Η Χρυσή Βιδαλάκη και ο Mario Banushi μας μιλούν για την παράσταση Εκθέτοντας τη «Βία του Βίου»

Νίκος Χατζηπαπάς: «Η βασική προϋπόθεση των παραστάσεων στο Φεστιβάλ Βαλίτσας, είναι ότι πρέπει να είναι ευέλικτες»
20 Ιουνίου 2022
Νάστια Βραχάτη: «Πάντα μου άρεσε ο Μολιέρος, γιατί ήταν επαναστατικός και πρωτοπόρος για την εποχή του»
23 Ιουνίου 2022
Νίκος Χατζηπαπάς: «Η βασική προϋπόθεση των παραστάσεων στο Φεστιβάλ Βαλίτσας, είναι ότι πρέπει να είναι ευέλικτες»
20 Ιουνίου 2022
Νάστια Βραχάτη: «Πάντα μου άρεσε ο Μολιέρος, γιατί ήταν επαναστατικός και πρωτοπόρος για την εποχή του»
23 Ιουνίου 2022

Ο Mario Banushi και η Χρυσή Βιδαλάκη στην είσοδο του «Θεάτρου στη Σάλα», που βρίσκεται στην Ηλιούπολη.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Προσωπικές ιστορίες γυναικών που συγκινούν, ταράζουν και κινητοποιούν το συναίσθημα στην παράσταση Εκθέτοντας τη «Βία του Βίου», η οποία παρουσιάζεται από την Τρίτη 21 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στο «Θέατρο στη Σάλα». Η Χρυσή Βιδαλάκη και ο Mario Banushi, συντονιστές του εργαστηρίου θεατρικής έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης από το οποίο προέκυψε η παράσταση, μιλούν στο theatermag για τη συνεργασία τους, τη μέθοδο NDI και τους ρόλους των δώδεκα ηθοποιών, οι οποίοι μαζί με το δικό τους υλικό συναντούν το ποιητικό έργο «Η Βία του Βίου» του Τσιμάρα Τζανάτου.

 

Θα θέλατε να μας συστήσετε με λίγα λόγια «το Θέατρο στη Σάλα»;

Χρυσή Βιδαλάκη: Πρόκειται για το πατρικό μου σπίτι, που πρόσφατα μεταμορφώθηκε σε χώρο τέχνης, εκπαίδευσης και θεραπείας. Κύρια προτεραιότητά μας, είναι η διερεύνηση της σχέσης των τεχνών και ιδιαίτερα των παραστατικών τεχνών με την ψυχολογία, την εκπαίδευση και την κοινωνία. Όραμά μας το ελεύθερο άνοιγμα των ανθρώπων, σε καινούρια πεδία χωρίς περιορισμούς, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

 

Ποια έργα σας ενδιαφέρουν να ανεβάζετε;

Χρυσή Βιδαλάκη: Μας ενδιαφέρουν έργα στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε σημεία επαφής με τις συγκινήσεις που μας δονούν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και που λειτουργούν ως έμπνευση για μια εκ νέου δημιουργία.

 

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για «το Θέατρο στη Σάλα»;

Χρυσή Βιδαλάκη: Έχοντας ήδη στο ιστορικό μας μια επιτυχημένη παράσταση, τα «Θραύσματα της performance RAGADA», σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την επόμενη σεζόν με την επανάληψη αυτής, παράλληλα με την εκκίνηση των εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση Εκθέτοντας τη «Βία του Βίου»;

Χρυσή Βιδαλάκη και Mario Banushi: Η ιδέα για την παράσταση είναι αποτέλεσμα της μεθόδου που ακολουθούμε: όλα τα εργαστήρια ολοκληρώνονται στη διάρκεια ενός έτους, ωστόσο εξελίσσονται σε τρία τρίμηνα το καθένα, με τις ειδικές ενότητες «Ψηλαφίζοντας», «Εμβαθύνοντας» και «Εκθέτοντας». Η ιδέα, λοιπόν, συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες και η συνάντησή μας με την ποίηση του Τσιμάρα Τζανάτου μας ενέπνευσε.

 

 

Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεστε μετά την παράσταση «Θραύσματα της performance RAGADA». Πώς δουλέψατε μαζί;

Χρυσή Βιδαλάκη και Mario Banushi: Πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη συνεργασίας. Στη RAGADA δουλέψαμε με τη σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού. Εκθέτοντας τη «βία του βίου» ο ρόλος και των δύο μας είναι του συντονιστή-εμψυχωτή. Δημιουργούμε ατμόσφαιρες, επιτρέπουμε συγκινήσεις, δίνουμε χώρο στο προσωπικό βίωμα σε συνθήκες οικειότητας μέσα στο «σπίτι». Ωστόσο, είναι η τρίτη επαγγελματική μας συνεργασία, έχει προηγηθεί η συνεργασία μας στη μικρού μήκους ταινία με τίτλο «PRANVERA» με την οποία και συμμετείχαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ στα Τίρανα.

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύουν οι δώδεκα ηθοποιοί της παράστασης;

Χρυσή Βιδαλάκη και Mario Banushi: Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη παρουσίαση του εργαστηρίου, δεν ερμηνεύουν ρόλους με την κλασική έννοια της λέξης. Φέρουν επί σκηνής τον εαυτό του, εκθέτοντας δικό τους υλικό σε συνδυασμό με την ποίηση του Τσιμάρα Τζανάτου και με τη δική μας επιμέλεια.

 

 

Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε;

Χρυσή Βιδαλάκη και Mario Banushi: Πρόκειται για μια πρώτη εφαρμογή στην θεατρική πράξη της μεθόδου NDI (παρεμβαίνουσα μη κατευθυντικότητα)* η οποία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να υπάρχουν, να είναι αυθεντικοί και να αισθάνονται ελεύθεροι μέσα στην εντελώς δική τους εμπειρία.

 

Πώς θα δούμε τους ηθοποιούς επί σκηνής; Μπορείτε να μας δώσετε μια αίσθηση από τα σκηνικά και τα κοστούμια σας;

Χρυσή Βιδαλάκη και Mario Banushi: Σκηνικό για την παρουσίαση είναι το ίδιο το σπίτι και τα κοστούμια είναι από το βεστιάριο που διαθέτει το εργαστήριο, καθώς επίσης και προσωπικά αντικείμενα των ίδιων των συμμετεχόντων.

*Παρεμβαίνουσα μη κατευθυντικότητα (NDI) θεωρία κατανόησης των ανθρωπίνων λειτουργιών σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο και σύγχρονη μέθοδος διευκόλυνσης της πορείας μάθησης και ανάπτυξης.

 

Πληροφορίες για την παράσταση Εκθέτοντας τη «Βία του Βίου»

Σύλληψη, συντονισμός: Χρυσή Βιδαλάκη, Mario Banushi

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Engjelluche Alimani, Θοδωρής Βλάχος, Λεμονιά Κακαρίδου, Νένη Κολέθρα, Κασσάνδρα Μαυράκη, Όλγα Μοναχού, Αθηνά Πάντου, Ελισάβετ Παππά, Gjinovefa Saliaj, Αιμιλία Σημανδηράκη, Κατερίνα Ταβλαράκη, Ανδριανή Τζωρτζάκη
Επικοινωνία: Μάνια Ζούση και Γιώργος Κατσώνης
Οργάνωση παραγωγής: Χρυσή Βιδαλάκη
Παραγωγή: Θέατρο στη Σάλα

 

Πού: Θέατρο στη Σάλα, Κολοκοτρώνη 7, Ηλιούπολη

Πότε: από 21 έως 26 Ιουνίου 2022, στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήριο: 7 ευρώ (γενική είσοδος)

*Το βιβλίο “Η Βία του Βίου” του Τσιμάρα Τζανάτου (Κάπα Εκδοτική) θα διατίθεται προς πώληση τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων.

Πρόσβαση
Μετρό: Στ. “ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ”
Μετρό: Στ. “ΔΑΦΝΗ” + Λεωφορείο “237” (Στ. “ΠΑΡΑΘΥΡΑ”)

Προπώληση εισιτηρίων
TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: https://www.ticketservices.gr/event/ekthetontas-ti-via-tou-viou/?lang=el