Πάρις Ρούπος: «Η καλλιτεχνική ζύμωση με τους υπόλοιπους συναδέλφους κωμικούς νομίζω ήταν η πιο σημαντική στην πορεία μου»

Πάρης Σκαρτσολιάς: «Ο “Αμερικάνικος Βούβαλος” είναι μια άγρια σάτιρα για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων»
30 Απριλίου 2022
«Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης» σε σκηνοθεσία Βίλιας Χατζοπούλου στο θέατρο Άλφα
3 Μαΐου 2022

Ο ηθοποιός Πάρις Ρούπος παρουσιάζει την παράσταση «Δουλίτσα Να Υπάρχει» στο θέατρο Αλκμήνη.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Πάρις Ρούπος, μετά από οκτώ χρόνια ζύμωσης στο stand-up comedy, συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα καλύτερα κείμενά του στην πρώτη του σόλο παράσταση με τίτλο την πιο μίζερη ίσως φράση της εποχής μας: «Δουλίτσα Να Υπάρχει». Ο κωμικός ηθοποιός απαντά σε πέντε ερωτήσεις του theatermag για την stand up παράσταση, η οποία ανεβαίνει από τις 5 Μάϊου στο θέατρο Αλκμήνη.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την παράσταση;

Μια σόλο παράσταση είναι φυσική εξέλιξη κάθε stand-up κωμικού. Δεν ξύπνησα με μια μέρα το πρωί (εντάξει, μη γελιόμαστε, μετά τις 12) και είπα «Δεν κάνω μια παράσταση μόνος μου; Τι ιδέα!». Για την ακρίβεια θα ήταν όντως ιδέα, αλλά πολύ κακή. Η σόλο παράσταση χτίζεται με τα χρόνια παιξίματος, με πολλές δοκιμές και διορθώσεις, ώστε να πάρει μια ενιαία μορφή και να δένουν σωστά όλα τα κείμενα που έχουν παιχτεί κατά καιρούς χωριστά, από εδώ κι από εκεί. Έτσι κάποια στιγμή, αφού ένιωσα πως το πέτυχα αυτό, είπα να ξεκινήσω τη δική μου παράσταση με δικό της τίτλο. Και η Παναγιά μαζί μας.

 

Πώς θα σας δούμε στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη;

Με τα μάτια σας. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει από τον βολβό την πληροφορία στον εγκέφαλο και έτσι μπορείτε να με δείτε κανονικά! Φοβερό; Αλλά πιο σημαντικό είναι να με ακούτε. Οι κινήσεις μου εξάλλου επί σκηνής είναι ελάχιστες, τόσες που κάποιες φορές νομίζεις ότι μπήκα σε sleep mode. Τώρα αν εννοείται την εμφάνιση, θα είμαι κυρίως ο εαυτός μου, σε μια λίγο πιο τραβηγμένη εκδοχή του ως περσόνα, και πιθανότατα θα φοράω σκούρο παντελόνι των 20 ευρώ μαξ και καρό πουκάμισο γελαδάρη. Επίσης, δεν πολυσκοπεύω να κουρευτώ.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Είναι αυτή η φράση που ελπίζω να μην ξανακούσουμε στο μέλλον. «Δουλίτσα Να Υπάρχει». Μια βαθιά μικροαστική αντίληψη που καθιερώθηκε τα χρόνια της κρίσης και έκρυψε μέσα της όλες τις αυταπάτες, το συμβιβασμό και τις φοβίες της γενιάς μας, καθώς και μια καλή δικαιολογία για την έλλειψη αντίδρασης σε όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν. Αφού έχεις μια δουλίτσα, δε χρειάζεται να ζητάς και πολλά παραπάνω, έτσε; Μελέτησα πολύ για να γράψω σωστά το παραπάνω, να ξέρετε.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Ξεκίνησα ζωγραφίζοντας στο νηπιαγωγείο. Μετά κάποια στιγμή έπαιξα τον «Πάρι» στη σχολική μεταφορά της Ιλιάδας στο δημοτικό. Πολύ πρωτότυπο. Πηδώντας πολλά χρόνια και παρακολουθώντας πολλή κωμωδία παντός είδους στο ενδιάμεσο, αποφάσισα να την παράξω κι εγώ ο ίδιος. Το κακό ξεκίνησε πριν 8 χρόνια από τα περίφημα open mics και τσούκου τσούκου, παίζοντας στα πιο απίθανα μέρη σε Αθήνα και επαρχία, φτάσαμε ως εδώ. Δηλαδή, να έχω ένα έξτρα άγχος αν θα γεμίσω ένα θέατρο μόνος μου. Ωραίο δώρο στον εαυτό μου, μπράβο. Πάντως, όλα αυτά τα χρόνια, η καλλιτεχνική ζύμωση με τους υπόλοιπους συναδέλφους κωμικούς νομίζω ήταν η πιο σημαντική στην πορεία μου.

 

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα αστείο που ακούγεται στην παράσταση;

«Αν σε συλλάβουν, στο κρατητήριο δικαιούσαι να κάνεις ένα τηλεφώνημα. Εκτός εάν….». Βασικά ο τσάμπας πέθανε, να πάρετε εισιτήριο.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δουλίτσα Να Υπάρχει»

Ερμηνεία: Πάρις Ρούπος
Opening: διαφορετικό opening act σε κάθε παράσταση

Επικοινωνία: Μάνος Νομικός – Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: R.M.Light

 

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, τηλ. 210 3428650

Πότε: από 5 Μαΐου 2022 και κάθε Πέμπτη στις 21.30. Έως 9 Ιουνίου 2022

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 10€
Ειδικές Τιμές: από 8€ (για τα πρώτα 40 εισιτήρια + φοιτητικό/ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων:
TICKETSERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: https://www.ticketservices.gr/event/paris-roupos-doulitsa-na-yparxei/?lang=el

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.