Μάτα Κατσούλη: «Ακόμη και οι σκοτεινότερες σελίδες της μουσικής του Μότσαρτ, αφήνουν πάντα μια επίγευση ελπίδας και φωτός στον απόηχό τους»

Φεστιβάλ Κωμωδίας από τις θεατρικές ομάδες του Vault
28 Μαΐου 2022
Πωλίνα Κρεμαστά: «Πώς συναντάμε την ποιητική του ρήματος κατοικώ;»
30 Μαΐου 2022
Φεστιβάλ Κωμωδίας από τις θεατρικές ομάδες του Vault
28 Μαΐου 2022
Πωλίνα Κρεμαστά: «Πώς συναντάμε την ποιητική του ρήματος κατοικώ;»
30 Μαΐου 2022

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη διευθύνει το οργανικό σύνολο εγχόρδων Consonantia, στη συναυλία με τίτλο «Μικρή Νυχτερινή Μουσική», η οποία παρουσιάζεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό. H Μάτα Κατσούλη μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία της με τους νέους λυρικούς καλλιτέχνες οι οποίοι ερμηνεύουν εμβληματικές άριες από όπερες του Μότσαρτ, καθώς και για το πρόγραμμα της συναυλίας που περιλαμβάνει άριες από τις όπερες του Μότσαρτ που ερμηνεύουν καταξιωμένοι μουσικοί.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συναυλία «Μικρή Νυχτερινή Μουσική»;

Μετά την πρόσφατη επιτυχία της Πασχαλινής μας συναυλίας «Commune: Λυγμοί», σειρά είχε μια συναυλία που να εξυμνεί τη χαρά της μουσικής. Ενώ στην προηγούμενη είχε την τιμητική της ο συλλογικός θρήνος, σε αυτήν αναδεικνύουμε τη χαρά. Διότι ακόμη και οι σκοτεινότερες σελίδες της μουσικής του Μότσαρτ, αφήνουν πάντα μια επίγευση ελπίδας και φωτός στον απόηχό τους.
Στη μουσική του Μότσαρτ αποτυπώνονται όλα τα συναισθήματα. Κι όπως στις ταινίες συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας άλλοτε να κλαίει, άλλοτε να γελάει, να θυμώνει καθώς ταυτίζεται με τους ήρωες, έτσι ακριβώς θαρρείς πως συμβαίνει και με τη μουσική του Μότσαρτ. Μας «κλέβει» το συναίσθημα και το ταξιδεύει σε κόσμους αλλότροπους.
Ακριβώς αυτή την πορεία των μεταβολών του συναισθήματος, ήθελα να μοιραστώ με το κοινό μας, με μόνιμο καμβά την κλασική συνθετική φόρμα της εποχής του Μότσαρτ.

 

Το οργανικό σύνολο εγχόρδων Consonantia διευθύνει η Αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα της συναυλίας;

Το πρόγραμμα της συναυλίας αρχίζει με το άκουσμα του πασίγνωστου έργου του «Μία Μικρή Νυχτερινή Μουσική». Ξεκινώντας με ένα τόσο γνωστό έργο, σηματοδοτείται ο χαρακτήρας της συναυλίας που περιστρέφεται γύρω από γνωστές κι αγαπημένες μελωδίες του Μότσαρτ, που πρόκειται μάλλον για το πιο αγαπημένο κλασικό έργο παγκόσμια. Σκεφτείτε πως ένας ολόκληρος πλανήτης, όταν ακούει τη χαρακτηριστική αρχή αυτού του έργου, το αναγνωρίζει. Έπειτα, περνάμε σε πολύ γνωστές άριες από όπερα και το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με την άρια του Φίγκαρο: Non piu andrai.
Το δεύτερο μέρος, αρχίζει με ένα διαμάντι του Μότσαρτ: τη Νυχτερινή Σερενάτα για έγχορδα και τύμπανα Κ 239. Η ορχήστρα χωρίζεται σε δύο υποσύνολα που συστρέφονται άλλοτε συνδιαλεγόμενα αντιφωνικά κι άλλοτε ομονοώντας χαρμόσυνα. Ένα ανάλαφρο έργο, γεμάτο εκπλήξεις για το κοινό. Τέλος, το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με την ερμηνεία δυσκολότατων αριών για να ολοκληρωθεί με το άκουσμα εύθυμων χαρούμενων ντουέτων.

 

Η Υψίφωνος Κυριακή Βλαχογιάννη.

 

Πώς έγινε η επιλογή των νέων λυρικών καλλιτεχνών της συναυλίας;

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο κοινό την Παρασκευή 3 Ιουνίου, είναι ανερχόμενοι λυρικοί καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτή τη στιγμή σε οποιοδήποτε λυρικό θεατρο, ολόκληρους τους ρόλους των οποίων εμείς θα ακούσουμε χαρακτηριστικές τους άριες.
Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε βήμα στους νέους καλλιτέχνες, όχι μόνον για να τους εμψυχώνουμε -διότι η σπουδή της λυρικής τέχνης είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα- αλλά για να αρχίζουμε σιγά σιγά να χτίζουμε τη νέα γενιά καλλιτεχνών.
Στην Ελλάδα ευτυχώς, πλέον, υπάρχει ήδη εκείνη η γενιά που επιστρέφει με εμπειρίες απ΄το εξωτερικό, έτοιμη να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία. Καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μόνον το ένα και μοναδικό λυρικό θέατρο να ξανανοίξει τις πόρτες του στους νέους, αναμένοντας τη στιγμή να επαναλειτουργήσει το Στούντιο Όπερας του -κάθε λυρικό θέατρο στον κόσμο διαθέτει τμήμα εκκολαπτόμενης νέα γενιάς- αλλά να βοηθάμε κι εμείς απ΄τη δική μας πλευρά ο καθένας, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες οι νέοι καλλιτέχνες.

 

Η Υψίφωνος Κατερίνα Οικονόμου.

 

Πώς εξυπηρετεί ο χώρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην παρουσίαση αυτής της συναυλίας;

Η Ιστορική Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, διαθέτει άριστη ακουστική χώρου. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσκειται φιλικά προς την ερμηνεία του γυμνού κλασικού τραγουδιού. Ας μην ξεχνάμε πως το λυρικό τραγούδι συμβαίνει χωρίς την υποβοήθηση μικροφώνου, οπότε όταν πρόκειται για συναυλία λόγιου τραγουδιού, επιλέγουμε πάρα πολύ προσεκτικά το χώρο, ώστε να ακούγεται η φωνή καθαρά χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση. Στην κλασική μουσική, από την παραγωγή του ήχου έως την πρόσληψή της, δεν μεσολαβεί κανένα μέσο, διότι ο ήχος θέλουμε να ακούγεται φυσικά. Η ακουστική του χώρου, αποτελεί έναν απ΄τους σημαντικότερους παράγοντες επιρροής του αποτελέσματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που η αίθουσα Παρνασσός έχει φιλοξενήσει αμέτρητες συναυλίες κλασικής μουσικής και είμαστε ευγνώμονες που μας υποδέχεται για ακόμα μία φορά.

 

Ο Βαθύφωνος Νικόλας Ντούρος.

 

Πληροφορίες για τη συναυλία «Μικρή Νυχτερινή Μουσική»

Το οργανικό σύνολο εγχόρδων Consonantia διευθύνει η Μάτα Κατσούλη.
Σε συνεργασία με την Ομάδα Libretto

Νέοι Λυρικοί Καλλιτέχνες
Κυριακή Βλαχογιάννη-Υψίφωνος
Ευτυχία Γιαννακάκου-Μεσόφωνος
Νικόλας Ντούρος-Βαθύφωνος
Κατερίνα Οικονόμου-Υψίφωνος

Παίζουν οι μουσικοί:
Α’ βιολιά: Εξάρχων: Sergiu Nastasa, Αγγελική Κασδά, Γιάννης Αγρανιώτης
Β’ βιολιά: Νάσος Μαρτζούκος, Σαλομέ Μπουτσουκούρι, Αγγελική Φαναριώτη
Βιόλες: Laurentiu Matasaru, Μαριβίτα Γραμματικάκη
Βιολοντσέλα: Ιάσων Ιωάννου, Περσεφόνη Ασλάνογλου
Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Σηφάκης
Τύμπανα: Δημήτρης Μαρινάκης
Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος

Πού: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Πότε: Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15€ (διακεκριμένη), 12€ (πλατεία), 10€ (εξώστης), 10€ (ανέργων, φοιτητών, ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/vradia-mozart-mikri-nyxterini-mousiki/