Βαλεντίνο Βαλάσης: «Φάος σημαίνει φως στα αρχαία ελληνικά»

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σε καλοκαιρινή περιοδεία από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης
16 Ιουνίου 2022
Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει για το 18ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων
16 Ιουνίου 2022
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σε καλοκαιρινή περιοδεία από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης
16 Ιουνίου 2022
Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει για το 18ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων
16 Ιουνίου 2022

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Δύο καλλιτέχνες επί σκηνής χορεύουν ζωγραφίζοντας ή ζωγραφίζουν χορεύοντας; Ο Βαλεντίνο Βαλάσης μιλάει στο theatermag για το εικαστικό χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Φάος» το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Eliart από τις 17 Ιουνίου. Ο ίδιος, υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία, την καλλιτεχνική επιμέλεια, και ερμηνεύει επί σκηνής με τον Mario Sergio Bushi.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το εικαστικό χοροθεατρικό δρώμενο «Φάος» και ποιο είναι το θέμα του;

Η ιδέα ξεκινά χρόνια πριν, από τότε που ήμουν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Φάος σημαίνει φως στα αρχαία ελληνικά.
Όλη η βάση και η μελέτη της ζωγραφικής είναι το φως, χωρίς αυτό δεν υπάρχει όραση δεν υπάρχει ζωγραφική. Για έναν εικαστικό, το φως και η σκιά είναι αλληλένδετα και στην απουσία του ενός, δεν υπάρχει το άλλο. Είναι ροή, κίνηση, φόρμα, σχήμα χρώμα, ρυθμός, σημείο φυγής, συναίσθημα.

Το φως, ως βασικό στοιχείο της όρασης επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη σκέψη, τη μνήμη, το συναίσθημα. Ως βασική κινητήρια δύναμη, ως ενέργεια. Πώς επηρεάζει έναν άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη, πώς επηρεάζει πέρα από τη ζωγραφική, το χορό, το λόγο, την ποίηση, το θέατρο, τη μουσική.
Αυτό είναι και το θέμα του δρώμενου Φάος.

Η ανάγκη του χαρακτήρα, να κατανοήσει τι είναι πραγματικά φως, πώς έχει επιδράσει στο παρελθόν του, στο παρόν, στη σκέψη του, στον τρόπο που βιώνει, στον τρόπο που αυτός ορίζει τι είναι τέχνη και ποιο ρόλο έχει παίξει η σκιά και το σκοτάδι.

 

 

Υπογράφετε το κείμενο, τη σκηνοθεσία, την καλλιτεχνική επιμέλεια, τη μουσική επιμέλεια (με τη Μελπομένη Φιλίππου) και ερμηνεύετε. Πώς διαχειριστήκατε την κάθε σας ιδιότητα και τι χρειάστηκε να κάνετε για πραγματοποιήσετε το «Φάος»;

Οι βασικές σπουδές μου ως εικαστικός και χορευτής, με οδήγησαν στη σκέψη, όντας η τέχνη ανθρωποκεντρική, να αναγάγω το ανθρώπινο σώμα σε όργανο δημιουργίας. Όπως συμβαίνει στο χορό, στο θέατρο και τη μουσική. Να αντικατασταθεί το πινέλο ενός ζωγράφου με το ίδιο το σώμα του. Στις λέξεις ζωγραφική και χορογραφία υπάρχει η κοινή λέξη γραφή, γραφισμός, οπότε εκεί ξεκινά το παιχνίδι του φάος ως αποτέλεσμα μιας εικαστικής απεικόνισης, μιας χορογραφίας και η χορογραφική μεταφορά της εικαστικής κίνησης. Χαρακτηριστικά, και στη ζωγραφική και στο χορό, ο ρυθμός, η επανάληψη κινήσεων (μανιέρα), η ενέργεια, η ένταση και η ευαισθησία της κίνησης οδηγούν σε αυτό.

Ένας εικαστικός, καθώς ζωγραφίζει, έχει ήδη μια κινησιολογία, με την μεγέθυνση της επιφάνειας στην οποία ζωγραφίζει. Βάση όλων αυτών των στοιχείων, δεν χρειάστηκε να διαχωρίσω καμία από τις ιδιότητες, γιατί το ζητούμενο είναι η ένωση και τα κοινά χαρακτηριστικά από τη μια μορφή τέχνης στην άλλη. Δύσκολο, αλλά μαγικό ταξίδι. Η Μελπομένη Φιλίππου, ηθοποιός με σπουδές στο σωματικό θέατρο και στη μουσική, έδωσε σημαντική βοήθεια όχι μόνο στην επιμέλεια του ήχου, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη και χορογράφου.

 

 

Πώς θα σας δούμε στη σκηνή του θεάτρου Eliart μαζί με τον Mario Sergio Bushi;

Με τον Mario Sergio Bushi, θα μας δείτε να μοιραζόμαστε επί σκηνής τον ίδιο χαρακτήρα, το παρελθόν και το παρόν του. Την ανάγκη του να πει, τι είναι για αυτόν φως και σκοτάδι, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, τι είναι ζωή, θάνατος και τέχνη.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φάος»

Κείμενο, σκηνοθεσία, καλλιτεχνική επιμέλεια: Βαλεντίνο Βαλάσης
Μουσική επιμέλεια: Μελπομένη Φιλίππου, Βαλεντίνο Βαλάσης
Φωτισμός: Θανάσης Ρουμελιώτης
Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

Παίζουν: Mario Sergio Bushi, Βαλεντίνο Βαλάσης

Παραγωγή: Ιωάννης Ρουμελιώτης – θέατρο Eliart
Επικοινωνία θέατρο Εliart: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

 

Πού: Θέατρο Eliart, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677

Πότε: από 17 Ιουνίου 2022 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15. Έως 9 Ιουλίου 2022

Διάρκεια δρώμενου: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ(μειωμένο)

Προπώληση:  www.viva.gr και στο Ταμείο του θεάτρου Eliart

*Ο χώρος κλιματίζεται