Όρθιοι χειροκρότησαν οι Αμερικανοί θεατές τη «Φιλική Εταιρεία» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Η Ελεονώρα Σιαράβα με την παράσταση «Blue Beyond» στο Θέατρο Θησείον
16 Μαΐου 2022
Ιωάννα Μακρή: «Ο ανθρωπισμός είναι το μοναδικό μήνυμα που έχει και πρέπει να δώσει η τέχνη στις μέρες μας»
16 Μαΐου 2022

Sharing is caring!

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης η διεθνής παρουσίαση του έργου «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, που δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Οι Αμερικανοί θεατές χειροκρότησαν όρθιοι την παράσταση που ανέβηκε στις 21, 22 και 23 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του THE TANK THEATRE με αγγλικούς υπέρτιτλους, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από το κοινό της Off-Off-Broadway νεοϋρκέζικης σκηνής.

Κάθε παράσταση συνοδεύτηκε από συζήτηση με το κοινό, με καλεσμένους ομιλητές από το χώρο των τεχνών και των επιστημών. Το βράδυ της πρώτης παράστασης η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση και συμμετείχαν ο Καθηγητής του CUNY Queens College Nicholas Alexiou και ο θεατρικός συγγραφέας Άρης Ασπρούλης, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η καλλιτεχνική διευθύντρια του THE TANK Meghan Finn. Τη συζήτηση της δεύτερης και της τρίτης βραδιάς συντόνιζε η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη. Η μια βραδιά ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα του Φύλου και της Επανάστασης και συμμετείχαν η Καθηγήτρια του Northampton University Helen Richardson και ο Υπεύθυνος Μάρκετινγκ του THE TANK Gabriel Torres και η τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της Δραματουργίας ως Επανάσταση και συμμετείχαν η καθηγήτρια του Brooklyn College Laura Tesman και η Αμερικανή θεατρική συγγραφέας Caitlin Saylor Stephens.

Η κριτική του NATIONAL HERALD για την παράσταση αναφέρει χαρακτηριστικά : «This show turned historic information into a night of theatrical methexis. I have to mention the highest degree of the actors’ presence, who were led in their excellent approach by the director. The spectators in New York were visibly moved by the performance and with tears in their eyes gave many rounds of applause. It’s extremely vital that the dynamic organisations dealing with artistic exchange on either side of the Atlantic, assist the creators, Ioli Andreadi and Aris Asproulis, so that their imaginative decision to turn Greek theatre into an exportable cultural product continues».

Το ιστορικά πρόσωπα ερμήνευσαν επί σκηνής οι ηθοποιοί Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλας Καραγκιαούρης.

Η παρουσίαση της παράστασης στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής.

 

Η Βασιλική Τρουφάκου είναι η Αφηγήτρια, ο Νικόλαος Σκουφάς και η Ελλάς στην παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» που σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη.

 

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης ερμηνεύει τον Εμμανουήλ Ξάνθο.

 

Ο Νικόλας Καραγκιαούρης υποδύεται τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.

 

 

FILIKI ETERIA The Brotherhood behind the Revolution

A New Play by Ioli Andreadi & Aris Asproulis
Directed by Ioli Andreadi

Tank Theatre
312 W 36th St, New York, NY, 10018

Filiki Eteria — The Tank (thetanknyc.org)

Thursday April 21 at 7pm | Friday April 22 at 7pm | Saturday April 23 at 7pm

Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπο Κείμενο και Έρευνα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Μετάφραση στα Αγγλικά: Εμμανουέλα Λία
Σκηνογραφία και Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Περικλής Πραβήτας
Κατασκευή σκιών: Γιάγκος Ανδρεάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη / Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Stage Manager: Αριόν Βεΐζι
Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα
Φωτογραφίες από την παρουσίαση της παράστασης το THE TANK THEATRE: Άρης Ασπρούλης
Κινηματογράφηση παράστασης / Video teaser: Διαμαντής Καραναστάσης
Εκτέλεσης παραγωγής: Ορέστης Τάτσης / ΡΕΟΝ

Ηθοποιοί:
Αφηγήτρια / Νικόλαος Σκουφάς / Ελλάς: Βασιλική Τρουφάκου
Εμμανουήλ Ξάνθος: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Αθανάσιος Τσακάλωφ: Νικόλας Καραγκιαούρης
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Δέσποινα Σαραφείδου

⦁ Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τον Αμερικάνικο Τύπο για την παράσταση https://www.broadwayworld.com/off-broadway/article/FILIKI-ETERIA-Comes-to-the-Tank-Theatre-This-Month-20220413 & https://www.talkinbroadway.com/allthatchat_new/d.php?id=2535639

⦁ Ακούστε εδώ το podcast της συζήτησης της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του THE TANK Meghan Finn και τον Διευθυντή Ανάπτυξης του θεάτρου Johnny G. Lloyd ⦁ https⦁ ://⦁ player⦁ .⦁ fm⦁ /⦁ series⦁ /⦁ tanked⦁ /⦁ ep⦁ -34-⦁ filiki⦁ -⦁ eteria