«Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη» στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Αλέξανδρος Ζουριδάκης: «Ο Μολιέρος είναι ο σπουδαιότερος συγγραφέας της ηπειρωτικής Ευρώπης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γράφεται η κωμωδία»
5 Ιουλίου 2022
Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας στο 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
6 Ιουλίου 2022
Αλέξανδρος Ζουριδάκης: «Ο Μολιέρος είναι ο σπουδαιότερος συγγραφέας της ηπειρωτικής Ευρώπης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γράφεται η κωμωδία»
5 Ιουλίου 2022
Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας στο 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
6 Ιουλίου 2022

Οι συντελεστές της παράστασης «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη», η οποία παρουσιάζεται στις 5 και 6 Αυγούστου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά.

 

Ο Γιάννης Αναστασάκης σκηνοθετεί την παράσταση «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη», η οποία παρουσιάζεται στις 5 και 6 Αυγούστου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη και Κυριάκος Μαρκάτος.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη
Από την Ιωνία στο Ιόνιο.
Σε μια σκηνή-αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022, ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισα σκηνογράφος κι ένας σκηνοθέτης που οι ρίζες του κρατούν από την Καππαδοκία. Στην παράσταση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων από τους γηγενείς κι από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά. Χωρίς θλίψη, αλλά με τη διάθεση να μεταδώσουμε το κλίμα της εποχής και μαζί να επανακαθορίσουμε την έννοια του «πρόσφυγα». Γιατί η Προσφυγιά δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στην παγκόσμια ιστορία. Γιάννης Αναστασάκης

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»

Σύνθεση κειμένου-Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Peter Mumford
Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος
Μουσικός: Γιάννης Δάφνος
Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ
Φωτογραφίες από τις πρόβες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Καλός

Πού: Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Κεφαλονιά

Πότε: 5 και 6 Αυγούστου 2022, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr
Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και την Υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου