Η «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Γιώργος Βαλαής: «Άκουγα πολύ τα κορίτσια σ’ αυτή τη δουλειά, γιατί έπρεπε να μιλήσω για ένα τραύμα το οποίο δεν ήταν δικό μου»
14 Απριλίου 2022
Η παράσταση «Confess / Εξομολογηθείτε» στο 1927 art space
15 Απριλίου 2022
Γιώργος Βαλαής: «Άκουγα πολύ τα κορίτσια σ’ αυτή τη δουλειά, γιατί έπρεπε να μιλήσω για ένα τραύμα το οποίο δεν ήταν δικό μου»
14 Απριλίου 2022
Η παράσταση «Confess / Εξομολογηθείτε» στο 1927 art space
15 Απριλίου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague» που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος. (Φωτογραφίες: Alex Kat).

 

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει στη Σκηνή Ωμέγα, τη «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου από τις 9 Μαΐου και για 10 μόνο παραστάσεις. Με τη «Χορευτική Πανούκλα» ολοκληρώνεται ο κύκλος ελληνικών έργων, νέων θεατρικών συγγραφέων στη Σκηνή Ωμέγα του ΔΘΠ μαζί με το «Λάμινγκτον» του Βαγγέλη Δουκουτσέλη και τους «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη.

 

Η Χορεομανία στο μεσαιωνικό Στρασβούργο

Μετά την -βασισμένη σε αληθινή ιστορία- «Απαγωγή της Τασούλας» (Υποψηφιότητα Βραβείου “Μελίνα Μερκούρη 2020” για την Ελένη Στεργίου), ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος, παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-Σκηνή Ωμέγα το δεύτερο Θεατρικό του έργο με τίτλο «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague», εμπνεόμενος από ένα, επίσης, πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στο μεσαιωνικό Στρασβούργο και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα μεγάλα, άλυτα μυστήρια της Ιστορίας.

Στις 14 Ιουλίου του 1518 και για διάστημα μερικών εβδομάδων, χιλιάδες πολίτες-μέλη της Τρίτης Τάξης, υπό το καθεστώς ανέχειας και επισφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οδηγημένοι από μια ακατανίκητη και μυστηριώδη παρόρμηση, βρέθηκαν να χορεύουν ασταμάτητα, μέχρις εξαντλήσεως στους δρόμους της πόλης όπου σήμερα χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης Χορεομανίας, επιχειρώντας να την αποδώσουν κατά σειρά σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια. Μα πάνω απ’ όλα, έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα «Χορευτική Πανούκλα».

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το φαινόμενο είχε εκτονωθεί κάτω από ανεξακρίβωτες μέχρι και σήμερα, για τους ιστορικούς, συνθήκες. Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 9 Μαΐου και για 10 μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, το φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω στη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του «συνανήκειν».

Κύρια πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου αποτέλεσε η ιστορική μελέτη του John Waller «A Time to Dance, A Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518». Όπως στην περίπτωση της «Απαγωγής της Τασούλας», έτσι κι εδώ, το ιστορικό γεγονός λειτούργησε μόνο ως αφορμή και πρόπλασμα για την σύνθεση ενός έργου μυθοπλασίας που αναδεικνύει τις κοινωνικές, πολιτικές και οντολογικές του προεκτάσεις.

Η φόρμα του έργου παραπέμπει-χωρίς να μιμείται- στην αισθητική του Μπρεχτικού Θεάτρου. Το νοηματικό υπόστρωμα της δραματουργίας, οι υπαινιγμοί και οι συνδηλώσεις σχετικά με τη σύγχρονη πραγματικότητα, αναδύονται μέσα από την συνύπαρξη καυστικής, σατιρικής Πρόζας, Μουσικής και Τραγουδιού, αλλά και μέσω της εναλλαγής Αφήγησης και Δράσης με όχημα την δυναμική του Ensemble.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague»

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σύμβουλος στη Δραματουργία: Ελένη Στεργίου
Πρωτότυπες Συνθέσεις-Ενορχηστρώσεις: Λευτέρης Βενιάδης
Χορογραφίες-Επιμέλεια Κίνησης: Ηρώ Κόντη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίβιαμ Κραββαρίτη
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη
Βίντεο-Trailer: Κώστας Στάμου και Χάρις Καρακουλίδου (Artlabor Productions)
Ηχοληψία-Μουσική Παραγωγή: Μικές Γλύκας (Studio ΜΕΤΕΡΙΖΙ)
Φωτογραφίες: Alex Kat
Γραφιστικά-Αφίσα-Banner: Polkadot

Παίζουν: Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Σταύρος Ζαφείρης, Λευτέρης Βενιάδης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 9 Μάϊου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 21.00, Σάββατο στις 18.00. Έως 30 Μάϊου 2022

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: προσφορά προπώλησης (έως 8/5) 12 ευρώ, (γενική είσοδος),10 ευρώ (φοιτητές,ΑΜΕΑ/συνοδοί, πολύτεκνοι, άνω των 65, ομαδικά), 8 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/xoreftiki-panoukla/ και στο ταμείο ΔΘΠ Ηρ. Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310