Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Οι μύθοι του Αισώπου, είναι πάντα ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για τα πιο δύσκολα θέματα με τρόπο αλληγορικό»

Φένια Παπαδόδημα και Ζωή Σαμσαρέλου: συναυλία «Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι» στο Παρίσι
24 Ιουνίου 2022
«Το Αστερόπαιδο» σε περιοδεία από το θέατρο Eliart και την παιδική σκηνή «Κιβωτός» του Γιώργου Φρατζεσκάκη
27 Ιουνίου 2022
Φένια Παπαδόδημα και Ζωή Σαμσαρέλου: συναυλία «Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι» στο Παρίσι
24 Ιουνίου 2022
«Το Αστερόπαιδο» σε περιοδεία από το θέατρο Eliart και την παιδική σκηνή «Κιβωτός» του Γιώργου Φρατζεσκάκη
27 Ιουνίου 2022

Οι ηθοποιοί Δήμητρα Σκέμπη, Έλσα Λουμπαρδιά, Νίκος Αξιώτης και Χρύσα Διαμαντοπούλου ερμηνεύουν στην παράσταση «Αισωπομαχίες!». (Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος γιορτάζει 10 χρόνια πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων παρουσιάζοντας τη νέα της επετειακή παράσταση «Αισωπομαχίες!». Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας «Μικρός Νότος» μιλάει στο theatermag για τους 5 πολυαγαπημένους μύθους του Αισώπου, που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων, με αγνά χειροποίητα υλικά, διαδραστικά παιχνίδια, ζωντανή μουσική και τραγούδια.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την επετειακή παράσταση «Αισωπομαχίες!»;

H έμπνευση για τη θεματολογία των παραστάσεων της Θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, έρχεται μέσα από την καθημερινότητά μας με τα παιδιά, με τους εφήβους ή με το ενήλικο κοινό. Κάθε φορά, αφουγκραζόμαστε τις ποιότητες που διατρέχουν τη ζωή μας και με βάση αυτές οργανώνουμε ένα υλικό με κύριο ερώτημα «ποιος είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο θα στήσουμε την ιστορία μας».

Όταν τέθηκε το παραπάνω ερώτημα κάπου στα τέλη του 2021, σκέφτηκα ότι θέλω να μιλήσουμε για όλη αυτή την ένταση που μας έφερε η πανδημία, μία συνθήκη πρωτόγνωρη που ήρθε και προστέθηκε, σε μία ήδη κουρασμένη και οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά κοινωνία. Δυστυχώς, μετά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιβεβαίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την επιλογή της θεματολογίας.

Οι μύθοι του Αισώπου, είναι πάντα ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για τα πιο δύσκολα θέματα με τρόπο αλληγορικό. Μέσα από τα παθήματα και τα μαθήματα των ζώων οι μικροί μας θεατές γίνονται κοινωνοί μίας ιστορίας που μιλάει για αξίες ανεκτίμητες, όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η φιλία, η εργατικότητα, η δύναμη της σκέψης, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η γενναιότητα, η συμφιλίωση…

 

 

Ποιοι μύθοι του Αισώπου συνθέτουν τη διαδραστική και μουσική παράσταση «Αισωπομαχίες!»;

«Το Τζιτζίκι και το Μυρμήγκι», «Oι δύο Τράγοι», «Ο Βοριάς και ο Ήλιος», «Ο Κάβουρας και το Φίδι», «Ο Λαγός και η Χελώνα» συνθέτουν τη διαδραστική, μουσική παράσταση «Αισωπομαχίες!» που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, σε κείμενα και σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος και του Πέτρου Δαμουλή. Μία γεμάτη παιχνίδι, ζωντάνια, μουσική και κίνηση, παράσταση, που “μιλάει” με αλληγορίες για τη ζωή – μέσα από παθήματα ζώων- και μας διδάσκει τη σπουδαιότητα των πιο υψηλών αξιών και ιδανικών.
Πέντε μύθοι του Αισώπου, γνωστοί αλλά… αγνώριστοι! Τα παιδιά συστήνονται με τους ηθοποιούς, αλλά και με τα μουσικά όργανα, ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων.

 

Διαδραστικά παιχνίδια, ζωντανή μουσική και τραγούδια, απρόβλεπτες μεταμορφώσεις. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα σκηνικό εκρηκτικό σε μία παράσταση, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών. Τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν, δίνουν ζωντάνια και ρυθμό, σε μία παράσταση όπου οι ιστορίες και η ζωντανή μουσική έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι μεταμορφώσεις συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των παιδιών με τα σώματα των ηθοποιών και με τα σκηνικά αντικείμενα που έχει επιμεληθεί με φαντασία και γνώση η σκηνογράφος-ενδυματολόγος μας Γεωργία Μπούρδα.

Τα διαδραστικά μέρη της παράστασης, σχεδιασμένα ώστε να υπηρετούν τον κεντρικό μας άξονα «μάχες», είναι βασισμένα πάνω στις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος από την θεατροπαιδαγωγό και πολύτιμη συνεργάτιδα του Μικρού Νότου τα τελευταία 7 χρόνια, Φλώρα Σπύρου.

Τα παιδιά με τη βοήθεια των ηθοποιών μέσα στην παράστασή μας, μεταμορφώνονται σε Τζιτζίκια και Μυρμήγκια, τραγουδούν όλα μαζί τα τραγούδια των δύο ηρώων, συζητούν για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης των δύο δυνάμεων Βοριά και Ήλιου στη φύση και στην ταξιδιώτισσα και ασχολούνται σοβαρά με τον Λαγό, που χρειάζεται τη βοήθειά τους.

 

 

Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύετε;

Το Μυρμήγκι μου εργατικό και αεικίνητο, ο Τράγος μου ξεροκέφαλος και πεισματάρης, το Φίδι ύπουλο και υστερόβουλο, η Ταξιδιώτισσα, που έχει υποστεί τα πάνδεινα στη διαμάχη Βοριά Ήλιου και οι δυο αγαπημένοι αφηγητές μου στον Βοριά και στον Ήλιο και στον Λαγό και τη Χελώνα, είναι οι ρόλοι που ενσαρκώνω στις ΑΙΣΩΠΟΜΑΧΙΕΣ.

Οι μεταμορφώσεις από μύθο σε μύθο, τόσο γοργές και τόσο διαφορετικές, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας μίνι υποκριτικός ημιμαραθώνιος! Το σίγουρο είναι ότι τα λαμπερά μάτια των παιδιών, είναι η καλύτερη ανταμοιβή και η επιβεβαίωση ότι και αυτή τη φορά κάπως τα καταφέραμε.

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος 

Η ΑΜΚΕ Μικρός Νότος – Δράσεις Δημιουργίας και Πολιτισμού συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ενεργούς και αδιάκοπης παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα για παιδιά και εφήβους. Ο Μικρός Νότος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 από τη Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιό, ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (Διετές Εργαστήρι Ξένιας Καλογεροπούλου) με MA στη R.A.D.A του Λονδίνου (Text & Performance, ΜΕRIT), μέσα από την ανάγκη να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπου καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική υλοποιούν παραστάσεις, δράσεις και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό.

Σημαντικότεροι στόχοι μας είναι:
Να συμβάλλει στην καλλιτεχνική παιδεία του παιδικού, νεανικού και ενήλικου κοινού
Να συνδέσει το άτομο με την κοινωνία και την κοινωνία με το άτομο
Να αναπτύξει την κριτική σκέψη παιδιών και νέων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του μελλοντικού ενεργού πολίτη
Να διαμορφώσει ενεργούς θεατές κι όχι παθητικούς δέκτες
Να θέσει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας (με τη θεματολογία, τη δραματουργική προσέγγιση, τον διαδραστικό σχεδιασμό) παιδιά και εφήβους
Να φέρει σε επαφή παιδιά κι εφήβους με την πολιτισμική ποικιλομορφία στην Τέχνη, χωρίς διακρίσεις

Όραμά μας είναι, μέσω των δράσεων πολιτισμού που υλοποιούμε, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην αισθητική καλλιέργεια, την εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού με διαφορετικές μορφές της σύγχρονης τέχνης. Με απλά, χειροποίητα υλικά, στοχεύουμε στο να επιτευχθούν νέες δυνατότητες ώσμωσης στον τομέα του Πολιτισμού, έχοντας πάντα στο κέντρο της δουλειάς μας τον Άνθρωπο.

 

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “Μικρός Νότος”, που για 10η συνεχή χρονιά σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά. Πτυχιούχος Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) με σπουδές Υποκριτικής στην Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στη σκηνοθεσία στη RADA μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Τάσος Μπαντής, ο Βίκος Ναχμίας κ.ά.
Φέτος το καλοκαίρι θα μας βρείτε σε αυλές και επιλεγμένους χώρους με τη νέα μας επετειακή παράσταση ΑΙΣΩΠΟΜΑΧΙΕΣ, 5 μύθοι του Αισώπου γνωστοί αλλά αγνώριστοι και με τον πολυαγαπημένο ΡΑΦΤΑΚΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ του Αντώνη Παπαθεοδούλου! Καλό Καλοκαίρι!
Περισσότερα για τον Μικρό Νότο στο www.mikrosnotos.gr

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αισωπομαχίες!»

Ιδέα-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Κείμενα*-Σκηνοθεσία* Θεατρική ομάδα Μικρός Νότος
Πρωτότυπη Μουσική Πέτρος Δαμουλής
Σύνθεση Ρυθμικών τοπίων Έλσα Λουμπαρδιά
Στίχοι τραγουδιών* Νίκος Αξιώτης

*Κείμενα/Σκηνοθεσία/Πρωτότυπη μουσική/Στίχοι για τον «Τζίτζικα και Μέρμηγκα» και «Δύο Τράγους» και Στίχοι για τον «Λαγό και τη Χελώνα»: Πέτρος Δαμουλής

Σκηνικό-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Eπιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου

Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Χρύσα Διαμαντοπούλου/Δήμητρα Σκέμπη, Έλσα Λουμπαρδιά

Ζωντανή μουσική: Ομάδα Μικρός Νότος
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: Μαύρα Γίδια
Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Οργάνωση σχολικών παραστάσεων Τέχνες και Παιδί
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ
11/6 ΣΑΒΒΑΤΟ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 18.45
12/6 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, MODUS VIVENDI BY KK, 11.00
12/6 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 18.45
15/6 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 19.15
20/6 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ, 19.15
26/6 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, MODUS VIVENDI BY KK, 11.00
29/6 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 19.15

ΙΟΥΛΙΟΣ
2/7 ΣΑΒΒΑΤΟ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 19.00
3/7 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, MODUS VIVENDI BY KK, 10.30
3/7 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 19.00
4/7 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΛΕΡΥ, 19.15
6/7 ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, 19.30
10/7 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 19.00
12/7 ΤΡΙΤΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 19.15
15/7 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΕΣΙΣ, 19.15
17/7 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, MODUS VIVENDI BY KK, 10.30
19/7 ΤΡΙΤΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, 19.15
23/7 ΣΑΒΒΑΤΟ –ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 19.00
24/7 ΚΥΡΙΑΚΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, 19.00

Προπώληση: www.ticketservices.gr

Πληροφορίες: 210 7234567

Προπώληση: 10 ευρώ / Εισιτήριο στο ταμείο: 12 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά | Για παιδιά από 4+

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες που προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα.
Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας: τηλ. 210 7234567
Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στη διεύθυνση www.ticketservices.gr