Ο Γιώργος Πατεράκης μας μιλάει για «Το μήνυμα»

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου
23 Μαΐου 2022
Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company παρουσιάζει την παράσταση «in(a)habit»
24 Μαΐου 2022
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου
23 Μαΐου 2022
Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company παρουσιάζει την παράσταση «in(a)habit»
24 Μαΐου 2022

O Γιώργος Πατεράκης στην παράσταση του έργου «Το μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη που παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρος. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριάκακης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τον έναν από τους δύο ρόλους στην παράσταση «Το μήνυμα». Ο Γιώργος Πατεράκης μιλάει στο theatermag για το ρόλο του, καθώς και τη συνεργασία του με την Ανθή Φουντά και τον Αντώνη Κυριακάκη στη δραματουργική επεξεργασία του έργου του Αργύρη Χιόνη. «Το μήνυμα» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ανθής Φουντά, από τις 26 Μάϊου στο θέατρο Χώρος.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Το μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη;

Είναι ένα έργο που φαίνεται να μην συμβαίνει τίποτα, γιατί όλα τριγύρω είναι θολά. Υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο αν τα βλέπεις, αν τα σκέφτεσαι ή αν τα θυμάσαι. Αυτός είναι ένας φιλοσοφικός προβληματισμός που φτάνει εν τέλει στο ερώτημα πώς ξέρω ότι υπάρχω εγώ ο ίδιος. Είναι εντυπωσιακό το πώς το ίδιο το έργο, καταφέρνει να ενσωματώσει τέτοιου τύπου ερωτήματα και πώς καταφέρνει να ξεδιπλώσει τις πιο πολιτικές και κοινωνικές πτυχές τους, χωρίς να μιλάει ακαδημαϊκά, μέσα από την πιο απλή εκδοχή τους. Τόσο απλή, που μπορεί να την καταλάβει στο σώμα του και στη ζωή του κάθε άνθρωπος.

 

Υπογράφετε τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, ως Oμάδα Apus μαζί με την Ανθή Φουντά και τον Αντώνη Κυριακάκη. Πώς δουλέψατε πάνω σε αυτό;

Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε αρχικά την πολύ ακραία συνθήκη του έργου. Βοήθησε το διάβασμα που κάναμε στην ιστορία και την φιλοσοφία. Κάναμε πολύ καιρό «δουλειά τραπεζιού» και αμέσως μετά πολλούς αυτοσχεδιασμούς, για να καταλάβουμε όλα αυτά που είπαμε πώς έρχονται στη σκηνή. Μετά από όλα αυτά, άρχισε να φτιάχνεται το έργο. Ήταν η δεύτερη καραντίνα που μας έδωσε πολύ χώρο και χρόνο για όλα αυτά. Και το έργο για να βγούμε ζωντανοί από την καραντίνα.

 

Ο Γιώργος Πατεράκης  και ο Αντώνης Κυριακάκης στην παράσταση του έργου «Το μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριάκακης).

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε και πώς τον έχετε προσεγγίσει;

Παίζω τον αγγελιοφόρο που είναι θεωρητικά πιο νέος και λιγότερο έμπειρος. Είμαι αυτός που ζητάει αδιάσειστα επιχειρήματα για να προχωρήσει, γιατί βιώνει τη ζωή ως αιώρηση πάνω από γκρεμό. Τώρα, όσον αφορά την προσέγγισή μου… Άρχισα να εκφράζω τον πανικό που νιώθω, όταν κουτουλάω στο παράλογο του κόσμου.

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες του έργου;

Συμβαίνει ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο στον κόσμο, παρά μόνο τους ίδιους τους εαυτούς τους. Σχεδόν τα πάντα.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Ανθή Φουντά;

Ήταν μια συνθήκη συνδημιουργίας. Είναι μία κατάσταση πολύ διαφορετική από τις καταστάσεις που βρίσκονται συνήθως οι άνθρωποι. Το γεγονός ότι είμαστε φίλοι εδώ και χρόνια, μας επέτρεψε να λέμε και να στηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε χωρίς δισταγμό (δεν φοβηθήκαμε μήπως οι διαφωνίες μας είναι προσωπικές ή οι συμφωνίες μας προερχόμενες από άλλα κίνητρα). Δουλέψαμε καθαρά και ειλικρινά και αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να ζητήσει κανείς σε αυτή τη δουλειά.

 

Τελικά ποιο είναι «Το μήνυμα»;

«Αν το θυμόμουν εσένα θα ρωτούσα;».
Αγγελιοφόρος Α

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το μήνυμα»

Κείμενο: Αργύρης Χιόνης
Δραματουργική επεξεργασία: Oμάδα APUS (Ανθή Φουντά, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης)
Σκηνοθεσία/ Σκηνογραφία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος, Κυριάκος Κουτσερινάκης
Κοστούμια: Functional Clothing Lab
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριάκακης
Trailer: Apus
Αφίσα: exidas.com
Επικοινωνία: Μαρίνα Σακελλαρίου, Άλκηστις Χριστοπούλου
Παραγωγή: ΝΑIF

Ερμηνεύουν: Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης

 

Πού: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6 – 8, Αθήνα

Πότε: από Πέμπτη 26 έως Κυριακή 29 Μαίου στις 21.00 και από Πέμπτη 2 έως Κυριακή 5 Ιουνίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/to-minima-thatro-xoros/