«mέta – μπουλούκι»: μια περιοδεία ανά την Ελλάδα για δεύτερη χρονιά

«O Ραφτάκος των λέξεων» επιστρέφει με δροσερές καλοκαιρινές παραστάσεις
25 Μαΐου 2022
Η Ανδρομάχη Φουντουλίδου μιλάει για την παράσταση «Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση»
25 Μαΐου 2022
«O Ραφτάκος των λέξεων» επιστρέφει με δροσερές καλοκαιρινές παραστάσεις
25 Μαΐου 2022
Η Ανδρομάχη Φουντουλίδου μιλάει για την παράσταση «Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση»
25 Μαΐου 2022

 

Η Αυγερινή Γάτση, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Κωνσταντίνος Πουλής και ο Γιάννης Ταυλάς ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα με το μπουλούκι που διοργανώνει το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ιστορίες ξεριζωμού, προσφυγιάς και μετανάστευσης διασταυρώνονται σε μία μοναδική εκδήλωση με τίτλο mέta-μπουλούκι 0.2 «Στην ξενιτιά με πείσμα», από τις 15 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου.

Για δεύτερο -κατά σειρά- καλοκαίρι, το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού) διοργανώνει το «mέta – μπουλούκι»: μια περιοδεία ανά την Ελλάδα η οποία, συνδυάζοντας δια-φορετικές τέχνες και διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, προτείνει το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική – στο φόντο της κρίσης, της πανδημίας, της πολεμι-κής φρενίτιδας και συνολικά της μεταβατικής εποχής που ζούμε. Όχι ως εκτόνωση, αλλά ως συ-νειδητή χειρονομία πλησιάσματος και άρσης των στεγανών ανάμεσα στο κέντρο και την περι-φέρεια της χώρας, την «υψηλή» και την «λαϊκή» τέχνη, τον θεωρητικό προβληματισμό και την πολιτιστική δράση.

 

Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής.

 

Η φετινή επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στρέφει το νου μας σε παλιές και νέες μορφές ξεριζωμού και μας εμπνέει να διασταυρώσουμε ιστορίες, ελληνικές και μη, της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και της εγχώριας σημερινής μας δυστοπίας, σε κλίμα άλλοτε περίσκεψης, άλλοτε περιπαικτικής αυθάδειας και άλλοτε ευφρόσυνης ανάτασης. Για να αποδειχθεί ότι κοινή είναι η μοίρα των λαών.

Το ευρύ κοινό σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Ηράκλειο και Αθήνα, θα έχει την ευκαιρία να χαρεί την Αυγερινή Γάτση που με το ακορντεόν και τη φωνή θα πατήσει σε μονοπάτια και δρό-μους που συνδέουν ανατολή και δύση μεταφέροντας τραγούδια για Σμυρνιές που βίωσαν τον ξεριζωμό, τη μοναξιά και την εγκατάσταση στο νέο /ξένο τους τόπο.

Ακολουθεί ο Δημήτρης Μυστακίδης, με την τριαντάχρονη διαδρομή στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα, ο οποίος στην παράσταση Amerika ξεδιπλώνει μέσα από τραγούδια, διηγήσεις και πλού-σιο οπτικοακουστικό υλικό την -τόσο επίκαιρη σε νέους καιρούς προσφυγιάς και μετανάστευσης γύρω μας- ιστορία, τους αγώνες, τη δημιουργία και τις ιδιαίτερες τεχνικές των Ελλήνων μετανα-στών μουσικών στην Αμερική του 20ού αιώνα.

Τέλος, τη σκυτάλη θα πάρει το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά, σε έναν λοξό σχολιασμό της πραγματικότητας, με κιθάρες, μπουζούκια, λαούτα, μαντολίνα, με πολύ μπρίο αλλά και με αναδρομές που φθάνουν στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι.
Τα κέρδη από το «mέta-μπουλούκι» πρόκειται να διατεθούν στο Habibi Works, μια πρωτοπορια-κή προσπάθεια για τη στήριξη των προσφύγων, και όχι μόνο, στον Κατσικά Ιωαννίνων. Πρόκει-ται για ένα διαπολιτισμικό πολυχώρο παραγωγής και μόρφωσης που ακολουθεί τις αρχές της αλ-ληλέγγυας οικονομίας και της αυτο-οργάνωσης, στηριζόμενος αποκλειστικά στο crowdfunding.

 

Ο μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης.

 

Η μουσικός και τραγουδίστρια Αυγερινή Γάτση.

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση «mέta – μπουλούκι»

Πότε: από τις 15 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου 2022

Είσοδος: 5 ευρώ (τα κέρδη θα διατεθούν στην οργάνωση Habibi Works)

Ώρα έναρξης: 21.00 (Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30)

Προπώληση: ticketservices.gr

Οργάνωση: mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού Περισσότερες πληροφορίες : metacpc.org και https://www.facebook.com/meta.cpc Video material από το 1ο mέta – μπουλούκι: https://metacpc.org/backstage/

 

Πρόγραμμα περιοδείας

Τετάρτη, 15 Ιουνίου: Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στις 21.00
Πέμπτη, 16 Ιουνίου: Θεσσαλονίκη, Μονή Λαζαριστών, στις 21.00
Δευτέρα, 4 Ιουλίου: Χανιά, «Σαν Σαλβατόρε», στις 21.00
Τρίτη, 5 Ιουλίου: Ηράκλειο, Πύλη Βηθλεέμ, στις 21.00
Πέμπτη, 14 Ιουλίου: Αθήνα, Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στις 21.00