Ανθή Φουντά: «Ίσως “Το µήνυµα” να είναι αυτοί οι ίδιοι αγγελιαφόροι και το ταξίδι τους»

Πέμη Ζούνη και Ιάκωβος Κολανιάν: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον «Επιτάφιο»
1 Ιουνίου 2022
Τα «Ερωτευμένα Άλογα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
1 Ιουνίου 2022

Η Ανθή Φουντά σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Το μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρος.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία της παράστασης «Το µήνυμα». Η Ανθή Φουντά μιλάει στο theatermag για το έργο του Αργύρη Χιόνη και τη συνεργασία της με τους δύο ηθοποιούς Αντώνη Κυριακάκη και ο Γιώργο Πατεράκη, με τους οποίους συνυπογράφουν και τη δραματουργική επεξεργασία, ως ομάδα Apus.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση «Το µήνυµα»;

«Το µήνυµα», το είχε διαβάσει ο Αντώνης Κυριακάκης πριν πολλά χρόνια. Όταν το χειµώνα του 2020 αναζητήθηκε ένα έργο για δύο ηθοποιούς, το «Το µήνυµα» έκανε εµφάνιση µέσα από τη µνήµη.

 

Από το θέατρο Φούρνος και το Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας, και τώρα στο θέατρο Χώρος. Ποια ήταν η εµπειρία σας από τις παραστάσεις που προηγήθηκαν;

Οι παραστάσεις που έγιναν και η ανταπόκριση του κοινού σε αυτές, µας δίνουν σήµερα το θάρρος να τολµήσουµε ένα ακόµη ανέβασµα. Μέσα από την εµπειρία αυτής της παράστασης, νοµίζω πώς και οι τρεις µας µεγαλώνουµε και ωριµάζουµε ως δηµιουργοί, αλλά και ως συνεργάτες. Από τις πρώτες µας πρόβες σε ένα δωµάτιο του σπιτιού, µέχρι το θέατρο Χώρος, έχουν περάσει άπειρα χρόνια ή µόνο δυό στιγµές.

 

 

Τι σηµαίνει ο τίτλος του έργου του Αργύρη Χιόνη και ποιο είναι το θέµα του;

«Το µήνυµα» αναφέρεται στο µήνυµα που κουβαλούν οι δύο αγγελιαφόροι του έργου, ο Α και ο Β. Ή µήπως στο µήνυµα που δεν κουβαλούν µιας και το έχουν ξεχάσει; Από την άλλη υπάρχει και αυτή η ρήση που λέει: Το µέσο είναι το µήνυµα. Έτσι, ίσως το Μήνυµα να µη µιλά για το µήνυµα, αλλά να είναι το µήνυµα. Ίσως «Το µήνυµα», να είναι αυτοί οι ίδιοι αγγελιαφόροι και το ταξίδι τους. Ένα ταξίδι που δε θυµάται καµιά Ιθάκη, κανένα Λαιστριγόνα και Κύκλωπα κανένα. Μια Οδύσσεια χωρίς σταθµούς, χωρίς προορισµό. Μονάχα µια βάρκα που γράφει πανω «Μήνυµα». Είναι άραγε αυτοί που µεταφέρουν το µήνυµα, ή µήπως το Μήνυµα µεταφέρει εκείνους;

 

Ο Α και ο Β. Θα θέλατε να µας περιγράψετε τους ρόλους που ερµηνεύουν ο Αντώνης Κυριακάκης και ο Γιώργος Πατεράκης;

Θα χρησιµοποιήσω την περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «δύο ανθρωπάκια, που δεν ξέρουν από πού έρχονται, ποιοι είναι και που πάνε, µεταφέρουν ένα σπουδαίο, αλλά λησµονηµένο µήνυµα σ’ έναν άγνωστο Κύριο. Διανύουν, ακίνητοι και αµνήµονες, µια τεράστια απόσταση που αρχίζει και τελειώνει µέσα τους». Ο Αντώνης και ο Γιώργος συνθέτουν πάνω στη σκηνή ένα τραγελαφικό δίδυµο, όπου κανένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλον.

 

Ο Γιώργος Πατεράκης  και ο Αντώνης Κυριακάκης στην παράσταση του έργου «Το μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριάκακης).

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Η µελέτη ξεκίνησε µε αυτοσχεδιασµούς πάνω στις σκηνές του έργου, µέσα από τους οποίους δοκιµάζαµε µέχρι που µπορούµε να πάµε. Ήταν µια αφορµή για πραγµατικό παιχνίδι. Η βουτιά των ηθοποιών ήταν ασύλληπτη. Ήταν σα να µην µας κρατάει τίποτα. Βρισκόµασταν στην καραντίνα και όλη αυτή η διαδικασία, χωρίς να ξέρουµε πότε ή αν αυτές οι δοκιµές θα φτάναν σε παράσταση, µας έδωσε το χρόνο ενός αδιανόητου πειραµατισµού. Γελάγαµε τόσο πολύ στις πρόβες, που λέγαµε πώς ό,τι και να γίνει εµείς έχουµε τουλάχιστον γελάσει µε την ψυχή µας. Κάποια στιγµή έρχεται πάντα η ανάγκη για την απόφαση µιας φόρµας. Το έργο, ο γρίφος του έργου, άρχισε να λύνεται όταν αποφάσισα το σκηνικό χώρο στον οποίο διαδραµατίζεται. Από αυτό το σηµείο και έπειτα, ήταν σα να φτιάχτηκε ένα κανάλι και το έργο να ρέει µέσα του. Εγώ αποφάσισα το σκηνικό, και το σκηνικό σκηνοθέτησε το έργο!

 

Τι σηµαίνει το θέατρο του παραλόγου για εσάς και πώς βρίσκει εφαρµογή στο σήµερα;

Το θέατρο του παραλόγου, µάλλον, φωτογραφίζει την καθηµερινότητα, τη βγάζει από το πλαίσιο που τη νοηµατοδοτεί, τη µεγεθύνει και την προβάλει. Και ξαφνικά µπροστά στα µάτια µας το παράλογο. Το σήµερα οµολογώ πώς µου µοιάζει κοµµένο σε τόσα πολλά κοµµάτια, µεγεθυµένα και προβεβληµένα το καθένα σε ξεχωριστή οθόνη, που το θέατρο του παραλόγου µπροστά του οχριά.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το μήνυμα»

Κείμενο: Αργύρης Χιόνης
Δραματουργική επεξεργασία: Oμάδα APUS (Ανθή Φουντά, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης)
Σκηνοθεσία/ Σκηνογραφία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος, Κυριάκος Κουτσερινάκης
Κοστούμια: Functional Clothing Lab
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριάκακης
Trailer: Apus
Αφίσα: exidas.com
Επικοινωνία: Μαρίνα Σακελλαρίου, Άλκηστις Χριστοπούλου
Παραγωγή: ΝΑIF

Ερμηνεύουν: Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης

 

Πού: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6 – 8, Αθήνα

Πότε: από Πέμπτη 26 έως Κυριακή 29 Μάϊου στις 21.00 και από Πέμπτη 2 έως Κυριακή 5 Ιουνίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/to-minima-thatro-xoros/