H Χριστίνα Χριστοφή, ο Δημοσθένης Φίλιππας και ο Σπύρος Ασημένιος μας μιλούν για τις «Σκληρές Φωτογραφίες»

Η Ράνια Καπετανάκη με τη site-specific performance «Πού έδυ μου το κάλλος»
6 Μαΐου 2022
Κατερίνα Παπανδρέου: «Επιθυμία όλων μας είναι η αναζήτηση ενός συλλογικού τρόπου καλλιτεχνικής δημιουργίας»
8 Μαΐου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης του έργου «Σκληρές Φωτογραφίες» του Κυριάκου Βέρη που σκηνοθετεί η Χριστίνα Χριστοφή.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο καλύτερος τζόκει του κόσμου, ένα δύστροπο άλογο που τρέχει μόνο για τη νίκη και ένας πατέρας που αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή στην Αβάνα. Η σκηνοθέτις Χριστίνα Χριστοφή και οι ηθοποιοί Δημοσθένης Φίλιππας και Σπύρος Ασημένιος, μιλούν στο theatermag για την παράσταση του έργου «Σκληρές Φωτογραφίες» του Κυριάκου Βέρη, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαΐου, στο Θέατρο Studio Mαυρομιχάλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δημοσθένης Φίλιππας, Σπύρος Ασημένιος και Δημήτρης Μαργαρίτης.

 

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας για αυτή την παράσταση;

 

Χριστίνα Χριστοφή: Τον Δημήτρη, τον Δημοσθένη και τον Σπύρο τους ξέρω χρόνια, είναι φίλοι μου και τους θαυμάζω και καλλιτεχνικά. Όταν αποφάσισα να σκηνοθετήσω αυτό το έργο, ένιωσα από την πρώτη στιγμή ότι θα ήταν ιδανικοί για τους ρόλους.

Δημοσθένης Φίλιππας: Την Χριστίνα Χριστοφή, τη γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια και θαυμάζω την αγάπη της για το θέατρο, την αφοσίωση και την επιμονή της. Συνεργαστήκαμε στο παρελθόν στο «Ένας ανεπαίσθητος πόνος” του Χάρολντ Πίντερ και στο «Πλούς” που έγραψε η ίδια. Μου προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η συνεργασία με την Χριστίνα, καθώς εμπιστεύομαι απόλυτα το ταλέντο, το ένστικτο και την ματιά της και αισθάνομαι ότι οι παραστάσεις της έχουν πάντα λόγο ύπαρξης.

Έτσι, η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν διάβασα τις «Σκληρές φωτογραφίες» του Κυριάκου Βέρη και μου ζήτησε να υποδυθώ τον «Πρίγκιπα» ένα δυναμικό, ατίθασο μα και βαθιά συναισθηματικό άλογο κούρσας… που έχει μια αδελφική σχέση με τον Οδυσσέα, τον αγαπημένο του αναβάτη που υποδύεται ο ταλαντούχος ηθοποιός και φίλος Σπύρος Ασημένιος με τον οποίο γνωρίστηκα στο «Πλούς». Τον πατέρα του Οδυσσέα, υποδύεται ο επίσης ταλαντούχος και φίλος Δημήτρης Μαργαρίτης που χαίρομαι ιδιαιτέρως που τον συναντώ για πρώτη φορά στη σκηνή.

Σπύρος Ασημένιος: Η Χριστίνα Χριστοφή ήταν από τους ανθρώπους που γνωρίζω πριν καν ξεκινήσω τις θεατρικές μου σπουδές και με βοήθησε πολύ. Όταν τελείωσα την δραματική σχολή, μου πρότεινε να συμμετέχω στο έργο της «Πλούς», που ανέβηκε στο θέατρο Χυτήριο. Οι «Σκληρές Φωτογραφίες» είναι η δεύτερη συνεργασία μας.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το θεατρικό έργο «Σκληρές Φωτογραφίες» του Κυριάκου Βέρη;

 

Χριστίνα Χριστοφή: Σκέφτηκα ότι είναι πρωτότυπο, αληθινό και βρήκα κάτι σε αυτό το έργο που τη συγκεκριμένη στιγμή με έκανε να θέλω να ασχοληθώ μαζί του.

Δημοσθένης Φίλιππας: Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα ελληνικό θεατρικό έργο που να μου αρέσει τόσο πολύ και να μου δημιουργεί τη λαχτάρα να γίνω μέρος αυτής της παράστασης. Ειδικά, όταν έμαθα ότι είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα Κυριάκου Βέρη, η χαρά μου έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Η ικανότητα και το ταλέντο του κ. Βέρη είναι φανερά με την πρώτη ανάγνωση. Το έργο του είναι πρωτότυπο, ουσιαστικό και πολύ ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες κατανοητοί και αναγνωρίσιμοι και η ιστορία τους, οι συγκρούσεις και τα αδιέξοδά τους υπαρκτά, οικεία και περιεκτικά. Εύχομαι στο μέλλον ο Κυριάκος Βέρης να μας χαρίσει κι άλλα θεατρικά έργα, μίας και η ελληνική δραματουργία αποτελεί δομικό στοιχείο του ελληνικού θεάτρου.

Σπύρος Ασημένιος: Σκέφτηκα πως είναι ένα απενεχοποιημένο έργο που λέει μια ιστορία. Το ζηλεύω αυτό. Μου αρέσουν οι ιστορίες που δεν βυθίζονται σε περίπλοκα νοήματα.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του και ποιο είναι το θέμα του;

 

Χριστίνα Χριστοφή: Ο τίτλος, ήταν έμπνευση από ένα σκληρό φώτο φίνις σε μία κούρσα ιππόδρομου που στο έργο έχει καθοριστική σημασία. Σε αυτό το φώτο φίνις, μια μικρή λεπτομέρεια έκρινε ποιος είναι ο χαμένος και ποιος ο νικητής. Σκληρές φωτογραφίες, έτσι όπως εγώ το καταλαβαίνω, είναι εκείνες οι καθοριστικές στιγμές, τα στιγμιότυπα, οι λεπτομέρειες εκείνες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή σου.

Δημοσθένης Φίλιππας: Η ζωή μας είναι γεμάτη από «σκληρές φωτογραφίες»… εικόνες σημαντικών στιγμών που μας καθόρισαν, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις, αίσθηση της αφής… χαρούμενες ή λυπημένες, γλυκές ή πικρές, φωτεινές ή σκοτεινές, σημαντικές ή φαινομενικά ασήμαντες, μα πάντα καθοριστικές. Άλλες σε καθημερινή χρήση και άλλες βαθιά θαμμένες σε σκοτεινές κρυψώνες. Πάντα «σκληρές». Όλες αυτές οι σκληρές φωτογραφίες είμαστε εμείς. Βασικό θέμα του έργου που προκύπτει από τις «σκληρές φωτογραφίες» των ηρώων του, είναι η νίκη και η ήττα, η επιτυχία και η αποτυχία. Τι σημαίνουν; Πώς εκφράζονται; Ξέρουμε τη σημασία τους; Μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε; Σε τι μας βοηθούν και πώς μας εμποδίζουν;

Σπύρος Ασημένιος: Ο τίτλος της παράστασης «Σκληρές Φωτογραφίες» είναι κάποιες παγωμένες εικόνες μνήμης, που σηματοδοτούν κάτι στη ζωή των ηρώων του έργου. Είναι τα σημάδια της ζωής που καθορίζουν, φαντάζομαι, τη συνείδησή τους. Ένα κολλάζ με τις πιο σημαντικές στιγμές. Τουλάχιστον, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Τα θέματα του έργου είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Ο βασικός άξονας είναι, μάλλον, μια διαδρομή προς την αυτογνωσία μέσα από μια τρυφερή ιστορία.

 

Η Χριστίνα Χριστοφή σκηνοθετεί την παράσταση «Σκληρές Φωτογραφίες» που ανεβαίνει στο Studio Mαυρομιχάλη. (Φωτογραφία: Χριστίνα Δενδρινού).

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Χριστίνα Χριστοφή: Εστίασα στο κείμενο και στους ηθοποιούς, στην υποκριτική δηλαδή. Ήθελα να δημιουργήσω μια παράσταση με ατμόσφαιρα χωρίς τίποτα το περιττό.

 

Γιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε το συγκεκριμένο έργο;

Χριστίνα Χριστοφή: Στα θέματα που ανοίγει το έργο, εγώ στάθηκα στην ιδέα ότι μια μικρή λεπτομέρεια, μια συγκυρία, ένα γύρισμα της τύχης, έχει τη δύναμη να καθορίσει σε αυτή τη ζωή αν θα βγεις νικητής ή ηττημένος. Και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, νίκη ή ήττα, χρειάζεται να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

 

Δημοσθένης Φίλιππας: Ο «Πρίγκιπας» που υποδύομαι είναι ένα άλογο κούρσας! Είναι ατίθασος, είναι επαναστάτης, είναι παρορμητικός, μα είναι και καλόκαρδος. Είναι γκρινιάρης και ζηλιάρης, μα είναι και συναισθηματικός, αγαπά με ορμή και νοιάζεται. Αποτελεί το άλλο μισό του Οδυσσέα, του αναβάτη του και πάντα μου θυμίζει ένα απρόβλεπτο, μεγαλόσωμο παιδί.

Σπύρος Ασημένιος: Παίζω τον αναβάτη. Ένας κορυφαίος αθλητής, όπου προσπαθεί να διαχειριστεί το τέλος της καριέρας του και να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Προσπαθεί να κόψει τα ναρκωτικά, να γεφυρώσει την απόσταση με τον πατέρα του, δηλαδή να τον καταλάβει, και συνολικά, να βρει τις ισορροπίες του για να συνεχίσει.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη σκηνοθέτιδα Χριστίνα Χριστοφή;

 

Δημοσθένης Φίλιππας: Η συνεργασία με τη Χριστίνα Χριστοφή ήταν υπέροχη σε όλους τους τομείς της δουλειάς μας. Από την ανάλυση των χαρακτήρων και του έργου, μέχρι τις πρακτικές αποφάσεις για το πώς θα στηθεί και θα παρουσιαστεί ο κόσμος των ηρώων. Μα και το κλίμα της οικογένειας που επικρατεί στις πρόβες και είναι χαρακτηριστικό της Χριστίνας, πολύ βοηθητικό.

Σπύρος Ασημένιος: Η Χριστίνα είναι ένας άνθρωπος που σέβεται πολύ τον διπλανό της. Δημιουργεί πάντα στις πρόβες ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον. Για μένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Απολαμβάνω να συνεργάζομαι μαζί της κάθε φορά. Στο «Πλούς» ήταν υπέροχα, στις «Σκληρές Φωτογραφίες» το ίδιο. Αγαπάει το θέατρο πολύ και είναι αφοσιωμένη σε αυτό. Σε βαθμό συγκινητικό. Αυτό από μόνο του με εμπνέει και μου δίνει δύναμη. Είμαι χαρούμενος με τη συνεργασία μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σκληρές Φωτογραφίες»

Κείμενο: Κυριάκος Βέρης
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Σκηνικά -Κουστούμια: η ομάδα
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Μαργαρίτης
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΜΠΙΠ

Παίζουν:
Πρίγκιπας (άλογο): Δημοσθένης Φίλιππας
Οδυσσέας (αναβάτης): Σπύρος Ασημένιος
Πατέρας: Δημήτρης Μαργαρίτης

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330

Πότε: από 9 Μαΐου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 31 Μαΐου 2022

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ (ατέλειες δεκτές)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά