Πέμη Ζούνη και Ιάκωβος Κολανιάν: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον «Επιτάφιο»

Πωλίνα Κρεμαστά: «Πώς συναντάμε την ποιητική του ρήματος κατοικώ;»
30 Μαΐου 2022
Ανθή Φουντά: «Ίσως “Το µήνυµα” να είναι αυτοί οι ίδιοι αγγελιαφόροι και το ταξίδι τους»
1 Ιουνίου 2022
Πωλίνα Κρεμαστά: «Πώς συναντάμε την ποιητική του ρήματος κατοικώ;»
30 Μαΐου 2022
Ανθή Φουντά: «Ίσως “Το µήνυµα” να είναι αυτοί οι ίδιοι αγγελιαφόροι και το ταξίδι τους»
1 Ιουνίου 2022

Ο Ιάκωβος Κολανιάν και η Πέμη Ζούνη συμπράττουν στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

 

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θεάτρου και της μουσικής, η ηθοποιός Πέμη Ζούνη και ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν συμπράττουν αυτό το καλοκαίρι στη μουσικο-ποιητική βραδιά προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, του Έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη απήχηση στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό. Μια συνάντηση – σταθμός για τον ελληνικό πολιτισμό: Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Με έναρξη το Κηποθέατρο της Νίκαιας (16 Ιουνίου), το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (12 Ιουλίου) και το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (19 Ιουλίου), οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τον «Επιτάφιο», το έργο που άνοιξε τον δρόμο για να κοινωνήσει ο κόσμος με την ποίηση, μέσα από παραδοσιακά, λαϊκά αλλά και κλασικά στοιχεία της μουσικής.

Ο «Επιτάφιος» θα παρουσιαστεί για σόλο κλασική κιθάρα, που διασκεύασε ο Ιάκωβος Κολανιάν και παρουσίασε σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε Ελλάδα και περιοδείες στο εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Merkin Hall Νέα Υόρκη κ.λ.π.) με εγκωμιαστικές κριτικές από κοινό και μουσικοκριτικούς. Μεταξύ των μερών η Πέμη Ζούνη θα ερμηνεύσει τους στίχους των ποιημάτων.

Η θεατρική ερμηνεία των οκτώ ποιημάτων που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης εναλλάσσεται με την μουσική ερμηνεία, στη μοναδική διασκευή για κιθάρα: Μέρα Μαγιού, Πού πέταξε τ’ αγόρι μου, Να’ χα το αθάνατο νερό, Χείλι μου μοσχομύριστο, Ήσουν καλός, Βασίλεψες αστέρι μου, Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες, Στο παραθύρι στέκοσουν.

Τα ποιήματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στα οκτώ τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύονται από την Πέμη Ζούνη και τον Ιάκωβο Κολανιάν σε συνθέσεις των: Leo Brouwer (Un dia de Noviembre), Fernando Sor (Andante Largo), Francisco Tárrega (Recuerdos de la Alhambra), Jorge Cardoso (Milonga), Παραδοσιακό της Αρμενίας (Νoubar Noubar), Frédéric Chopin (Valse No. 2), J.S. Bach (Chaconne).

Η διασκευή του «Επιτάφιου» για κιθάρα από τον καταξιωμένο σολίστ Ιάκωβο Κολανιάν, χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος χαρακτήρισε την συγκεκριμένη διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου.
Η συνεργασία του Ιάκωβου Κολανιάν, το 2010, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πάνω στο έργο του «Επιτάφιος» κυκλοφόρησε το 2011 σε CD από την εταιρία «Legend», ενώ, παράλληλα, την ίδια χρονιά, διανεμήθηκε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε 70.000 αντίτυπα.

Θεατρική ερμηνεία: Πέμη Ζούνη
Κιθάρα: Ιάκωβος Κολανιάν

 

 

Πληροφορίες για τον «Επιτάφιο»

16 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Νίκαιας
Διεύθυνση: Κύπρου & Προύσσης, Νίκαια, τηλ. 213 2075342, 213 2004810

12 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Διεύθυνση: Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλ. 2109923840

19 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 58, Βύρωνας, τηλ. 210 7609340, 210 7609350

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/epitafios-tou-gianni-ritsou/

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου