Άρτεμις Λαμπίρη: «Το κυρίαρχο θέμα όπως λέει και ο τίτλος της παράστασης είναι η ελευθερία»

«Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση» στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ. ΥΦ. Α.
10 Μαΐου 2022
Ανδρομάχη Μοντζολή: «Η καρδιά του θεατρικού παιχνιδιού χτυπάει στο Θέατρο της Ημέρας»
11 Μαΐου 2022

Η Άρτεμις Λαμπίρη υπογράφει τη σύλληψη, τη χορογραφία και την έρευνα της παράστασης «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου», η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες».

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπό τον τίτλο «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου» η χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη παρουσιάζει τη νέα της παράσταση, η οποία ανεβαίνει στο θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες» από τις 6 Μάϊου. Η χορογράφος μιλάει στο theatermag για τη σύλληψη, τη χορογραφία και την έρευνα της παράστασης που διερευνά τι σημαίνει ελευθερία, ως βιωμένη εμπειρία που αφήνει το αποτύπωμά της στο σώμα.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη νέα σας παράσταση;

Σίγουρα η αίσθηση του εγκλεισμού και του περιορισμού που μπήκε στη ζωή μας με τον κορωνοϊο, σε συνδυασμό με τη νέα μου ιδιότητα ως μητέρα λειτούργησαν καταλυτικά, για να επανεξετάσω σε προσωπικό επίπεδο τι σημαίνει είμαι ελεύθερη, και μέσα σε ποιο πλαίσιο αισθάνομαι ελεύθερη ή ανελεύθερη. Αυτή η συνθήκη της πανδημίας, λειτούργησε όμως περισσότερο ως αφορμή, καθώς το ζήτημα της ελευθερίας, τα όρια μεταξύ προσωπικού και συλλογικού με έχουν απασχολήσει σε προηγούμενα έργα μου, και πιστεύω θα συνεχίσουν να με κινητοποιούν και μελλοντικά. Η ελευθερία ως πράξη και πρακτική ορίζει εν μέρει και τη δική μου ζωή και τη χορογραφική πρακτική, τις αποφάσεις που παίρνω, και τον τρόπο που δουλεύω.

Ποια είναι τα θέματα που διερευνά;

Το κυρίαρχο θέμα όπως λέει και ο τίτλος της παράστασης είναι η ελευθερία. Η ελευθερία ως πράξη, ως στάση ζωής, ως καθημερινότητα, πάλη, αγώνας, τρυφερότητα. Η ελευθερία ως κεκτημένο που επανα-διεκδικείται και η ελευθερία ως ήχος, αφή, βλέμμα, σωματική ποιότητα. Η ελευθερία ως επιλογή.

 

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου»;

Ο αρχικός τίτλος ήταν Άριστα 10’ και είχε μια ισχυρή δόση ειρωνείας απέναντι στον αριθμό δέκα, τις αναγνώσεις του, την αριστεία και τη σχέση του με την ελευθερία. Στην πορεία, όμως, ο αριθμός 10 απέκτησε μεγαλύτερη πρακτική και συμβολική αξία, καθώς πρόκειται για μία χορογραφία με 10 ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες, σε 10 πρόβες για 10 παραστάσεις, με θέμα την ελευθερία. Και τότε ήταν που το 10 ακολούθησε η φράση της κας Μάγδας Φύσσα «θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία» και πρόσθεσα το μάτια μου.

 

Στην παράσταση συμμετέχουν δέκα ερμηνευτές και ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών. Πώς δουλέψατε μαζί και πώς έγινε η επιλογή τους;

Με κάποιους ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με κάποιους δουλεύουμε μαζί για πρώτη φορά σε αυτές τις 10 πρόβες. Σκοπός μου ήταν να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα και οι ποιότητες κάθε ηλικίας, η διαφορετικότητα σε ένα σύνολο ανθρώπων με διακριτές προσωπικότητες που την ίδια στιγμή δημιουργούν ένα σύνολο από κοινού, μια ουτοπική κοινωνία όπου όλοι κι όλες είναι αποδεκτοί. Στη διάρκεια των προβών δουλέψαμε κυρίως αυτοσχεδιαστικά και συνεργατικά.

 

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για αυτή την παράσταση;

Η έρευνα ξεκίνησε με συνεντεύξεις από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, διαφορετικών φύλων και ηλικιών πάνω στο θέμα της ελευθερίας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτές οι συνεντεύξεις τροφοδότησαν την δημιουργική διαδικασία στην οποία χρησιμοποιήσαμε κείμενα, εικόνες, αντικείμενα που συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους με την έννοια και την πράξη της ελευθερίας. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν η ελευθερία ως πράξη και βίωμα κι όχι ως αφηρημένη έννοια.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου»

Σύλληψη / Έρευνα/ Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη
Δραματουργία: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Μουσική Διδασκαλία / συντονισμός: Natasha Martin
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός χορογράφου: Μίνα Ντάλη
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Μαύρα Γίδια

Επί σκηνής: Νίκος Βλαχογιάννης, Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Γύρα, Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Ελεάννα Ζώη, Νικολέττα Καρμίρη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου.

Παραγωγή MANdancecompany
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Για την ενίσχυση της παράστασης είναι ενεργό στον παρακάτω σύνδεσμο crowdfunding με πλήρες πληροφοριακό υλικό. Και επειδή η ελευθερία είναι συλλογική υπόθεση, σας καλούμε να αφήσετε και το δικό σας αποτύπωμα στο σκηνικό του θεάτρου δίνοντάς μας έναν ορισμό για το τι είναι για εσάς προσωπικά η ελευθερία:
https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Artemis-Dance-Perfomance
https://www.youtube.com/watch?v=XowkGel96UM

 

 

Πού: Θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες», Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Πότε: Παρασκευή 6, Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Μαΐου και Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Σάββατο 14, Κυριακή 15, Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Πληροφορίες: τηλ. 6984 119874 (Μίνα Ντάλη)

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ ενιαίο

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr