Μενέλαος Κυπαρίσσης: «Αισθάνομαι ότι τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής αντηχούν με τρομερή δύναμη στην εποχή μας»

Η «Μαδαγασκάρη, το μιούζικαλ» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
26 Μαΐου 2022
Θέατρο των Αλλαγών: 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων 4-9 Ιουλίου
26 Μαΐου 2022
Η «Μαδαγασκάρη, το μιούζικαλ» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
26 Μαΐου 2022
Θέατρο των Αλλαγών: 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων 4-9 Ιουλίου
26 Μαΐου 2022

Ο Μενέλαος Κυπαρίσσης, η Μάνια Παπαδημητρίου και η Αθηνά Χατζηαθανασίου αφηγούνται και τραγουδούν στη θεατρική ανάγνωση «Σμύρνη... Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη θεατρική ανάγνωση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων». Ο Μενέλαος Κυπαρίσσης μιλάει στο theatermag για τη συμμετοχή του στην αφήγηση και στο τραγούδι της παράστασης, η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο 28 Μάϊου στις 19.00. Μαζί του αφηγούνται και τραγουδούν η Μάνια Παπαδημητρίου και η Αθηνά Χατζηαθανασίου.

 

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Τι σημαίνει αυτό σήμερα;

Αισθάνομαι ότι τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής αντηχούν με τρομερή δύναμη στην εποχή μας, όχι μόνο λόγω της αδιαμφισβήτητης Iστορικής σημασίας τους, αλλά και λόγω της άμεσης σχέσης τους με τις εικόνες, με τις οποίες μας τροφοδοτεί η σύγχρονη παγκόσμια ειδησεογραφία. Όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών που διανύουμε — οι έννοιες της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας, το ζητούμενο της εδαφικής ακεραιότητας, η φρίκη του πολέμου και της βιαιότητας σε όλα τα επίπεδα, ο ξεριζωμός των ανθρώπων από τον τόπο τους — καθρεφτίζονται με φοβερή καθαρότητα στην τραγωδία του 1922. Είναι εντυπωσιακό και συγχρόνως βαθιά οδυνηρό το πόσες ομοιότητες με το σήμερα μπορούμε να εντοπίσουμε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων.

 

Ποια κείμενα συνθέτουν τη θεατρική ανάγνωση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων»;

Τον βασικό σκελετό της παρουσίασης συνιστούν τα ημερολόγια του στρατιωτικού Γεράσιμου Γεννατά, παππού της Μάνιας Παπαδημητρίου, τα οποία και επιμελήθηκε προσωπικά η σκηνοθέτις μας, δημιουργώντας έτσι το αποτέλεσμα που θα παρακολουθήσετε. Ξεδιπλώνονται στην πραγματικότητα δύο παράλληλες ιστορίες: αυτή του Ελληνισμού κατά την κρίσιμη περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας, στην οποία και έλαβε μέρος ο Γεράσιμος Γεννατάς, αλλά και το έντονα προσωπικό αφήγημα μίας οικογένειας που ζυμώθηκε και διαμορφώθηκε εν μέσω αυτών των εξελίξεων. Παράλληλα, η θεατρική ανάγνωση του υλικού αυτού διανθίζεται με σημαντικά ιστορικά τεκμήρια που παρουσιάζονται αυτούσια στο κοινό, καθώς και με μαρτυρίες και καταγραφές οι οποίες στελεχώνουν το ευρύτερο πλαίσιο της αφήγησης και της εποχής.

 

Ο ηθοποιός Μενέλαος Κυπαρίσσης.

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη Μάνια Παπαδημητρίου και την Αθηνά Χατζηαθανασίου;

Είχα την τύχη να είμαι μαθητής της Μάνιας Παπαδημητρίου στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, οπότε η εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μου και ειδικά σε σχέση με το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο έχει τόσο μεγάλη προσωπική αξία για την ίδια, ήταν πραγματική τιμή και χαρά για εμένα. Με την Αθηνά Χατζηαθανασίου, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με αφορμή τη συγκεκριμένη παραγωγή και αναπτύξαμε πολύ γρήγορα κοινούς κώδικες και ένα, αμοιβαίο ελπίζω, αίσθημα εμπιστοσύνης. Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε και μελλοντικά!

 

Η θεατρική ανάγνωση θα γίνει συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό τον τρόπο παρουσίασης;

Πρόκειται για ένα «πάντρεμα» που έχει διερευνήσει σε πολλές πρόσφατες δουλειές της η Μάνια Παπαδημητρίου και το οποίο προσφέρει σε εμάς, αλλά και στο κοινό πολλαπλές δυνατότητες σύνδεσης με το υλικό που παρουσιάζεται. Κάθε θεατρική πράξη ορίζεται από το ρυθμό, αλλά η τόσο έντονη παρουσία της μουσικής αλλάζει τα δεδομένα, ανοίγει έναν πολύ πιο άμεσο διάλογο με τους θεατές, συμπληρώνει τα κενά, σχολιάζει την αφήγηση ενώ παράλληλα θέτει νέες ερωτήσεις, δημιουργεί μία ζωντανή επικοινωνία ανάμεσα στο σήμερα και το τότε. Με τον τρόπο αυτό, έρχεται να συνδεθεί με τη διεθνή παράδοση του varieté αλλά και με τη μακροχρόνια ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης.

 

Η ηθοποιός Αθηνά Χατζηαθανασίου.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάτι από αυτά που θα αφηγηθείτε;

Ομολογώ πως ένα κομμάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η ιστορία της γνωριμίας του Γεράσιμου Γεννατά με την μετέπειτα σύζυγό του, Γεσθημανή Κεχαγιόγλου. Στη θεατρική αυτή ανάγνωση, παρακολουθούμε την κοινή τους διαδρομή από το ξεκίνημά της, το οποίο και αποτυπώνεται με χιούμορ και τρυφερότητα στις σελίδες των ημερολογίων. Και μόνο το γεγονός ότι, μέσα σε τόση αγριότητα, δύο άνθρωποι κατάφεραν να βρουν ο ένας τον άλλον και να αγαπηθούν, αποτελεί στα μάτια μου συγκλονιστική πράξη αντίστασης.

 

Η Μάνια Παπαδημητρίου υπογράφει το κείμενο, αφηγείται και τραγουδά στη θεατρική ανάγνωση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων»

Αφηγούνται και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης
Σύνθεση κειμένων: Μάνια Παπαδημητρίου

Ακολουθεί μουσική εκδήλωση: Δυο πατρίδες. Από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα, με τον Λάμπρο Λιάβα, Εθνομουσικολόγο, Καθηγητή Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη, Δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής.
Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντες, βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα και ο Χρίστος Τσιαμούλης στο τραγούδι και στο ούτι.

 

Πού: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη – κτήριο 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου

Πότε: Σάββατο 28 Μάϊου 2022, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη