Βασίλης Ανδρέου: «Οτιδήποτε φωτίζει τη ζωή και αναδεικνύει τις θετικές πλευρές της είναι χρήσιμο και η τέχνη μπορεί να γίνει ανάσα»

Η παράσταση «Confess / Εξομολογηθείτε» στο 1927 art space
15 Απριλίου 2022
Η Ομάδα7 με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» στο Ψιλικατζίδικο
16 Απριλίου 2022

Ο Βασίλης Ανδρέου σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη» η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Ροές.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί εννέα ηθοποιούς στην παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη». Ο Βασίλης Ανδρέου μιλάει στο theatermag για το ομώνυμο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς, τον συγγραφέα και την παράσταση η οποία ανεβαίνει από τις 9 Μάϊου στο Θέατρο Ροές. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Δρακόπουλος, Φαίδρα Παπανικολάου, Δανάη Ντέμου Βικτωρία Μπιτούνη, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη και Γιάννης Κουρμπάνης.

 

 

Ποια είναι η επαφή σας με τον συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς και τα έργα του;

Τον Τένεσι Ουίλιαμς τον συναντούσα πάντα, στα πλαίσια των μαθημάτων μου στην δραματική σχολή, στις διδασκαλίες μου, κυρίως στο δεύτερο έτος. Ασχολήθηκα με τον «Γυάλινο Κόσμο» και το «Λεωφορείον ο Πόθος». Με γοήτευαν οι σχέσεις, τα μυστικά, μέσα από μια ματιά που δεν είχε να κάνει με την Αμερική και μόνο, αλλά με την παιδική μας ηλικία, την ενηλικίωση μας και τα αδιέξοδά μας, από όπου κι αν προέρχεται ο καθένας. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται μέσα σε σπίτια, σε δωμάτια, σε οικογένειες, θέματα με τα οποία μου αρέσει να καταπιάνομαι.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε το έργο «Ο Ορφέας στον Άδη», τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον;

Η πρόταση έγινε από τη Δήμητρα Χατούπη, απρόσμενα. Η αγάπη της για το συγκεκριμένο έργο και ότι ήθελε από καιρό να το ανεβάσει, παρέσυρε κι εμένα. Τα σύνολα τα οποία έχω σκηνοθετήσει ήταν ομάδες, έτη δραματικών σχολών, αλλά ποτέ ένας θίασος. Στην περιπτωση αυτή του «Ορφέα», ο θίασος είναι και πάλι ομάδα. Αφού μελέτησα το έργο, έγινα φανατικός θαυμαστής του, γιατί ανακάλυψα μέσα σε αυτό κάτι που με αφορούσε πολύ και δεν είναι άλλο πέρα από το ανέφικτο, το άδικο κι αν μπορώ να το ονομάσω όραμα για μια καλύτερη ζωή. Οτιδήποτε φωτίζει τη ζωή και αναδεικνύει τις θετικές πλευρές της είναι χρήσιμο και η τέχνη μπορεί να γίνει ανάσα.

 

H Δήμητρα Χατούπη, o Γιάννης Δρακόπουλος και ο Δημήτρης Δρόσος ερμηνεύουν στην παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη» που σκηνοθετεί ο Βασίλης Ανδρέου. (Φωτογραφίες: Karol Jarek).

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους χαρακτήρες Βαλ και Λέηντυ και πώς εξελίσσεται η πλοκή του έργου;

Δε θα μιλήσω για την πλοκή του έργο, ούτε για το τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες. Αν ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης μας είναι γνωστός, αυτό είναι αρκετό για να ταξιδέψει κάποιος στην παράσταση και να κατανοήσει τους ήρωες και τα θέλω τους. Πολλές φορές, γινόμαστε η σωτήρια λέμβος για τον άλλο και θυσιαζόμαστε για χάρη του. Αυτό μόνο η πραγματική αγάπη το προκαλεί και το έργο μιλάει για την αγάπη και την αποστολή. Άρα αυτοί οι άνθρωποι, η Λέηντυ και ο Βαλ, βίωσαν το θαύμα της αγάπης.

 

Πώς δουλέψατε με τους εννέα ηθοποιούς της παράστασης;

Η ομάδα μας αποτελείται από δεκατρείς καλλιτέχνες, εννέα ηθοποιούς, τον μουσικό και συνεργάτη μου Σπύρο Παρασκευάκο, την σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ειρήνη Πετράκη, τη βοηθό μου Σοφία Καστρησίου και εμένα που σκηνοθετώ. Βρήκαμε το θέμα για το οποίο θέλαμε να μιλήσουμε. Ενώσαμε το αφηγηματικό με το διαλογικό. Αποφασίσαμε το τοπίο της παράστασης και μέσα από αυτό γεννήθηκε η δράση μας. Ήταν πολύ σημαντικό το τοπίο μας, το οποίο απλώνεται σ’ έναν άλλο χώρο από το εμπορικό κατάστημα στον αμερικάνικο νότο, όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Και ο χώρος αυτός είναι…

 

 

Πέρα από τη σκηνοθεσία, υπογράφετε τα σκηνικά και τα κοστούμια μαζί με την Ειρήνη Πετράκη. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια αίσθηση από το κλίμα της παράστασης;

Όπως είπα και πιο πάνω δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την σκηνογράφο ένα τοπίο μνήμης, ένα σημάδι πως όλα έχουν γίνει, πως όλα έχουν συμβεί. Ξεκινάμε από το τέλος και το τέλος είναι ο θάνατος. Άρα, φανταστείτε ποιο είναι αυτό το τοπίο…

 

Αν ξεχωρίζατε έναν χαρακτήρα του έργου, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Όλους ανεξαιρέτως. Ο καθένας μέσα στην παράσταση έχει το χρώμα του, τη φωνή του, τη συμμετοχή του στην πλοκή, τη μουσική του. Η Λέηντυ και ο Βαλ και η πόλη…Για να πω την αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι, με συγκινεί ο πατέρας της Λέηντυ, που όλοι τον φώναζαν «ο Ιταλός», που μαζί με την μαϊμού του και ένα μαντολίνο ήταν ένας πλανόδιος καλλιτέχνης, που τον έκαψαν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Ο κάθε ήρωας ζει και αναπνέει σε μια περιχαρακωμένη πόλη, σκληρή και απροσπέλαστη, μεγαλώνει την οικογένειά του, την περιουσία του, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και την ίδια ώρα αδικεί και αδικείται. Πολλοί οι θύτες, πολλά τα θύματα και πάνω από όλα τα δύο νεκρά παιδιά της Λέηντυ, που στοιχειώνουν το έργο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη»

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Σκηνογραφία/Κοστούμια: Βασίλης Ανδρέου / Ειρήνη Πετράκη
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Παίζουν
Δήμητρα Χατούπη (Λέηντυ Τόρανς)
Δημήτρης Δρόσος (Βαλ Ξαβιέ)
Γιάννης Δρακόπουλος (Τζέημπ Τόρανς)
Φαίδρα Παπανικολάου (Μπιούλα Μπίνινγκς)
Δανάη Ντέμου (Κάρολ Κατρήρ)
Βικτωρία Μπιτούνη (Βη Τάλμποτ)
Στέλλα Παπακωνσταντίνου (Ντόλυ Χάμμα)
Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη (Εύα Τεμπλ)
Γιάννης Κουρμπάνης (Αστυνόμος Τάλμποτ/Ντέηβιντ Κατρήρ)

Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Βοηθός Ενδυματολόγου: Δάφνη Δουβίκα Αργυροπούλου
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Αιμιλία Σπαχαϊ
Παραγωγή: Η Πάνδημος Ηώς ΑΜΚΕ

Επικοινωνία: Art Ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

 

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210 3474312

Πότε: από 9 Μαΐου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 15.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Κρατήσεις εισιτηρίων τηλεφωνικά: 6981974172 (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-21.00) και στο ταμείο του θεάτρου: 2103474312 (Κυριακή 12.00-15.00, Δευτέρα & Τρίτη 18.00-21.00)

*Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ