Γιώργος Τσαγκαράκης: «Η οποιαδήποτε λύση σε ατομικό επίπεδο φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει»

Τη «Δεξιά τσέπη του ράσου» σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη
3 Μαΐου 2022
Η Ζωή Ξανθοπούλου με την παράσταση «Bacchae Underworld» στη Χάγη
4 Μαΐου 2022

Ο Δημήτρης Κουφαλάκος, ο Φώτης Λαζάρου και ο Γιώργος Τσαγκαράκης ερμηνεύουν στην παράσταση «Trio Lumpen – Η Φράουλα». (Φωτογραφίες / Video: Άκης Βαλεργάκης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Θεατρική παράσταση, κινηματογραφική ταινία και μίνι τηλεοπτική σειρά. Αυτό είναι το project που υπογράφει ο Γιώργος Τσαγκαράκης υπό τον τίτλο Trio Lumpen. Το πρώτο από τα τρία projects είναι η θεατρική παράσταση «Trio Lumpen – Η Φράουλα» η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Ο Γιώργος Τσαγκαράκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση, το ρόλο που ερμηνεύει επί σκηνής μαζί με τον Δημήτρη Κουφαλάκο και τον Φώτη Λαζάρου, καθώς και για την κεντρική θεματολογία της παράστασης του έργου που σκηνοθετεί.

 

«Η ιδέα για την παράσταση “Trio Lumpen – Η Φράουλα”, ξεκίνησε από τους δύο βασικούς ήρωες του έργου και στη συνέχεια προστέθηκε και ο τρίτος χαρακτήρας» εξηγεί ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης. «Είναι τρία λούμπεν στοιχεία, τρεις άστεγοι, δύο ομιλούντες και ένας άλαλος πνευστός από επιλογή, ο οποίος δεν έχει κάποια πάθηση. Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι ήθελα να υπάρξει ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα μπορεί να κριτικάρει και να ασχολείται με όσα συμβαίνουν. Είναι ένα σχήμα που με έναν τρόπο είναι εκτός κοινωνίας, οπότε μπορεί εύκολα να κάνει κριτική στην ίδια την κοινωνία παίρνοντας, όμως, μια απόσταση. Δραματουργικά, η ιδέα προέκυψε σε αυτή τη βάση και επίσης, το Trio Lumpen είναι ένα project, δεν είναι μόνο μια θεατρική παράσταση. Στόχος είναι να γίνει μια μίνι διαδικτυακή σειρά, μια κινηματογραφική ταινία και φυσικά, η θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται ήδη από τον Μάρτιο στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μάϊου. Τα τρία projects έχουν τους τρεις ήρωες, αλλά σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά κείμενα. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε διεργασίες του κειμένου με την εταιρεία παραγωγής Κάδρο Φιλμς και είμαστε στη διαδικασία για την ταινία και τη μίνι σειρά».

 

 

Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει

«Trio Lumpen είναι ο τίτλος όλου του project, ενώ ο τίτλος της θεατρικής παράστασης “Trio Lumpen – Η Φράουλα” είναι στην ουσία το ψευδώνυμο της επανάστασης για τους δύο ήρωες» συνεχίζει ο Γιώργος Τσαγκαράκης. «Οι δύο αυτοί ήρωες είναι χρεοκοπημένα λαμόγια, που μπλεχτήκαν και πουλήσαν την ψυχή τους για να πιάσουν την “καλή” και δεν τους βγήκε.

Πλέον, παίζουν ρόλο παρακράτους, δεν είναι δηλαδή δύο αθώοι άστεγοι, αλλά δύο άνθρωποι που μπλέκονται με το παρακράτος και τη μαφία. Προορίζονται για να παίξουν έναν κακό ρόλο, σε περίπτωση που υπάρξει ξεσηκωμός από τον κόσμο, με όλα αυτά που γίνονται και λειτουργούν με αυτό το περίεργο σχήμα. Ο μουγγός από την άλλη πλευρά, παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε όλο αυτό το σχέδιο και με έναν τρόπο, συμβολικά, απεικονίζει τη στάση της πλειοψηφίας του κόσμου. Ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε αυστηρή κοινωνική κριτική, γιατί δεν είναι τόσο στατικό αυτό το στοιχείο. Η πλειοψηφία του κόσμου μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, αλλά για διάφορους λόγους δεν συμβαίνει αυτό. Αντίστοιχα και ο μουγγός, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει, αλλά δεν μιλάει.

Μέσα από την αντίφαση των τριών ρόλων και τις αντιθέσεις που δημιουργούν οι αρνητικοί ήρωες με τον θετικό ήρωα, δείχνουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο κόσμος, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτή είναι και η θέση του έργου “Trio Lumpen – Η Φράουλα”, καθώς η οποιαδήποτε λύση σε ατομικό επίπεδο φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει μετά την κρίση και επιπλέον με την πανδημία, οπότε η λύση μπορεί να είναι μόνο σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο του έργου και η κεντρική του στόχευση και εφορμεί μέσα από το γενικό αντίκρισμα και το γενικό στοιχείο που ζούμε πια, που είναι αφενός η πανδημία που τη ζούμε εδώ και δύο χρόνια και αφετέρου ο πόλεμος που επίκειται και δυστυχώς έλαχε να είναι πιο επίκαιρη η παράσταση σε αυτό το θέμα».

 

 

Θεατρική παράσταση, ταινία και μίνι σειρά

«Τα τρία κείμενα, για τα αντίστοιχα τρία projects ουσιαστικά, δουλεύονται παράλληλα. Δώσαμε μια προτεραιότητα στο θεατρικό κείμενο, αλλά και τα άλλα δύο, το κινηματογραφικό και η μίνι σειρά, δουλεύονται ταυτόχρονα» λέει ο Γιώργος Τσαγκαράκης. «Μια πρώτη διαμόρφωση του θεατρικού κειμένου, υπήρξε κατά την περίοδο των επεισοδίων με την Τουρκία πριν από δύο περίπου χρόνια. Συνέχισα να δουλεύω πάνω στο κείμενο εδώ και δυόμισι χρόνια, οπότε και ο πόλεμος μπήκε τόσο πολύ μέσα στο κείμενο, γιατί η βασική μορφή του κειμένου αναδιαμορφώθηκε πολλές φορές. Δυστυχώς, έλαχε να είναι πιο προφητικό από όσο περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι.

Ο Δημήτρης Κουφαλάκος υπογράφει τη μουσική της παράστασης και ερμηνεύει τον μουγκό πνευστό και ο Φώτης Λαζάρου και εγώ έχουμε τους δύο αρνητικούς ρόλους, τον Χάρη και τον Γιάννη. Όλοι οι συντελεστές δουλέψαμε ακούραστα για να βγει αυτή η παράσταση, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες. Η Σοφία Καρακάση στα σκηνικά και τα κοστούμια, η Βαγγελιώ Κυριαζίδου που έκανε την κινησιολογία και βέβαια ο Γιώργος Ζιώγαλας που είναι βοηθός σκηνοθέτη και υπογράφει και τους φωτισμούς. Δουλέψαμε πολύ συντονισμένα και όλοι βοήθησαν στην τελική διαμόρφωση αυτής της παράστασης».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Trio Lumpen – Η Φράουλα»

Πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Τσαγκαράκης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσική: Δημήτρης Κουφαλάκος
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Θεοφάνους
Σκηνικά / Κοστούμια: Σοφία Καρακάση
Επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζιώγαλας
Φωτογραφίες / Video: Άκης Βαλεργάκης
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη

Παίζουν: Δημήτρης Κουφαλάκος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Τσαγκαράκης
Συμμετέχουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Σπύρος Κοντορίζος, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (Ηχογραφημένες φωνές) & Θανάσης Χουλιαράς (Τραγούδι)

 

Πού: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 και Κων/πόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός, τηλ. 210 3425637

Πότε: από 16 Μαρτίου 2022. Παράταση παραστάσεων από Τρίτη 3 Μαΐου 2022 και κάθε κάθε Τρίτη στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/trio-lumpen-i-fraoula/