Αναστασία Λύρα: «”Το Όνειρο η Ζωή” ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στο θεατρικό και το μουσικό γεγονός»

Ανδρομάχη Μοντζολή: «Η καρδιά του θεατρικού παιχνιδιού χτυπάει στο Θέατρο της Ημέρας»
11 Μαΐου 2022
Φεστιβάλ European Youth Engagement Network 2.0: μια θεατρική βραδιά για νέους με θέμα την Οικολογία στο θέατρο Πόρτα
12 Μαΐου 2022

Η Αναστασία Λύρα στην παράσταση «Όνειρο η Ζωή» η οποία παρουσιάζεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο στην Πλάκα.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τα ποιητικά έργα των Αλεξάντερ Πούσκιν, Πέδρο Καλντερόν και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παντρεύονται στην παράσταση «Όνειρο η Ζωή». Η Αναστασία Λύρα μιλάει στο theatermag για την υποβλητική ντούο – περφόρμανς με την ίδια στην ερμηνεία του λόγου και της σωματικής κίνησης και τη Δέσπω Βαρουδάκη στην κλασσική κιθάρα. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο στην Πλάκα.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση «Όνειρο η Ζωή» και τι σημαίνει ο τίτλος της;

Η ιδέα για την παράσταση έχει μάλλον πολλαπλή καταγωγή. Αλλά κυρίως, συνδέεται με μια σόλο παράσταση του Πατρίς Σερώ, με αποσπάσματα από τον «Φάουστ» του Γκαίτε και συνοδεία ζωντανής μουσικής, που παρακολούθησα πριν από πολλά χρόνια. Θυμάμαι πως σκέφτηκα τότε, πως θα μπορούσα να κάνω κάποτε κάτι ανάλογο με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νυχτας», το οποίο είχα ήδη χορογραφήσει με τη μουσική του Φέλιξ Μέντελσον, για τη Σχεδία Ομάδα Χορού και από το οποίο γνώριζα αρκετά αποσπάσματα. Είχα μάθει τότε, πολλά κομμάτια από το  αγγλικό πρωτότυπο έργο, για να εμπνέω και να καθοδηγώ τους χορευτές στην πρόβα.

Γιατί, λοιπόν, να μην κάνω μια σόλο παράσταση με αυτά τα αποσπάσματα;… σκέφτηκα βλέποντας τον Σερώ. Ο Πούσκιν, με αποσπάσματα από τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» και ο Καλντερόν με αποσπάσματα από το «Η Ζωή είναι Όνειρο» μπήκαν στο πρόγραμμα της παράστασης στην πορεία. Εκπροσωπούν κι εκείνοι, σημαντικές στιγμές ενός προσωπικού πάθους για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Όταν συνειδητοποίησα ότι το Όνειρο ήταν ισχυρό συστατικό και στα τρία έργα, τότε η παράσταση βρήκε το θεματικό κέντρο της. Ο τίτλος «Όνειρο η Ζωή» με εκφράζει ιδανικά, γιατί μπορεί να έχει ταυτόχρονα πολλές σημασίες. Λειτουργεί σαν ένας μικρός χρησμός, τρόπον τινά, και μπορεί να έχει μιά επίδραση απελευθερωτική ως προς το νόημα. Ενώ, για παράδειγμα, ο τίτλος του Καλντερόν «Η Ζωή είναι Όνειρο» από τον οποίο και προέρχεται, ακούγεται πιο στρέιτ, πιο αποφασιστικός και καθορισμένος.

 

 

Πρόκειται για ένα πάντρεμα ποίησης του Πούσκιν, του Καλντερόν και του Σαίξπηρ, που έχουν σαν κοινό θέμα το Όνειρο. Θα θέλατε να μας πείτε για αυτά τα ποιητικά έργα και πώς θα τα ακούσουμε;

Το γεγονός πως είναι και τα τρία έργα τόσο σπουδαία που σπουδαιότερα δεν γίνεται, με κάνει στιγμιαία να αισθάνομαι κάπως ενοχικά. Απολογούμενη σχεδόν, θυμίζω στον εαυτό μου πως είναι πάνω από είκοσι χρόνια που μαγειρεύεται στο μυαλό μου αυτή η παράσταση. Πως δεν την αποφάσισα ελαφρά τη καρδία.
Η σχέση μου με τις τρεις πρωτότυπες γλώσσες των αποσπασμάτων της παράστασης, Ρωσικά, Ισπανικά, Αγγλικά, είναι σχέση ζωής και αγάπης. Δεν θά θελα με κανένα τρόπο, δεν θα μ’ ενδιέφερε μάλλον, να ακουστούν στην παράσταση οι μεταφράσεις των έργων. Η μουσική της κάθε γλώσσας με ενθουσιάζει εξίσου με τα νοήματα της ποίησης που εκφράζει ή καλύτερα «ενσωματώνει». Η μετάφραση στα ελληνικά προβάλεται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη μουσική της παράστασης;

Τη μουσική της παράστασης την επιλέξαμε σταδιακά μαζί με την Δέσπω Βαρουδάκη. Είναι όλα κομμάτια για λαούτο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, μεταγραμμένα για κλασσική κιθάρα. Βάϊς, Καπσμπέργκερ, Τζόνσον και Χόλμπορν είναι οι βασικοί συνθέτες. Το αρχικό μοντέλο που είχα στο μυαλό μου για έναν συνοδευτικό ρόλο της μουσικής, γρήγορα το εγκαταλείψαμε και η παράσταση σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ισότιμο διάλογο της ποίησης με τη μουσική.

 

 

Πώς θα σας δούμε στη σκηνή του Μικροσκοπικού Θεάτρου στην Πλάκα;

«Το Όνειρο η Ζωή» ισορροπεί συνεχώς,ανάμεσα στο θεατρικό και το μουσικό γεγονός. Ο χορός έρχεται, χωρίς αμφιβολία, «τρίτος στη σειρά». Ίσως,το μουσικό στοιχείο να επιβάλλεται σε τελική ανάλυση στο θεατρικό, καθώς το έργο έχει  μια αρκετά «κονσερτάντε» δομή και ατμόσφαιρα. Το έργο είναι εικαστικά λιτό και – ελπίζω- στιβαρό.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Δέσπω Βαρουδάκη;

Η συνεργασία με τη Δέσπω συνεχίζεται χωρίς διακοπή, εδώ και πέντε χρόνια. Πάντα έχουμε κάτι στα σκαριά σ’ αυτό το διάστημα, και πάντα στις πρόβες κάθε δουλειάς αρχίζουμε να κουβεντιάζουμε για το επόμενο έργο. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα: Ταιριάζουμε!

 

Η Αναστασία Λύρα στην ερμηνεία του λόγου και της σωματικής κίνησης και η Δέσπω Βαρουδάκη στην κλασική κιθάρα, στην παράσταση «Όνειρο η Ζωή».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Όνειρο η Ζωή»

Ερμηνεία: Αναστασία Λύρα
Κλασική Κιθάρα: Δέσπω Βαρουδάκη
Φωτισμοί: Άλκης Σπηλιόπουλος
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Πού: Μικροσκοπικό Θέατρο, Δεξίππου 5 και πλατεία Tαξιαρχών, Πλάκα (πλησίον του Μετρό Μοναστηράκι), τηλ. 697 445 0680
email:microscopico@anastasialyra.com

Πότε: 21, 28 Μαΐου στις 21.00 και 4 Ιουνίου στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 και 10 ευρώ

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6986 635609 και 6940 217204

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά