Μάνος Ζούρας: «Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στο τέλος της ημέρας το να είσαι ευτυχής ή δυστυχής είναι θέμα επιλογής»

θέατρο Σταθμός: Καλοκαιρινό πρόγραμμα 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
13 Ιουνίου 2022
Το Θέατρο Στοά γιορτάζει τα 50 του χρόνια με την παράσταση «Ακούω ήχον κώδωνος»
14 Ιουνίου 2022
θέατρο Σταθμός: Καλοκαιρινό πρόγραμμα 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
13 Ιουνίου 2022
Το Θέατρο Στοά γιορτάζει τα 50 του χρόνια με την παράσταση «Ακούω ήχον κώδωνος»
14 Ιουνίου 2022

Ο Μάνος Ζούρας ερμηνεύει στην παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» η οποία παρουσιάζεται στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Ανδρέου.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι ένας από τους πέντε ηθοποιούς που «παραδίδουν» 13 πρακτικά μαθήματα για το πώς φτιάχνεται η δυστυχία. Ο ηθοποιός και μουσικός Μάνος Ζούρας, μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», η οποία παρουσιάζεται στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Ανδρέου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ, ένα χιουμοριστικό και σοβαρότατο εγχειρίδιο της «δυστυχίας» που έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

 

 

«Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου». Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Η παράσταση είναι ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να φτιάξεις την δυστυχία σου μόνος σου. Το να είσαι δυστυχισμένος είναι εύκολο, αλλά το να κάνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου δυστυχισμένο χρειάζεται κάποιες τεχνικές, δεν αρκούν απλώς μερικά χτυπήματα της μοίρας. Το να είσαι δυστυχισμένος απαιτεί πειθαρχία, κόπο, συνέπεια και ολοκληρωτικό δόσιμο στον ιερό αυτόν σκοπό, δεν είναι παίξε – γέλασε η δυστυχία.

 

 

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ. Ποιο είναι το θέμα της;

Στην ουσία ο Πωλ Βατζλάβικ, μάς περιγράφει με πολύ έξυπνο τρόπο ότι εμείς μόνοι μας φτιάχνουμε τη δυστυχία μας. Όλοι οι άνθρωποι, ζούμε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς οδηγίες χρήσης. Έχουμε ένα πανίσχυρο εργαλείο, το νου, με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα από τον έξω και έσω κόσμο και προσπαθούμε να διευρύνουμε την κατανόησή μας. Το θέμα είναι, ότι κανένας δεν μας έμαθε πώς να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας κι έτσι πολλές φορές, εντελώς ασυνείδητα, το αφήνουμε να πάρει τον έλεγχο και να μας καταδυναστεύει. Το μυαλό έχει την ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς, έτσι ώστε να παραμένουμε κολλημένοι στη δυστυχία ή σε καταστάσεις οι οποίες μας βλάπτουν, με οποιοδήποτε κόστος. Σε αυτούς τους μηχανισμούς θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως μέσω της παράστασης. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στο τέλος της ημέρας το να είσαι ευτυχής ή δυστυχής είναι θέμα επιλογής.

 

Ποια είναι τα 13 πρακτικά μαθήματα που «παραδίδονται» από τους ηθοποιούς;

Αν νιώθετε ενοχές για τα πάντα, αν βάζετε τα προβλήματα σας κάτω απ’ το χαλί για να μπορείτε να τα αναμασάτε αργότερα ή εάν θεωρείτε το παρελθόν σας ως ένα είδος χαμένου Παραδείσου, τότε έχετε ήδη κατακτήσει κάποια από τα 13 μαθήματα που «παραδίδονται» στην παράσταση. Ελάτε να μάθετε όλα τα μυστικά για το πως να φτιάξετε τη δική σας, μοναδική και αυθεντική «δυστυχία».

 

 

Πώς δουλέψατε τη σκηνοθέτιδα Γεωργία Ανδρέου;

Η συνεργασία με την Γεωργία Ανδρέου και την ομάδα της ήταν πολύ όμορφη. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της κυρίας Ανδρέου είναι η ελευθερία που δίνει στους ηθοποιούς, ο χώρος, η ανοιχτότητα και το βάθος. Ξέρει τι θέλει, έχει εξαιρετικούς συνεργάτες με τους οποίους δουλεύει ως ομάδα και δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ηθοποιούς. Μέσα από αυτήν τη δουλειά, μάθαμε πολλά για το τι σημαίνει συνεργασία, αλλά και πράγματα για τους ίδιους τους εαυτούς μας.

 

Πώς θα σας δούμε στο Μπάγκειον; Μπορείτε να μας δώσετε μια αίσθηση από το σκηνικό, τα κοστούμια, τη χορογραφία, τους φωτισμούς, τη μουσική;

Συνεργάστηκαν πολλοί κι εξαιρετικοί επαγγελματίες για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Κώστας Δημουλέας είναι υπεύθυνος για την πρωτότυπη μουσική, η χορογράφος Ζέφη Μπαρτζώκα επιμελήθηκε την κίνηση, ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος εμπνεύστηκε και έραψε τα κουστούμια και η Βασιλική Γώγου σχεδίασε τον φωτισμό. Εξαιρετική ομάδα για να συνεργάζεται κανείς. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε και μόνοι σας. Σας περιμένουμε στο Μπάγκειον!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου»

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ (Εκδ. Αλήστου Μνήμης)

Μετάφραση: Αντώνης Γκίκας
Διασκευή – σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κώστας Δημουλέας
Κοστούμια Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Χορογραφίες: Ζέφη Μπαρτζώκα
Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Video trailer: Ακριβή Κόλλια
Γραφιστικός σχεδιασμός: Ερρίκος Ανδρέου
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Abirato σε συμπαραγωγή με τις Blue Rosebud Productions και Loxodox Theatre Group

Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνος Ζούρας, Πάνος Κορογιαννάκης, Θωμάς Σιέκας, Αντώνης Φλώρος.

 

Πού: Μπάγκειον Ξενοδοχείο, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6955 005859

Πότε: από 15 Ιουνίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Έως 23 Ιουνίου 2022

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ftiakse-ti-dystyxia-sou-monos-sou/

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων), 8 ευρώ (ατέλειες)