Πάρης Σκαρτσολιάς: «Ο “Αμερικάνικος Βούβαλος” είναι μια άγρια σάτιρα για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων»

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους σκηνοθετεί την παράσταση «Backpack»
30 Απριλίου 2022
Πάρις Ρούπος: «Η καλλιτεχνική ζύμωση με τους υπόλοιπους συναδέλφους κωμικούς νομίζω ήταν η πιο σημαντική στην πορεία μου»
2 Μαΐου 2022

O Πάρης Σκαρτσολιάς ερμηνεύει τον Μπομπ στην παράσταση του έργου «Αμερικάνικος Βούβαλος» που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος στο θέατρο Φούρνος. (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τον Μπομπ στην παράσταση του έργου «Αμερικάνικος Βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ. Ο ηθοποιός Πάρης Σκαρτσολιάς μιλάει στο theatermag για το ρόλο του, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο και την παράσταση η οποία ανεβαίνει στις 9 Μαΐου στο θέατρο Φούρνος.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Ντέιβιντ Μάμετ και τα θεατρικά του έργα;

Ο Μάμετ είναι από τους κορυφαίους συγγραφείς του αμερικανικού θεάτρου, γράφοντας κλασικά πια έργα, όπως και ο «Αμερικάνικος Βούβαλος». Γράφει, βάζοντας μέσα πολλά αληθινά στοιχεία από τη ζωή του και θίγει σε μορφή προβληματισμού, καθημερινά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, δίνοντας στον αναγνώστη – θεατή, τόσο αναφορές, όσο και μια ματιά, αν θέλετε, από την κλειδαρότρυπα της δικιάς του ζωής.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε τον «Αμερικάνικο Βούβαλο»;

Η πρώτη μου σκέψη ήταν «ωχ» και κατ’ επέκταση το πόσο έξυπνος και καλός συγγραφέας είναι ο Μάμετ έχοντας πετύχει με ένα, σχεδόν, καθημερινό θέμα σχέσεων να δώσει ένα εύρη φάσμα του κοινωνικού ιστού της Αμερικής και όχι μόνο. Είναι ένα έργο που μιλάει σε όλες τις εποχές που μπορεί κάποιος να το διαβάσει. Ο Μάμετ έχει καταφέρει να μας κάνει να δούμε με γυμνό μάτι το γεγονός ότι για να πετύχεις, πρέπει να πατήσεις πάνω στον άλλον. Επίσης, τον τρόπο που οι ηθικοί φραγμοί, μαζί με άλλες έννοιες όπως φιλία, αλληλεγγύη, σεβασμός και εμπιστοσύνη, σπάνε όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα και η εξουσία.

 

O Χριστόδουλος Στυλιανού, ο Θανάσης Σαράντος και ο Πάρης Σκαρτσολιάς στην παράσταση «Αμερικάνικος Βούβαλος». (Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης).

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Στην Αμερική του 1970, τρεις άνδρες που ζουν και δρουν στο κοινωνικό περιθώριο, με ένα πολιτικό σύστημα να διδάσκει ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή», με αφορμή ένα σπάνιο νόμισμα υποτιθεμένης μεγάλης αξίας, αρχίζει το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την ανθρώπινη υπόσταση τους.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο Μπομπ είναι ένας πρώην χρήστης ναρκωτικών, που έχει βρει καταφύγιο και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή στο παλαιοπωλείο του Ντον, δημιουργώντας μια σχέση Πατέρα-γιου μαζί του και νιώθοντας την ανάγκη να κερδίζει τη θέση του εκεί μέσα, κάθε μέρα. Έχει ένα κατάλοιπο από τη χρήση ναρκωτικών, σαν στιγμιαία κενά στη σκέψη και στο λόγο του, που αυτό με τη σειρά του τον αναγκάζει να κάνει λάθη, τα οποία στη συνέχεια προσπαθεί να καλύψει.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης Θανάση Σαράντο με τον οποίο είσαστε μαζί και επί σκηνής;

Είναι από τις καλύτερες δουλειές που έχω υπάρξει. Ο κύριος Σαράντος πέρα από καλός σκηνοθέτης με έναν βαθύ σεβασμό για τον ηθοποιό, είναι πολύ ανοιχτός και δοτικός τόσο πάνω στη σκηνή όσο και από τη θέση του σκηνοθέτη. Μου έχει δώσει την ιδέα ότι αυτό που κάνουμε, είναι δικό μου όσο και δικό του και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο θέατρο. Νιώθω ευγνώμων.

 

Με ποια έννοια το έργο αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ;

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» είναι μια άγρια σάτιρα για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων. Καθώς επίσης και για το πώς το χρήμα και η εξουσία έχουν τη δύναμη να διαστρεβλώνουν την έννοια της ηθικής σε έναν κοινωνικό ιστό. Αυτά είναι πράγματα που γίνονταν πάντα και παρότι το απεύχομαι, φοβάμαι ότι θα γίνονται και πάντα. Φυσικά, με την υπογραφή του τρόπου που ενεργεί ένα πολιτικό σύστημα.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αμερικάνικος Βούβαλος»

Κείμενο: Ντέιβιντ Μάμετ
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Παίζουν οι: Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ)

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 9 Μάϊου 2022 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00. Έως και 8 Ιουνίου 2022

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο, φοιτητικό, άνω των 65),10 ευρώ (ανέργων, ατέλειες και προσφοράς προπώλησης).

Προπώληση: VIVA https://bit.ly/3JFyUZ2

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμή προσφοράς 10€ για προπώληση από viva.gr έως 30 Απριλίου (Για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.