«Νυχιάνγκ»: ένα διαμαντάκι στο θέατρο Πορεία

Ο Δημήτρης Καραντζάς στην Επίδαυρο με τους «Πέρσες» του Αισχύλου
18 Μαΐου 2022
Μαρίνα Βλαχάκη: «Αυτό που παλεύω στη δουλειά μου είναι η φόρμα και το χρώμα»
20 Μαΐου 2022
Ο Δημήτρης Καραντζάς στην Επίδαυρο με τους «Πέρσες» του Αισχύλου
18 Μαΐου 2022
Μαρίνα Βλαχάκη: «Αυτό που παλεύω στη δουλειά μου είναι η φόρμα και το χρώμα»
20 Μαΐου 2022

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Συνήθως για να ανακαλύψεις ένα διαμάντι πρέπει να ψάξεις πολύ καλά. Στην περίπτωση του θεάτρου όμως, εύκολα θα δει κανείς ότι το ψάξιμο για ένα «θεατρικό διαμάντι» σταματά στο θέατρο Πορεία. «Νυχιάνγκ» το λένε αυτό το διαμαντάκι και είναι πολύ κοντά σε αυτό που σκεφτόσαστε.

Καθίστε αναπαυτικά, γιατί θα σας σερβίρουμε ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Μάλιστα. Αυτό ακριβώς, συμβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Πορεία. Ένα πλήρες γεύμα, στην περίπτωσή μας μια πλήρης παράσταση, όπου η Αλεξία Καλτσίκη και η Θάλεια Σταματέλου βρίσκονται για περίπου μια ώρα και κάτι, στη σκηνή του Πορεία και στην παράσταση του έργου «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή.

Σας ξενίζει ο τίτλος; Σας θυμίζει κάτι από νύχια; Μέσα πέσατε! Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η συγγραφέας του έργου, μόλις είκοσι ετών παρακαλώ, υπογράφει ένα από τα δύο κείμενα που αναδείχτηκαν από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και του Θανάση Τριαρίδη. Ναι, συμβαίνουν και αυτά, τα ευχάριστα στον θεατρικό χώρο της χώρας μας!

 

Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει την Αργυρώ στην παράσταση του έργου «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελία Γατσωτή που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Το πρωτότυπο έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή -συγκρατείστε το όνομα- σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου. (Η Γατσωτή γράφει αυτή την εποχή για την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Δυσφορία ή αυτό που νιώθει η οδοντόπαστα» και το έργο «“Έλινορ και Φράνσις» για το Outreach project του θεάτρου Vault).

Επιστρέφω στο «Νυχιάνγκ», στο φρέσκο του κείμενο, με τις σημερινές ατάκες, τις λέξεις που ακούμε στα παρεάκια και τους διαλόγους που εμείς-τουλάχιστον- οι γυναίκες έχουμε κάνει συχνά με τις φίλες μας. Οι δύο ηθοποιοί, Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου, ερμηνεύουν την Αργυρώ και την Κάλλια αντίστοιχα. Η Αργυρώ είναι μανικιουρίστα και βρίσκεται στο σπίτι της Κάλλιας για να της κάνει τα νύχια της. Το κινητό της Κάλλιας χτυπάει, εκείνη δεν θέλει να το σηκώσει και ανάμεσα στο μανικιούρ, τις αναπάντητες κλήσεις και τις συζητήσεις, αποκαλύπτεται ένα μεγάλο μυστικό.

Είναι αυτές οι δυσλειτουργικές οικογενειακές -και όχι μόνον- σχέσεις που καθημερινά βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια και απασχολούν, φανερά πια, και τους νέους. Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και μια κόρη, περιγράφει η Ευαγγελία Γατσωτή στο «Νυχιάνγκ», μέσα από τη «σκοτεινή» της κωμωδία, η οποία κρατάει τον θεατή περισσότερο στην κωμωδία. Ευτυχώς. Διότι, τη στιγμή που έρχεται η σκοτεινή πλευρά του έργου, τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Το επιδόρπιο, γίνεται ένα γλυκόξινο αστείο, μια τραγελαφική φάρσα που μας αφήνει άφωνους με τον τρόπο που ένα νέο κορίτσι, η Κάλλια εν προκειμένω, έχει το θάρρος να διαχειριστεί μια ασύλληπτη κατάσταση που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο πατέρας της.

 

Η Θάλεια Σταματέλου ως Κάλλια στην παράσταση «Νυχιάνγκ» που παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία. (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Το σκηνικό της παράστασης έχει κάνει η Θάλεια Μέλισσα, η οποία έχει τοποθετήσει τις δύο ηρωίδες σε ένα βάθρο και όλη η δράση εξελίσσεται πάνω σε αυτό. Εκεί, η Αργυρώ και η Κάλλια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, πίνουν τον καφέ τους, καπνίζουν, κουβεντιάζουν, φτάνουν σε σημείο αλληλοσπαραγμού, ενώ φτιάχνουν νύχια. Τα μυστικά αποκαλύπτονται και από τις δύο πλευρές, καθώς και η Αργυρώ έχει ζήσει ένα δύσκολο παρελθόν. Τα κοστούμια υπογράφει ο Αλέξανδρος Γαρνάβος, πολύ ωραία η γιαπωνέζικη αισθητική, τη  μουσική η Κατερίνα Πολέμη,  την κίνηση η Κορίνα Κόκκαλη και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων των συντελεστών, συνυπάρχει και συνδυάζεται με έναν τρόπο που θυμίζει video clip. Στις ερμηνείες, οι εξαιρετικές Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου, δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους ούτε στιγμή. Είναι αφενός το κείμενο γραμμένο με κινηματογραφικό τρόπο και αφετέρου η σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Τάρλοου, που κρατούν το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή ψηλά.

Το «Νυχιάνγκ», είναι μια παράσταση που πραγματικά θα θέλαμε να (ξανά)δούμε τον προσεχή χειμώνα!

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Νυχιάνγκ»

Κείμενο: Ευαγγελία Γατσωτή
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα – Αναστασία Φτούλη

Διανομή
Αργυρώ: Αλεξία Καλτσίκη
Κάλλια: Θάλεια Σταματέλου

 

Πού: Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 8210991, 210 8210082, www.poreiatheatre.com, https://poreiatheatre.com/plays/nyxiangk/

Πότε: από 6 Μαΐου 2022 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Έως 5 Ιουνίου 2022.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων: A’, Β’ ζώνη: 15 ευρώ, Γ’ ζώνη: 12 ευρώ.
Εκπτωτικά εισιτήρια*: Senior (άνω των 65), φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑΜΕΑ (67% και άνω), με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας, εισιτήριο συνοδού ΑΜΕΑ: 12 ευρώ

*Σε συγκεκριμένες θέσεις με σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη είναι η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου για τα εισιτήρια ΑΜΕΑ.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.