Φένια Παπαδόδημα και Ζωή Σαμσαρέλου: συναυλία «Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι» στο Παρίσι

Mykonos Art Festival: Η μεγάλη γιορτή για την τέχνη ξεκινάει στις 25 Ιουνίου στη Μύκονο
23 Ιουνίου 2022
Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Οι μύθοι του Αισώπου, είναι πάντα ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για τα πιο δύσκολα θέματα με τρόπο αλληγορικό»
24 Ιουνίου 2022
Mykonos Art Festival: Η μεγάλη γιορτή για την τέχνη ξεκινάει στις 25 Ιουνίου στη Μύκονο
23 Ιουνίου 2022
Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Οι μύθοι του Αισώπου, είναι πάντα ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για τα πιο δύσκολα θέματα με τρόπο αλληγορικό»
24 Ιουνίου 2022

 

«Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι» (Αpollon et Dionysos – Mondes invisibles) είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο πλαίσιο του Festival des Forêts, στην Compiègne, στα βόρεια του Παρισιού, με τη Ζωή Σαμσαρέλου στο πιάνο και τη Φένια Παπαδόδημα στο τραγούδι, τα κείμενα και τη σύνθεση.

Η μουσική περιλαμβάνει κλασικά έργα για πιάνο, για φωνή και πιάνο και επίσης βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακό τραγούδι, σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο ρεπερτόριο. Τα κείμενα προέρχονται από τους Ορφικούς Υμνους, μεταφρασμένους στα γαλλικά από τον Jacques Lacarrière, καθώς και αποσπάσματα από αρχαία τραγωδία. Μουσική και κείμενα είναι δεμένα οργανικά σε ένα πρόγραμμα που κυλάει αρμονικά, χωρίς διακοπή.

 

Η Φένια Παπαδόδημα υπογράφει τα κείμενα και τη σύνθεση και τραγουδά στη συναυλία με τίτλο «Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι».

 

Η Ζωή Σαμσαρέλου ερμηνεύει στο πιάνο.

 

O Απόλλων και ο Διόνυσος

O Απόλλων, θεός της γνώσης και της ομορφιάς, φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με τον Διόνυσο, θεό του χάους και της μέθης, παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει και ο Ουμπέρτο Εκο στην «Ιστορία της Ομορφιάς», οι δύο θεοί αλληλοσυμπληρώνονται και εναλλάσσονται. Στους Δελφούς, ο Απόλλων αφήνει στη θέση του τον Διόνυσο, όταν τους χειμερινούς μήνες καταφεύγει σε χώρες που ο ήλιος λάμπει αδιάκοπα. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά στη μουσική, γιατί η μουσική δημιουργία αποτελεί σύζευξη της αρμονίας, της τάξης και της λογικής με το πάθος, τη διάλυση των ορίων και την υπέρβαση. Επίσης, συναντιούνται στο μυστήριο του θανάτου, όπως παρουσιάζεται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και στις Βάκχες του Ευριπίδη.

Επιπλέον, παράλληλα με την περίπλοκη σχέση των δύο θεοτήτων και των συμβολισμών τους, η συναυλία αναδεικνύει την αδιάρρηκτη συνέχεια της ελληνικής μουσικής, από τους αρχαίους τρόπους έως στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Πρόκειται για ένα θέαμα πολυδιάστατο, που αναφέρεται στη δυαδικότητα της ανθρώπινης φύσης, σε όλες της της εκφράσεις.

Η Ζωή Σαμσαρέλου είναι καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του International PelionFestival και η Φένια Παπαδόδημα είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και σκηνοθέτης. Από το 2015, καλλιτεχνική διευθύντρια του Elaionas Festival.

 

Πληροφορίες για τη συναυλία «Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι»

Ζωή Σαμσαρέλου – Φένια Παπαδόδημα

Πού: Festival des Forêts, Παρίσι

Πότε: 30 Ιουνίου 2022, στις 20.30

Εισιτήρια: από 17 έως 22 ευρώ

https://festivaldesforets.fr/evenement/apollon-et-dionysos/