Κατερίνα Μαυρογεώργη: «Οι “Λουόμενες” είναι μια τυχαία συνάντηση που τελικά δεν είναι και καθόλου τυχαία»

Η Πηνελόπη Φλουρή σκηνοθετεί την «Πανούκλα»
4 Μαΐου 2022
Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης σε 8 μέρη – «Reinventing Exoticism» από τη Μελίσσα Κωτσάκη
5 Μαΐου 2022

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την παράσταση «Οι Λουόμενες» η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Skrow. (Φωτογραφία: Αναστασία Γιαννάκη).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι το δεύτερο θεατρικό της έργο μετά το «Μέχρι τώρα» που ανεβαίνει στη σκηνή και μάλιστα στο ίδιο θέατρο, στο Skrow. Η Κατερίνα Μαυρογεώργη μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Οι Λουόμενες», στην οποία σκηνοθετεί τις ηθοποιούς Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη και Μαρία Πετεβή. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαΐου, ακριβώς τρία χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση.

 

«Ξεκίνησα να γράφω τις “Λουόμενες” το 2018 και τις τελείωσα το 2019, ενώ είχαμε ήδη ξεκινήσει τις πρόβες με τις τρεις ηθοποιούς Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη και Μαρία Πετεβή, στο Skrow» εξηγεί η Κατερίνα Μαυρογεώργη. «Είναι ένα έργο, το οποίο έχω πολλές φορές προσπαθήσει να θυμηθώ πώς μου ήρθε και το έγραψα, και βρίσκω πολλές απαντήσεις. Νομίζω, ότι αρχικά είχα δει ένα όνειρο ότι η μετά θάνατον ζωή είναι ένα χαμάμ, ένα λουτρό με ατμούς. Μετά σ’ ένα ταξίδι στο Παρίσι είχα επισκεφθεί το Μουσείο Ορσέ, όπου πραγματικά είχα χαθεί μέσα σε μια αίθουσα η οποία είχε πολλούς πίνακες με λουόμενες. Επίσης, είχα κάποιες αναφορές από τον τόπο καταγωγής μου την Ικαρία, ένα νησί με ιαματικά νερά και υδροθεραπευτήρια, όπου είχα επισκεφθεί ένα παλιό και ξεχαρβαλωμένο υδροθεραπευτήριο, το οποίο κάνει μια χαρά τη δουλειά του και έχει ισχυρό και θεραπευτικό νερό. Κάπως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια φάση της ζωής μου που είχα ανάγκη να κάνω ένα σταμάτημα, μια παύση και ένα νέο ξεκίνημα, κάπως να λυτρωθώ και εγώ -όπως οι ηρωίδες- από διάφορα βάρη που με κατέτρεχαν, όλα αυτά ήρθαν και κούμπωσαν, κούνησαν το ένα το άλλο και βγήκε αυτή η ιστορία, με τους τρεις γυναικείους χαρακτήρες».

 

 

Ο φυσικός βράχος στο θέατρο Skrow

«Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019 στο θέατρο Skrow και συνεχίστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020» συνεχίζει η Κατερίνα Μαυρογεώργη. «Αν και είχαμε την πρόθεση να συνεχιστεί στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, δυστυχώς τα σχέδιά μας τα σταμάτησε ο κορωνοιός. Είχαμε την τύχη να πάμε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Πάτρα και να ανέβει η παράσταση στο θέατρο Act. Εκεί, κάπως ήρθε και κούμπωσε δραματουργικά και χωροταξικά, γιατί η Πάτρα είναι και μια πόλη με λιμάνι και το έργο μας διαδραματίζεται σε μια λουτρόπολη που ήταν παλαιότερα λιμάνι.
Ο βράχος που υπάρχει από κατασκευής στο θέατρο Skrow, είναι ο πρωταγωνιστής στην παράσταση, καθώς “παίζει” το ρόλο της ιαματικής πηγής δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό. Βέβαια, ήταν πολύ ανακουφιστικό να δούμε ότι λειτουργεί και σε άλλο χώρο, όπως στο θέατρο Act, όπου ο χώρος εκεί είχε μια άλλη ζεστασιά καθώς ήταν πολύ κοντά ο κόσμος. Στο Skrow, λόγω του βράχου όντως νιώθεις σα να μπαίνεις μέσα σε ένα παράξενο και μισοεγκαταλελειμμένο χαμάμ. Το σκηνικό υπογράφει η Θάλεια Μέλισσα».

 

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Οι Λουόμενες» που ανεβαίνει στο θέατρο Skrow σε κείμενο και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαυρογεώργη. (Φωτογραφίες/Trailer: Γιάννης Καραμπάτσος).

 

Ο Ασκληπιός, η όπερα και οι τρεις λουόμενες

«Στο Skrow, λοιπόν, θα δούμε τις τρεις ηρωίδες μας μέσα στο υδροθεραπευτήριο “Ο Ασκληπιός”, όπου συναντιούνται για λίγες ώρες. Υπάρχει η Λύντια, η ιδιοκτήτρια του “Ασκληπιού”, η Κάτια και η Μαρία» λέει η Κατερίνα Μαυρογεώργη. «Η Λύντια, θέλει να το κλείσει γιατί την βαραίνει ένα μυστικό που την συνδέει με το υδροθεραπευτήριο. Θέλει να το κλείσει και να φύγει, έλα όμως που παραμονή Πρωτοχρονιάς, τελευταία στιγμή, τρυπώνουν μέσα δύο λουόμενες, η Μαρία και η Κάτια, οι οποίες και αυτές από κάτι τρέχουν να ξεφύγουν.

Η Λύντια αποφασίζει να το αφήσει ανοιχτό για άλλη μια βραδιά και έτσι περνούν όλες μαζί μια πολύ παράξενη και κωμικοτραγική Πρωτοχρονιά κάνοντας λουτρά, ακούγοντας όπερα από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι που έχει η Λύντια και το έχει βαφτίσει “αστακό”. Αρχίζουν σιγά σιγά, να αφήνουν τις ιστορίες τους να ξεδιπλωθούν και σταγόνα σταγόνα, όπως οι πηγές που τρέχουν μέσα στο υδροθεραπευτήριο, εμφανίζονται τα μυστικά και τα βάρη από τα οποία έτρεξαν να κρυφτούν.

Αυτό που με ενδιέφερε πολύ και έχει περάσει και σαν γραμμή στη σκηνοθεσία και στο πώς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους οι τρεις ηθοποιοί, είναι ότι αυτές οι τρεις γυναίκες είναι άγνωστες μεταξύ τους. Οπότε υπάρχει μεγάλη αντίσταση στο πώς θα επικοινωνήσουν και δεν είναι εύκολο να πει η μια στην άλλη τα προβλήματα και τα τραύματά της. Υπάρχει μια πιο ειδική συνθήκη και αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον, το πώς τελικά αρχίζει και μιλάει η μια στην άλλη. Οι “Λουόμενες” είναι μια τυχαία συνάντηση που τελικά δεν είναι και καθόλου τυχαία. Ίσως, οι “Λουομενες” έρχονται ξανά σε μια στιγμή που οι κεραίες μας σαν κοινωνία είναι ανοιχτές στο να συντονιστούν σε μια συχνότητα νέα, που ακούει με λαχτάρα τις γυναικείες ιστορίες, τις εξομολογήσεις, την οπτική των γυναικών. Που έχει ανάγκη να γιορτάσει τη θηλυκή, πιο απαλή, δημιουργική πλευρά μας».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Λουόμενες»

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή
Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Πάσχου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος
Φωτογραφίες/Trailer: Γιάννης Καραμπάτσος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ INKAL

Πού: Skrow theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235842

Πότε: από 6 Μαΐου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 20.00. Έως 29 Μαΐου 2022

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων), 8 ευρώ (ατέλεια, ΑΜΕΑ)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/oi-louomenes/

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά