«Έρως»: Από την εμπόλεμη Ουκρανία στο Ρότερνταμ και από εκεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Βασίλης Οικονόμου: «Στόχος της ομάδας ΘΕΑΜΑ είναι η ενσωμάτωση και η ισοδύναμη συμμετοχή των ανάπηρων ηθοποιών στον επαγγελματικό χώρο»
7 Ιουνίου 2022
Την παράσταση «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra Tempo» παρουσιάζει το ΚΘΒΕ σε καλοκαιρινή περιοδεία
8 Ιουνίου 2022
Βασίλης Οικονόμου: «Στόχος της ομάδας ΘΕΑΜΑ είναι η ενσωμάτωση και η ισοδύναμη συμμετοχή των ανάπηρων ηθοποιών στον επαγγελματικό χώρο»
7 Ιουνίου 2022
Την παράσταση «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra Tempo» παρουσιάζει το ΚΘΒΕ σε καλοκαιρινή περιοδεία
8 Ιουνίου 2022

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί στη Σκηνή Ωμέγα, το μουσικό έργο «Έρως» της Έλλης Παπακωνσταντίνου για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις 26 Μαΐου 2020 στο Ροτερνταμ, στο πλαίσιο του «Ο. φεστιβάλ», παρουσιάζεται στις 14, 15, 16 και 17 Ιουνίου με τους ηθοποιούς και μουσικούς Κατερίνα Φωτεινάκη, Andrii Koshman, Ruslan Kirsh, Kirsh Anna, Zhanna Marchinska, Andrii Nadolskyi και Serhii Vilka.

Μουσική, ποίηση και έρωτας σε ένα κινηματογραφικό περιβάλλον όπου όλα τα στοιχεία επί σκηνής επιβεβαιώνουν τον «Έρωτα». Κι αυτή τη φορά, η διεθνής ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου, αντλεί από την αρχαία ελληνική γραμματεία και συγκεκριμένα από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Τη δραματουργία υπογράφουν η Λουίζα Αρκουμανέα και η Έλλη Παπακωνσταντίνου.

 

 

Oι θεατές προσκαλούνται σε ένα πραγματικό συμπόσιο

Στην παράσταση οι θεατές προσκαλούνται σε ένα πραγματικό συμπόσιο, ένα δείπνο/ εικαστική εγκατάσταση. Σε αυτό το ταξίδι, υπό το φως των κεριών και με οδηγό την ποίηση, ο κόσμος του δείπνου και του φαγητού, εκείνος του θανάτου και του πολέμου συνδέονται μέσα από μουσικές και live κάμερες. Το έργο σε πρωτότυπη μουσική του Serhii Vilka και της Κατερίνας Φωτεινάκη Ερμηνεύουν επί σκηνής η Kατερίνα Φωτεινάκη και Nova Opera (τσέλο, keyboard, ντραμς και φωνητικά).
Οι Έλληνες καλλιτέχνες εργάστηκαν στενά με τους Ουκρανούς performers στη δημιουργία τoυ «Έρως».

Στις αρχές του Νοεμβρίου 2021, η ODC Ensemble και η Έλλη Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν να συνεργάζονται με τη NOVA OPERA – μια ομάδα νέων Ουκρανών καλλιτεχνών, που εξερευνούν νέους τρόπους ανάπτυξης του μουσικού θεάτρου.

Oι Έλληνες καλλιτέχνες επρόκειτο να μετεγκατασταθούν στο Κίεβο τον Μάρτιο – ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή – προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία προβών. Η εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τους καλλιτέχνες – Serhii Vilka, Anna Kirsh, Andrey Koshman, Ruslan Kirsh, Zhanna Marchinska, Andrey Nadolskyi, Serhii Vilka να δραπετεύσουν από το Κίεβο προσπαθώντας να φτάσoυν στα πολωνικά σύνορα.

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου μιλούσε καθημερινά με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες μέσω zoom σε καταφύγια, ενώ παράλληλα αναζητούσε την οικονομική υποστήριξή φορέων και ιδρυμάτων, ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο των Ουκρανών συναδέλφων της από τη χώρα. Τελικά τα κατάφερε με την υποστήριξη του Ιδρύματος ΝΕΟΝ και φίλων καλλιτεχνών οι καλλιτέχνες μέλη της NOVA OPERA βρίσκονται στην Αθήνα.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Έρως»

Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Λιμπρέτο: Έλλη Παπακωνσταντίνου, Λουίζα Αρκουμανέα (βασισμένο στον Πλάτωνα)
Σύνθεση: Serhii Vilka, Κατερίνα Φωτεινάκη
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Live Visuals: Γιάννης Παπουτσής, Φάνης Σακελλαρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κατάκη, Βιβή Πέτση
Cast και Μουσικοί: Κατερίνα Φωτεινάκη, Andrii Koshman, Ruslan Kirsh, Kirsh Anna, Zhanna Marchinska, Andrii Nadolskyi, Serhii Vilka
Οργάνωση παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη, Ηρώ Λέφα, Ιωάννα Παπακώστα
Το τραγούδι «Έρως» έχει συνθέσει η Nalyssa Green

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 , Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: 14, 15, 16 και 17 Ιουνίου 2022, στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 54 λεπτά

Πωλήσεις εισιτηρίων:
Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ), τηλ. 210 4143310

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00
Σάββατο 16.00-21.00
Κυριακή 18.00-21.00