Ο «Πινόκιο» σε περιοδεία από την παιδική σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: «Το “Αστερόπαιδο” μιλά για τη σημασία της διαφορετικότητας, της ομορφιάς της ψυχής, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς και αληθινής αγάπης»
30 Ιουνίου 2022
Ο John Malkovich στις 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο
30 Ιουνίου 2022
Χριστίνα Κωνσταντινίδου: «Το “Αστερόπαιδο” μιλά για τη σημασία της διαφορετικότητας, της ομορφιάς της ψυχής, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς και αληθινής αγάπης»
30 Ιουνίου 2022
Ο John Malkovich στις 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο
30 Ιουνίου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Πινόκιο» που σκηνοθετεί ο Αναστάσης Δεληγιάννης. (Φωτογραφίες: Παρασκευή Παναγιωτοπούλου).

 

Η παιδική παράσταση «Πινόκιο» ταξιδεύει μέσα από μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη, από την παιδική σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου. Ο Αναστάσης Δεληγιάννης με την εμπειρία και τη μαεστρία του, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία ενός διαχρονικού έργου με δυνατά νοήματα, καταφέρνοντας να ετοιμάσει ένα έργο υψηλής αισθητικής για την διασκέδαση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών!
Ο φανταστικός ξύλινος χαρακτήρας που πρωτοεμφανίστηκε το 1883, ως κεντρικός ήρωας στο ιταλικό παραμύθι «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» (Le Avventure di Pinocchio) του Κάρλο Κολόντι, έρχεται τώρα σε μία νέα προσαρμογή της ιστορίας, να περάσει μηνύματα για την αξία της ζωής, της φιλίας και της ανθρωπιάς. Mία παράσταση με γέλιο, χιούμορ αλλά και διδακτικό χαρακτήρα. Το ρόλο του Πινόκιο ερμηνεύει ο Πάρης Σκαρτσολιάς και του Τζεπέτο ο Τάκης Βαμβακίδης.

 

O Τάκης Βαμβακίδης στο ρόλο του Τζεπέτο και ο Πάρης Σκαρτσολιάς στο ρόλο του Πινόκιο. (Φωτογραφίες: Παρασκευή Παναγιωτοπούλου).

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο ξυλουργός Τζεπέτο με πολλή αγάπη έφτιαξε μία μαριονέττα η οποία του κρατούσε συντροφιά σαν να ήταν το μικρό του αγόρι. Τον ονόμασε Πινόκιο. Η Μπλε Νεράιδα, βλέποντας την αγάπη του Τζεπέτο στο μικρό αγόρι, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον Πινόκιο, να γίνει αληθινό παιδί. Όμως, τον άφησε να επιλέξει, μεταξύ του καλού και του κακού, του σωστού και του λάθους και να αποφασίσει τι άνθρωπος θα γίνει, καθώς μεγαλώνει.
Ο Γρύλος είναι ο φίλος του Πινόκιο, που τον συντροφεύει σε όλες του τις περιπέτειες και η Μπλε Νεράιδα του δίνει την αξία της συνείδησης, έτσι ώστε πάντα, να υπάρχει μια φωνή, που θα του υπενθυμίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Ο μικρός Πινόκιο όμως, μπλέκει σε περιπέτειες, σε μια δίνη καταστάσεων, αφού γνωρίζει τον Τίμιο Τζον και τον Στρόμπολι, τον θιασάρχη από ένα τσίρκο. Αυτοί οι δύο τον μπλέκουν σε μεγάλα προβλήματα.
Αφού καταφέρνει να ξεφύγει, συναντά τον Κάρλο και τον πονηρό αμαξά, που τον παρασύρουν στο νησί της ανεμελιάς, όπου εκεί τον περιμένουν νέες περιπέτειες και εκπλήξεις.

Μέσα από την παράσταση, βλέπουμε ότι τα ψέματα και η έλλειψη ευθυνών, δεν βγαίνουν σε καλό στον Πινόκιο. Όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και η συνείδησή του, τον βοηθούν τελικά να κατανοήσει τον σωστό δρόμο που οφείλει να μεγαλώνει ένα παιδί.

Ο αγαπημένος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στ ρόλο του ρομαντικού «Τζεπέτο» μαζί με τον Πάρη Σκαρτσολιά σε μια μοναδική ερμηνεία του «Πινόκιο», μας χαρίζουν υπέροχες στιγμές σ’ ένα έργο που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Θα γίνει τελικά ο Πινόκιο ένα αληθινό αγόρι, έτσι ώστε να αποδείξει στην Μπλε Νεράιδα και στο Τζεμπέτο ότι αξίζει την ευλογία της ζωής; Η απάντηση επί σκηνής!
Το έργο ενδείκνυται τόσο για μικρότερα, όσο και για μεγαλύτερα παιδιά.

 

Πληροφορίες για παράσταση «Πινόκιο»

Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου
Παραγωγή: Γιάννης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία, κινησιολογία, καλλιτεχνική επιμέλεια: Αναστάσης Δεληγιάννης
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Καρατζίκης
Θεατρική διασκευή: Μιχάλης Κοβανίδης
Πινόκιο: Πάρης Σκαρτσολιάς
Τζεπέτο: Τάκης Βαμβακίδης
Μπλε Νεράιδα: Αλεξία Μουστάκα
Στρόμπολι: Σάββας Γραμματικός
Γρύλος: Μένια Ορφανίδου, Βασίλης Βούνος
Σχεδιασμών κοστουμιών/σκηνικών: Αναστάσης Δεληγιάννης
Ζωγραφική επιμέλεια σκηνικού: Έλενα Αθανασιάδου
Φωτογραφίες παράστασης: Παρασκευή Παναγιωτοπούλου

 

Το πρόγραμμα της περιοδείας θα ανακοινωθεί σύντομα.