Σοφία Αντωνίου: «Η γυναικεία ματιά έχει σημασία να τονιστεί σε αυτή την παραγωγή»

Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί την «Κυρία Ντάλογουεη»
17 Μαΐου 2022
«Το μήνυμα» από την ομάδα Apus στο θέατρο Χώρος 
17 Μαΐου 2022

Η Σοφία Αντωνίου υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Lulu» η οποία παρουσιάζεται στο Μικρό Άνεσις.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο την παράσταση του έργου «Lulu» του Φράνκ Βέντεκιντ. Η σκηνοθέτις μιλάει στο theatermag για την υπόθεση του έργου και τη συνεργασία της με τους συντελεστές της παράστασης που ανεβαίνει στο Μικρό Άνεσις.

 

«Το έργο “Lulu” του Φράνκ Βέντεκιντ, ήταν μια πρόταση από τον Γεράσιμο Σκαφίδα, ο οποίος έχει την καλλιτεχνικη διεύθυνση του θεάτρου Άνεσις και την Καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία, μαζί με το Νικορέστη Χανιωτάκη» λέει η σκηνοθέτις Σοφία Αντωνίου. «Η πρωτοβουλία προέκυψε μετά από μια συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και την πρωταγωνίστρια της παράστασης Ευδοκία Μιμιλίδη. Συναντηθήκαμε μετά από τις εξετάσεις που είχα δώσει στο Εθνικό Θέατρο τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και είπαμε ότι μας ενδιαφέρει αυτό το έργο.
Είναι δυστυχώς ένα πολύ επίκαιρο κείμενο, το οποίο ξεκίνησα να σκαλίζω, να το δουλεύω και να το φέρνω στα δικά μου μέτρα και στα σημερινά πρότυπα. Η “Lulu”, αν και γράφτηκε το 1900, έχει να πει πολλά στο σήμερα, αλλά έχω βάλει και εγώ μια δική μου πολύ προσωπική σφραγίδα στη διασκευή του».

 

 

Ένα έργο γροθιά στο στομάχι

«Το θέμα του έργου είναι η ζωή ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο το καθοδηγούν και το ορίζουν τα αρσενικά ζώα γύρω του» εξηγεί η Σοφία Αντωνίου. «Χρησιμοποιώ τη λέξη ζώα, γιατί η συνθήκη που έχουμε κρατήσει από το έργο του Βέντεκιντ, είναι μια συνθήκη ενός τσίρκο, όπου αφηγητής της ιστορίας είναι ο θηριοδαμαστής των ζώων αυτών και το μόνο θηλυκό ζώο στο τσίρκο και το πιο επικίνδυνο όπως αναφέρεται, είναι η Λούλου, η οποία δεν παύει να είναι ένα κορίτσι που πουλούσε λουλούδια στο δρόμο από όταν ήταν δώδεκα χρονών.

Βλέπουμε την ιστορία της μέχρι τα είκοσί της χρόνια, που έχει περάσει από τον έναν σύζυγο στον άλλο, που όλοι την ποθούν, όλοι την επιθυμούν, αλλά κανείς δεν ξέρει τι να την κάνει. Και στο τέλος όλοι καταστρέφονται, όταν έρχεται η λύτρωση με το θάνατο του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Πρόκειται για μια τραγική φάρσα, ένα εξπρεσιονιστικό έργο που όλα είναι μεγάλα και διογκωμένα και εμείς, ως θίασος, χρησιμοποιούμε αυτό το στοιχείο στην αφήγησή μας και στη θεατρική μεταφορά του έργου. Ναι μεν υπάρχει χιούμορ, αλλά ίσως το κοινό να νιώσει άβολα με την έννοια να γελάσω τώρα, να μη γελάσω, τι να κάνω, γιατί αυτό που βλέπει είναι πολύ σκληρό και σημερινό και οι συνδέσεις είναι πολύ άμεσες».

 

 

Μια ομάδα καλλιτεχνών στα πρώτα βήματα

«Υπάρχει μια ενιαία αισθητική στην παράσταση και δουλεύουμε όλοι μαζί, πολύ συντονισμένα και αγαπημένα, ώστε να βγει το αποτέλεσμα που θα δείτε στο Μικρό Άνεσις» συνεχίζει η Σοφία Αντωνίου. «Τις φωτογραφίες και το βίντεο της παράστασης έχει κάνει η Νάσια Στουραίτη και η Στέλλα Καψαμπέλη έχει κάνει το μακιγιάζ των ηθοποιών. Θα ήθελα να πω, ότι είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών στα πρώτα μας βήματα, άλλοι με περισσότερη εμπειρία στο χώρο και άλλοι με λιγότερη, όμως όλοι είμαστε νέοι άνθρωποι και αυτό ήταν το ζητούμενο από εμένα.

Ο Δημήτρης Καπουράνης ερμηνεύει το ρόλο του Σεν, έναν άνθρωπο που έχει επηρεάσει περισσότερο τη Λούλου, καθώς είναι εκείνος που την έχει μαζέψει από το δρόμο, την έχει παντρέψει με δύο άνδρες και στο τέλος την παντρεύεται και ο ίδιος. Είναι ο μόνος άνδρας που ο Lulu σκοτώνει η ίδια με το χέρι της. Ο Λεωνίδα Παπαδόδημας κάνει τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και τον γιο του Σεν.

Ο Φώτης Στρατηγός υποδύεται τον δεύτερο σύζυγο της Λούλου και κάποιους ακόμα ρόλους και ο Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου έχει το ρόλο του θηριοδαμαστή, ο οποίος είναι και ο αφηγητής της παράστασης. Είναι αυτός που ανακοινώνει τα νούμερα του τσίρκου και πάνω σε αυτόν έχει δημιουργηθεί ο ρόλος. Στο έργο του Βέντεκιντ, υπήρχε μόνο ο μονόλογος του θηριοδαμαστή, αλλά εγώ κράτησα αυτό το στοιχείο και έτσι ο ρόλος διατρέχει όλη την παράσταση μέχρι το τέλος. Επίσης, είναι αυτός που θα σκοτώσει τη Λούλου στο τέλος, ως Τζακ o Αντεροβγάλτης.

Η συνθήκη στην παράστασή μας, είναι ότι αλλάζουμε ρόλους και από τον ένα ρόλο πάμε στον άλλο. Οπότε ο κάθε ηθοποιός δεν ερμηνεύει μόνο έναν ρόλο, αλλά δύο και τρεις. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι μια ομάδα που έχουμε φτιάξει με την Ελένη Μολέσκη, η οποία είναι σύμβουλος δραματουργίας και βοηθός σκηνοθέτη, την Ανδρονίκη Μαραθάκη που έχει κάνει την κινησιολογία, τη Νίκη Ψυχογιού στο σκηνικό χώρο και στα κοστούμια, τη Σοφία Μπαμπανιώτη που είναι βοηθός σκηνογράφου και τους φωτισμούς υπογράφει η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη. Είμαστε μια γυναικεία ομάδα και ο μόνος άνδρας είναι ο μουσικός Ecati.

Κάπως είναι όλο μια γυναικεία υπόθεση και έχει σημασία αυτό, γιατί ο χώρος του θεάτρου και της σκηνοθεσίας ειδικά, είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Τα θεατρικά έργα είναι γραμμένα ως επί το πλείστον από άνδρες συγγραφείς, οπότε η γυναικεία ματιά έχει σημασία να τονιστεί σε αυτή την παραγωγή. Και είναι προς τιμήν και του Γεράσιμου Σκαφίδα, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε χώρο για να κάνουμε αυτή την παράσταση πραγματικότητα».

 

Οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης του έργου «Lulu» του Φράνκ Βέντεκιντ που παρουσιάζεται στο Μικρό Άνεσις. (Φωτογραφίες-Βίντεο: Νάσια Στουραΐτη).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Lulu»

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Σοφία Αντωνίου
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σύμβουλος δραματουργίας-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μολέσκη
Κινησιολογία: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Πρωτότυπη μουσική: Ecati
Σκηνικός χώρος- Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Βοηθός Ενδυματολόγου/Σκηνογραφου: Σοφία Μπαμπανιώτη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτογραφίες-Βίντεο: Νάσια Στουραΐτη
Παραγωγή: Μυθωδία
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Καπουράνης, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, Ευδοκία Μιμιλίδη, Λεωνίδας Παπαδόδημας, Φώτης Στρατηγός

 

Πού: θέατρο Μικρό Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 4 Μαΐου 2022 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00. Έως 5 Ιουνίου 2022

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/lulu/