2022
«Oι παστρικές» 21 και 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
14 Ιουλίου 2022

Ο Κυριάκος Μαρκάτος αφηγείται μαρτυρίες προσφύγων στην παράσταση «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες ανθρώπων, που κοιμήθηκαν στα σπίτια τους νοικοκύρηδες και ξύπνησαν σε μια ξένη γη να ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί, αφηγούνται τρεις ηθοποιοί στην παράσταση «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη». Ο Κυριάκος Μαρκάτος μιλάει στο theatermag για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Αναστασάκης, η οποία παρουσιάζεται στις 5 και 6 Αυγούστου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά. Μαζί του οι ηθοποιοί Μαρία Τσιμά και Αμαλία Αρσένη.

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»;

Το έργο είναι μαρτυρίες από το κέντρο μικρασιατικών σπουδών και αποσπάσματα από τις κεφαλλονίτικες εφημερίδες, λίγο πριν και λίγο μετά, αφού ανακοινώθηκε ότι θα πάνε και εκεί πρόσφυγες. Ο σκηνοθέτης μας, ο Γιάννης Αναστασάκης, έκανε έρευνα πολλών μηνών, πριν καταλήξει σε αυτές που θα παρουσιάσουμε. Ανατριχιαστικές μαρτυρίες ανθρώπων, που κοιμήθηκαν στα σπίτια τους νοικοκύρηδες και ξύπνησαν σε μια ξένη γη να ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και τι σημαίνει αυτή η παράσταση σήμερα;

Το θέμα του έργου είναι οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία που ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά και ο τρόπος που οι γηγενείς τους υποδέχτηκαν. Η προσφυγιά στις μέρες μας, είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να βρουν την ασφάλεια και την ηρεμία, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κάπου αλλού. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, στο 2022 μ.Χ., ο άνθρωπος δυσκολεύεται να καταλάβει πως κανείς δεν αφήνει τον τόπο του αν δεν κινδυνεύει η ζωή η δική του και των αγαπημένων του. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, να δούμε τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες και να αγκαλιάσουμε τους απελπισμένους ανθρώπους που έρχονται στη δική μας. Σίγουρα, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι όπως στις χώρες της Ευρώπης του Βορρά ή την Αμερική, όμως καθένας μας μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας ακόμη και εθελοντισμό για την ανακούφιση τους, αν δεν μπορεί με άλλον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Δεν είναι μόνο ένας. Θα προτιμήσω να πω ότι αφηγούμαι τις ιστορίες εκείνων των ανθρώπων παρά ερμηνεύω, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να μπω στα «παπούτσια» τους. Αφηγούμαι την ιστορία ενός παιδιού που έσωσε τον πατέρα του κλείνοντας τον σε ένα τάφο, ενός άντρα που παραδέχεται πως η οικογένειά του χάθηκε, επειδή αυτός έσωσε πρώτα την περιουσία του και όταν γύρισε να τους σώσει οι Τούρκοι τους είχαν σκοτώσει, ενός αξιωματικού που παραδέχεται πως ο ελληνικός στρατός έκανε φριχτά πράγματα στο τουρκικό έδαφος και έτσι εξαγριώθηκαν οι Τούρκοι και τον κεφαλλονίτη μουσικοσυνθέτη Διονύσιο Λαυράγκα, ο οποίος τυχαία βρέθηκε στη Σμύρνη, λίγο πριν τη μεγάλη φωτιά που εξαφάνισε τα πάντα. Ο τελευταίος, μας δίνει σημαντικά στοιχεία για το πως ήταν τα πράγματα εκεί, την ανησυχία του κόσμου, αλλά και την αδιαφορία των Συμμάχων.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Γιάννη Αναστασάκη;

Ο Γιάννης Αναστασάκης είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για μένα και γι’ αυτόν το λόγο τον αποκαλώ «δάσκαλο». Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε και με έβγαλε στο επαγγελματικό θέατρο. Ήταν μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού όταν έδινα για το πτυχίο και μερικές μέρες μετά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως έχει έναν ρόλο για μένα στην παράσταση που θα ανέβαζε για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Του χρωστάω πάρα πολύ. Η βοήθειά του είναι πολύτιμη, εμπιστεύομαι πολύ τις απόψεις του και συγκινούμαι με την ευαισθησία του, ως άνθρωπος. Είναι η τρίτη φορά που συνεργάζομαι μαζί του και νιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό. Νιώθω πολύ όμορφα και ασφαλής κατά τη διάρκεια των προβών. Ξέρει να καθοδηγεί έναν ηθοποιό και παράλληλα να τον αφήνει και ελεύθερο να χαράξει το δικό του δρόμο.

 

Πώς θα δούμε τους τρεις ηθοποιούς και τους μουσικούς, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά;

Έχουμε τη χαρά και τη μεγάλη τιμή, να είναι φωτιστής της παράστασης μας ο Peter Mumford, ένας από τους καλύτερους φωτιστές του κόσμου, ο οποίος ζει στην Κεφαλονιά και με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μας βοηθήσει. Ο κ. Mumford, λοιπόν, μαζί με τη σκηνογράφο μας Λουκία Μινέτου και τον Γιάννη Αναστασάκη, δημιούργησαν έναν χώρο απλό – δύο ομόκεντρους κύκλους ο ένας μεγαλύτερος από τον άλλον – όπου εκεί θα γίνονται οι δράσεις μας.
Επί σκηνής μαζί μας, πάντα και οι δύο μουσικοί μας, ο Γιάννης Δάφνος και ο Κώστας Χαριτάτος, ο οποίος μάλιστα έγραψε και μουσικά κομμάτια ειδικά για την παράστασή μας. Σίγουρα βέβαια, μαζί με τις εξαιρετικές ικανότητες των συνεργατών μας, βοηθάει πολύ και το μαγικό τοπίο του κάστρου του Αγ. Γεωργίου. Ειλικρινά αξίζει τον κόπο να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση εκεί.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»

Σύνθεση κειμένου-Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Peter Mumford
Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος
Μουσικός: Γιάννης Δάφνος
Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ
Φωτογραφίες από τις πρόβες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Καλός

Πού: Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Κεφαλονιά

Πότε: 5 και 6 Αυγούστου 2022, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και την Υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου