Χριστίνα Κωνσταντινίδου: «Το “Αστερόπαιδο” μιλά για τη σημασία της διαφορετικότητας, της ομορφιάς της ψυχής, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς και αληθινής αγάπης»

Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει εξειδίκευση στην «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»
29 Ιουνίου 2022
Ο «Πινόκιο» σε περιοδεία από την παιδική σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου
30 Ιουνίου 2022
Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει εξειδίκευση στην «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»
29 Ιουνίου 2022
Ο «Πινόκιο» σε περιοδεία από την παιδική σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου
30 Ιουνίου 2022

Η ηθοποιός Χριστίνα Κωνσταντινίδου ερμηνεύει στην παράσταση «Το Αστερόπαιδο» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει δύο ρόλους στην παράσταση «Το Αστερόπαιδο». Η ηθοποιός Χριστίνα Κωνσταντινίδου μιλάει στο theatermag για το τρυφερό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία από το Βεάκειο θέατρο στις 10 Ιουλίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε; Πώς δουλέψατε, ποια έρευνα κάνατε;

Στο Αστερόπαιδο, αυτό το υπέροχο έργο του Όσκαρ Γουάιλντ, έχω τη χαρά να υποδύομαι δύο ρόλους. Ο πρώτος είναι αυτός της μητέρας του Αστερόπαιδου, της μαγεμένης βασίλισσας που εμφανίζεται μπροστά του μετά από χρόνια, με τη μορφή μιας ταλαιπωρημένης ζητιάνας. Ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας μας και προσπαθεί να διεκδικήσει το γιο της, εξιστορώντας όλα αυτά που συνέβησαν εκείνο το βράδυ … «που έπεφτε ένα αστέρι».

Είναι ένας ρόλος δραματικός και πολυδιάστατος, με αρκετά στοιχεία αρχαίας τραγωδίας και δημοτικού τραγουδιού. Είναι η μάνα που προσπαθεί με όλο της το σθένος, σωματικό και ψυχικό, να πείσει για την αλήθεια της και να πάρει το παιδί της πίσω, για να επέλθει η λύτρωση, η κάθαρση.
Ο ρόλος αυτός, «φέρει» από μόνος του ένα τεράστιο βάρος και απαιτεί -σε σώμα και λόγο- δωρικότητα, αντίσταση, εσωτερικ;ότητα και αλήθεια. Όλα αυτά, τα προσέγγισα -με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μας – με ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα, καθώς απευθυνόμαστε σε παιδιά και αυτό κάνει την προσέγγιση ακόμη δυσκολότερη και πιο απαιτητική.

Ο δεύτερος ρόλος είναι ενός πανέμορφου ερωδιού, ενός πτηνού που εμφανίζεται ως φύλακας – άγγελος, ως από μηχανής θεός μπροστά στο αστερόπαιδο και, μέσα από πειρασμούς και δοκιμασίες, του δείχνει το δρόμο της αλήθειας, της καλοσύνης, της λύτρωσης.
Ένας εξίσου απαιτητικός ρόλος που απαιτεί γρηγοράδα, έντονη σωματικότητα και εκφραστικότητα, καθώς βρίσκομαι επί σκηνής φορώντας μάσκα και αυτό σημαίνει ότι τα εκφραστικά μέσα του προσώπου καταργούνται.

Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη και του χορογράφου προσπάθησα να αποτυπώσω την κίνηση ενός πουλιού -αρκετά δύσκολο- και «φέρω»τη φωνή μου, όσο πιο κοντά σ’ ένα κελάηδημα -τιτίβισμα.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τoν Γιώργο Φρατζεσκάκη, πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Η συνεργασία με τον Γιώργο Φρατζεσκάκη είναι πάντα χαρά! Με τον Γιώργο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε πλέον κοινό κώδικα επαφής. Γνωρίζω τη μεθοδολογία του και «αφήνομαι» στην καθοδήγησή του χωρίς «κρατήματα». Ο Γιώργος σε οδηγεί προς το ρόλο σταδιακά, αφήνοντάς σε ελεύθερο να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς, να προτείνεις. Επειδή όμως, γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που θέλει να κάνει, στο τέλος κρατά τα απαραίτητα και φωτίζει τα «δυνατά» σου σημεία.

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται «Το Αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ;

«Το Αστερόπαιδο», ένα έργο τόσο επίκαιρο και διαχρονικό, μιλά για τη σημασία της διαφορετικότητας, της ομορφιάς της ψυχής, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς και αληθινής αγάπης, έννοιες που ο συγγραφέας «εμφυσά» στα παιδιά με τρόπο μαγικό και περίτεχνο.

 

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε μια σκηνή από την παράσταση, ίσως κάποια που ξεχωρίζετε εσείς;

Η τελευταία σκηνή του έργου είναι και η αγαπημένη μου. Το αστερόπαιδο, μετά την περιπλάνησή του, έχοντας έρθει αντιμέτωπο με τα λάθη, μετανιωμένο, ξαναβρίσκει τη μάνα του και σμίγουν σε μια πολύ έντονη και φορτισμένη συνθήκη στην οποία εκφράζουν αισθήματα αληθινής αγάπης. Η σκηνή τελειώνει με μια μεταμόρφωση -έκπληξη για τα παιδιά, η οποία γίνεται επί σκηνής.

 

Πώς σας δούμε επί σκηνής; Μπορείτε να μας δώσετε μια αίσθηση του σκηνικού χώρου, του φωτισμού και των κοστουμιών σας;

Το πρωτότυπο και αφαιρετικό -με ψυχρούς τόνους -σκηνικό του Βαλεντίνο Βαλάση «δένει» αρμονικά με τα υπέροχα κοστούμια που έχει δημιουργήσει ο Σάββας Πασχαλίδης με ζεστά χρώματα και μεσαιωνικά στοιχεία, αλλά και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Θανάση Ρουμελιωτη. Φυσικά, την ατμόσφαιρα έρχεται να συμπληρώσει η μοναδική μουσική του Κώστα Χαριτάτου με τη ερμηνεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου να μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Αστερόπαιδο»

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό: Βαλεντίνο Βαλάσης
Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Χορογραφίες: Ναταλία Τσάλκοβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρνάβας Καστανάρας
Παραγωγή: Θέατρο Eliart – Ιωάννης Ρουμελιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κορίνα Αλεξανδρίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Στέλιος Καραγεωργίου, Στάθης Λαγκάδας, Γιώργος Φρατζεσκάκης

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου

Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών:
Σπύρος Μπιμπίλας, Νικολέτα Βλαβιανού, Ισμήνη Καλέση, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαρία Μαρτίκα

Οργάνωση περιοδείας: Βίκυ Πάνου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Info
10 Ιουλίου: Βεάκειο θέατρο, Πειραιάς
12 Ιουλίου: Σαλαμίνα
28 Ιουλίου: Σινέ Άλεξ, Πόρτο Ράφτη

 

Ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 8€ (προπώληση), 10€ (ταμείο)

Προπώληση: viva.gr