«Μια Γυναίκα χωρίς σημασία» από τις 23 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Σταθμός υποστηρίζει την πρωτοβουλία Theater for Ukrainian refugees
27 Απριλίου 2022
«Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36» από την ομάδα RMS MATAROA
27 Απριλίου 2022

Οι ηθοποιοί Δέσποινα Πόγκα και Γιώργος Κροντήρης στην παράσταση «Μια Γυναίκα χωρίς σημασία» που σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης.

Sharing is caring!

Tην παράσταση του έργου «Μια Γυναίκα χωρίς σημασία» του Όσκαρ Ουάϊλντ, σκηνοθετεί η Κωστής Καπελώνης στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 23 Μάϊου με τους ηθοποιούς Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργο Κροντήρη, Χρήστο Συριώτη, Πέτρο Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρη Ζουμπούλη, Σάκη Σιούτη και Μάνο Κωστή.

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ, μετά την πολύχρονη ενασχόλησή του με κοινωνικοπολιτικά έργα και το ανέβασμα με σύγχρονο τρόπο κλασσικών συγγραφέων (Ίψεν, Τσέχωφ, Μίλλερ κ.;a.), επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση τού έργου τού ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάστασή του έργου και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά. Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται.

Εδώ και 130 χρόνια ο Όσκαρ Ουάϊλντ αποκάλυψε την κενότητα και την επικινδυνότητα των προσώπων που έγραψαν την ιστορία του 20ου αιώνα και έβαλαν τα θεμέλια για τον αιώνα που ζούμε και κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα…
Σύγχρονος του Τσέχωφ (6 χρόνια μεγαλύτερος και πέθανε τέσσερα χρόνια πριν απ’ αυτόν), με παρόμοια κοινωνική ευαισθησία. Αποκαλύπτουν παθογένειες της κοινωνίας της χώρας τους και των ανθρώπων που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση του κόσμου που τους περιβάλλει. Ο ένας με όπλο την συναισθηματική ευαισθησία ημιτονίων και ο άλλος με έναν πνευματικό κυνισμό κορυφαίας. Το συγγραφικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ είναι έντονα πολιτικό και ανατρεπτικό, εξ ου και η δίωξη και η καταδίκη του. Ενδεικτικό της πολιτικής ευαισθητοποίησής του είναι ότι υπήρξε ο μόνος λογοτέχνης στην Αγγλία, που υπέγραψε την αίτηση του Μπέρναρντ Σω, για να δοθεί χάρη στους αναρχικούς που είχαν συλληφθεί (και εντέλει εκτελέστηκαν) ως υπεύθυνοι του μακελειού στην πλατεία Χέιμαρκετ στο Σικάγο, στις 4 Μαΐου 1886.

 

Πληροφορίες για το έργο

Το έργο ανεβαίνει σπανίως στην Ελληνική σκηνή. Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις: Το 1939 από την Μαρίκα Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και το 1954 από την Κυβέλη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
Κατά τον Μπέρναρ Σω: «Ο Όσκαρ μοιάζει σα να είπε: δε θ’ αγαπήσω κανέναν, θά’ μαι βαθιά εγωιστής· και δε θάμαι μόνον ένας κατεργάρης, αλλά ένα τέρας· και θα μου τα συγχωρέσετε όλα. Μ’ άλλα λόγια, τις συμβατικότητές σας θα τις καταντήσω παραλογισμούς, όχι δυσφημώντας τις γραπτώς, αν και θα μπορούσα πολύ καλά να το κάνω —για να πούμε την αλήθεια το έκαμα— αλλά δυσφημώντας τις με τη ζωή και το θάνατό μου.»
Ο συγγραφέας και βιογράφος του Πήτερ Ράμπυ, θεωρούσε ότι «ο Ουάιλντ ισορροπούσε ανάμεσα στη διεισδυτική ματιά του Ίψεν και την εμπορική επιτυχία στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου, στοχεύοντας το κοινό του με απόκοσμη ακρίβεια».

Για την παράσταση παραγγέλθηκε καινούργια μετάφραση, που υπηρετεί την νέα ανάγνωση που επιχειρεί ο θίασος.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μια Γυναίκα χωρίς σημασία»

Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Κοστούμια: Άννα Βήχου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργος Κροντήρης, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρης Ζουμπούλης, Σάκης Σιούτης, Μάνος Κωστής

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210 3228706- 210 322276

Πότε: Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 21.00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
23, 24, 30, 31 Μαΐου, 1, 3 Ιουνίου στις 21.00
4 Ιουνίου στις 18.00 και στις 21.00
5 Ιουνίου στις 20.00
6 , 7 και 8 Ιουνίου στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, κάτω των 25, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες και ανέργων)
Εισιτήρια προπωλούνται στο: viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/mia-gynaika-xoris-simasia/

 

 

Με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού