Τη «Δεξιά τσέπη του ράσου» σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη

O Παντελής Φλατσούσης με την παράσταση «Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων»
3 Μαΐου 2022
Γιώργος Τσαγκαράκης: «Η οποιαδήποτε λύση σε ατομικό επίπεδο φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει»
3 Μαΐου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η δεξιά τσέπη του ράσου» που σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη.

Sharing is caring!

Την παράσταση «Η δεξιά τσέπη του ράσου» σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη, η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη. Η παράσταση ανεβαίνει στις 6, 7 και 8 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο με τους ηθοποιούς Χρήστο Διονυσόπουλο, Δήμητρα Μητροπούλου, Καλλιόπη Παναγιωτίδου και Άρη Μπαταγιάννη.

Τη νύχτα που πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος γέννησε η Σίσσυ. Ο Βικέντιος είναι ο μοναδικός πια μοναχός στο μοναστήρι της Παναγιάς του Ακρωτηρίου. Μόνη συντροφιά του η μικρή του Σίσσυ, η σκυλίτσα του. Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια για εκείνον. Η μικρή του Σίσσυ χάνεται,μια κρύα νύχτα του Γενάρη, στη γέννα, και πρέπει τώρα αυτός «σα μάνα να αναστήσει τα παιδιά της».
Σίσσυ! Ήτανε τ’ όνομα του μόνου κοριτσιού που ήξερε, που κάτι είχε σκιρτήσει μέσα του για ‘κείνο προτού αφιερωθεί στο Θεό, που θα μπορούσε να το ‘χε φιλήσει μια μέρα της πρώιμης νιότης του και να ‘ξερε τώρα κι αυτός τι γεύση έχουνε τα χείλη.
Η νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, ακροβατεί μεταξύ συλλογικού και προσωπικού πένθους μέσα από μια ιδιόμορφη σχέση αγάπης.

 

Σημείωμα της σκηνοθέτριας Ειρήνης Φαναριώτη

Πίστη, αγάπη, αφοσίωση. Πόσο μπορούμε να μιλάμε στις μέρες γι’αυτές τις απόλυτες έννοιες; Αυτό που με συγκίνησε σ’αυτή την ιστορία (που έχει τη βάση της σε πραγματικά γεγονότα),δεν είναι μόνο το ότι έχει στο επίκεντρο τη σχέση ενός ανθρώπου με ένα τετράποδο πλάσμα. Είναι κι η πάντα παρούσα έγνοια μου για το πόσο αυτές οι έννοιες που εκφράζονται με βαρύγδουπα λόγια και συνοδεύονται από μεγάλες υποσχέσεις παντοτινής διατήρησής τους, μπορούν να υφίστανται και να εκφράζονται ουσιαστικά στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Μέσα από στιγμές μεγάλου πόνου αλλά και μεγάλης χαράς, που φτιάξαμε στην παράσταση αυτή -πάντα με το γελοίο και το γέλιο να καραδοκούν- ερευνούμε τα άκρα των συναισθημάτων των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή της υποκρισίας και του «εύκολου δρόμου».
Θα καταφέρει ένας άνθρωπος, που απέχει από τον κίνδυνο της οδύνης, έναν κίνδυνο που εμπεριέχεται στις σχέσεις των ανθρώπων, να παραμείνει αναλλοίωτος κι ανεπηρέαστος από τον πειρασμό του κακού που τον περικυκλώνει; Να κρατήσει δυνατά την πίστη του και ναι ορθωθεί με θάρρος μπρος στο φόβο της. Κι αν ναι, πόσο εύκολο είναι αυτό τελικά για όλους εμάς τους συγκοινωνούντες;

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η δεξιά τσέπη του ράσου»

Διασκευή για το θέατρο / σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη
Σκηνικό: Θανάσης Βαλαωράς
Κοστούμια: η ομάδα
Μουσική: Gary Salomon
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
Κινησιολογία: Κορίνα Κόκκαλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Μπαταγιάννης
Φωτογραφίες / video: Αντώνης Μικροβάς
Κατασκευή αντικειμένων: Ίνα Καραγεώργου

Παίζουν: Χρήστος Διονυσόπουλος, Δήμητρα Μητροπούλου, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Άρης Μπαταγιάννης

 

Πού: Σύγχρονο θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464380

Πότε: 6, 7 και 8 Μαΐου 2022, στις 21.00

Προπώληση: στο ταμεία του θεάτρου και στο https://www.viva.gr/tickets/theater/i-deksia-tsepi-tou-rasou/