Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει για το 18ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

Βαλεντίνο Βαλάσης: «Φάος σημαίνει φως στα αρχαία ελληνικά»
16 Ιουνίου 2022
«Η Λεονί εν αναμονή» σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη
17 Ιουνίου 2022
Βαλεντίνο Βαλάσης: «Φάος σημαίνει φως στα αρχαία ελληνικά»
16 Ιουνίου 2022
«Η Λεονί εν αναμονή» σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη
17 Ιουνίου 2022

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου των Αλλαγών, Ευδόκιμος Τσολακίδης.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«…επειδή η εκπαίδευση ενός ηθοποιού δε σταματάει ποτέ » είναι το μότο του Θεάτρου των Αλλαγών, το οποίο διοργανώνει το 18ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (18th International Festival of Making Theatre, In.F.o.Ma.T. 2022), από τις 4 έως τις 9 Ιουλίου. Ο σκηνοθέτης Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει στο theatermag για το Φεστιβάλ που μετρά 18 χρόνια λειτουργίας και τη διεθνή του απήχηση στους καλλιτέχνες του θεάτρου.

 

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων ξεκίνησε το 2005» εξηγεί ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου των Αλλαγών, Ευδόκιμος Τσολακίδης. «Το Θέατρο των Αλλαγών, υπήρχε ήδη από το 1998, οπότε έχοντας κλείσει επτά χρόνια λειτουργίας, σκέφτηκα ότι μπορούμε να κάνουμε και κάποιες άλλες δραστηριότητες παράλληλα με το πρόγραμμα της σχολής.

Την εποχή εκείνη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι Έλληνες ηθοποιοί πήγαιναν στο εξωτερικό για σεμινάρια και επέστρεφαν στην Ελλάδα με πολλές εμπειρίες και καταπληκτικές εντυπώσεις για τον τρόπο διδασκαλίας του θεάτρου σε άλλες χώρες. Ακριβώς επειδή όλα αυτά κόστιζαν σε χρήματα και χρόνο, σκέφτηκα γιατί να πηγαίνουμε εμείς στο εξωτερικό και να μην έρχονται οι καλλιτέχνες σε εμάς;
Έτσι, αποφάσισα να φέρνω στην Αθήνα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με στόχο την εκπαίδευση ενός ηθοποιού η οποία δε σταματάει ποτέ, όπως είναι το μότο του Θεάτρου των Αλλαγών. Από το 2005, λοιπόν, φτάσαμε αισίως στο σήμερα και στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων».

 

 

Εργαστήρια με καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη

«Κάθε χρόνο, έρχονται στο Φεστιβάλ σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορα μέρη του πλανήτη» συνεχίζει ο Ευδόκιμος Τσολακίδης. «Οι Ελληνες ηθοποιοί και οι σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και όσοι έχουν ένα ενδιαφέρον για το θέατρο και την υποκριτική, έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από εργαστήρια, τον τρόπο που μαθαίνει ο υπόλοιπος πλανήτης θέατρο. Τι κάνει δηλαδή, ο υπόλοιπος πλανήτης στις δραματικές σχολές. Τα εργαστήρια δεν είναι θεωρητικά, αλλά πρακτικά.

Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από Αργεντινή, Αγγλία, Δανία, Καναδά, Νέα Υόρκη, Ιράν, Αίγυπτο, Ινδία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται αμφίδρομα. Αφενός υπάρχουν καλλιτέχνες που επικοινωνούν μαζί μας όλο το χρόνο, διότι γνωρίζουν το Φεστιβάλ το οποίο είναι πλέον αρκετά γνωστό στον κόσμο του θεάτρου εκτός των συνόρων μας. Οι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος και εγώ ψάχνω να βρω στοιχεία και να διασταυρώσω ποιος και τι έχει κάνει ο καθένας. Αφετέρου, απευθύνομαι σε κάποιους καλλιτέχνες που θα ήθελα να έχουμε συνεργασία στο Φεστιβάλ και τους οποίους θεωρώ σημαντικούς στο θέατρο.

Κάθε βράδυ, όταν τελειώνουμε τα εργαστήρια, γίνονται και παραστάσεις. Όταν έρχονται δάσκαλοι και ξέρω ότι τρέχουν μια δουλειά σε μορφή one man ή woman show, τους προτείνω να δείξουμε την παράστασή τους με μια μικρότερη διάρκεια μισής ώρας και να πάρουμε μια ιδέα περίπου από αυτό που κάνουν. Πολλές φορές έχουμε δει υπέροχα πράγματα».

 

Πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

Πού: στο Θέατρο των Αλλαγών, 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα, τηλ. 210 5248251

Πότε: από τις 4 έως τις 9 Ιουλίου 2022

Στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν εργαστήρια οι:
Analia Mayta, Argentina “The Actor’s Poetic”
John Freeman, United Kingdom “Scene Study: Putting it Together”
Diane Smith Sadak, Pennsylvania U.S.A “Exploring the Unchained Voice”
Delya Messadi, Denmark “Conation for connection”
Hunter Gates, Canada “Tragedy Within”
Mohsen Seraji, Iran “Audience and performers without borders”
Gia Forakis, U.S.A. New York “One-Thought-One-Action”
Gamal Yakout, Egypt “Let’s tell a story”
Janice Orlandi, New York U.S.A. “Art of Transformation – Ensemble Cross-training psycho-physical
Mangesh Bansod, India ‘Folk Theatre Acting’ (Tamasha)
Tobias Specker / Maartje van Amersfoort, The Netherlands “Viewpoints of the Mind”
Milda Al-Slamah, Lithuania “Possibilities of Mental Rehearsal”

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις των Diane Smith Sadak, Hunter Gates και Gia Forakis.
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών σε όσους έχουν ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τις παραστατικές τέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα με ένα σύντομο βιογραφικό στο info@toc. gr και θα λάβουν οδηγίες συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: 140 ευρώ (90 ευρώ: Για ομάδες 5+ ατόμων) 40 ευρώ: Ακροατές.

Επίσημη γλώσσα του φεστιβάλ είναι τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα 210 5246833 και 210 5248251 καθώς επίσης και στο http://www.toc.gr

Το Θέατρο των Αλλαγών
«…επειδή η εκπαίδευση ενός ηθοποιού δε σταματάει ποτέ »
3ης Σεπτεμβρίου 19α 10432, Αθήνα, τηλ: 210 5248251
http://www.toc.gr e-mail: info@toc.gr