Γιώργος Βαλαής: «Άκουγα πολύ τα κορίτσια σ’ αυτή τη δουλειά, γιατί έπρεπε να μιλήσω για ένα τραύμα το οποίο δεν ήταν δικό μου»

Μάνος Λοΐζος: αφιέρωμα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
14 Απριλίου 2022
Η «Χορευτική Πανούκλα/Dancing Plague» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
15 Απριλίου 2022

Ο Γιώργος Βαλαής σκηνοθετεί την παράσταση «Δράκος» στο Θέατρο Τέχνης.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στην πρώτη σκηνή της παράστασης οι τέσσερις ηθοποιοί μιλάνε, αλλά το κοινό δεν ακούει τι λένε. Ταυτόχρονα υπάρχει μια προβολή με μια καταγραφή της πραγματικότητας που βλέπουν οι θεατές, μαζί με έναν κατάλογο επιθέσεων που έχουν συμβεί σε γυναίκες. Τα παραπάνω συμβαίνουν στην παράσταση «Δράκος» η οποία παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Ο Γιώργος Βαλαής μιλάει στο theatermag για την performance στην οποία ερμηνεύει και υπογράφει την ιδέα και τη σκηνοθεσία.

 

«Άρχισα να σκέφτομαι για αυτή την παράσταση το 2018, ήταν τότε που άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο το κίνημα #me too στην Ελλάδα, στη συνέχεια και καθώς υπήρξε μια ύφεση λόγω της πανδημίας και τα θέατρα ήταν κλειστά για έναν χρόνο συνέχιζα να μαζεύω στοιχεία» λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Βαλαής.
«Σκεφτόμουν ότι υπάρχει μια γενικευμένη νοοτροπία, η οποία επιτρέπει αυτές τις επιθέσεις και δεν έχει να κάνει με τις μεμονωμένες περιπτώσεις, με τη νοσηρότητα ή τη βιαιότητα που έχει κάθε μεμονωμένη περίπτωση βιασμού απέναντι σε γυναίκες. Με αυτή τη γενικευμένη νοοτροπία αποφάσισα να ασχοληθώ στην παράσταση “Δράκος”.

Ήθελα να έχει κάποιες σκηνές από την ταινία “Ο Δράκος” που σκηνοθέτησε ο Νίκος Κούνδουρος σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Θυμίζω ότι σε αυτή την ταινία υπάρχει ένας αθώος που οι άλλοι νομίζουν ότι είναι ο Δράκος, αλλά στο σενάριο της ταινίας δεν ξεκαθαρίζεται ακριβώς ποια είναι τα εγκλήματα τα οποία χρεώνονται στον αθώο αυτόν άνθρωπο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο αθώος ενδύεται το ένδυμα του λύκου, διότι του αρέσει να νομίζουν οι άλλοι ότι είναι ο δράκος και ότι έχει αυτή τη δύναμη. Ήθελα, λοιπόν, να υπάρχει μέσα στην performance κάποιος ο οποίος εν δυνάμει να είναι αθώος και να χρεώνεται εγκλήματα τα οποία έχει κάνει κάποιος άλλος. Εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει ο ίδιος».

 

 

«Οι ηθοποιοί Κατερίνα Ζησούδη, Μάγδα Καυκούλα, Θοδωρής Πεντίδης και εγώ ερμηνεύουμε τους ρόλους που είναι δοσμένοι από το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» συνεχίζει ο Γιώργος Βαλαής. «Ταυτόχρονα, επειδή όλη η παράσταση είναι μια μεταγραφή, είναι μεταδραματικό θέατρο, είναι εύκολο να καταλάβει ο θεατής ποιος παίζει τι σε κάθε σκηνή. Παίζουμε και με τα πραγματικά μας ονόματα, έχουμε κάποιες πληροφορίες στην παράσταση που χρεώνονται σε εμάς σαν Γιώργος, σαν Κατερίνα, σαν Θοδωρής, σαν Μάγδα, αναφέρω τα ονόματα των ηθοποιών που παίζουμε στην παράσταση. Σε αυτή τη μεταγραφή έχω χρησιμοποιήσει πραγματικά και fiction γεγονότα, μια μέχρι τώρα αμετάφραστη στα ελληνικά συνέντευξη του Αντρέι Ταρκόφσκι, λογοτεχνικά αποσπάσματα και πρωτότυπα σκηνικά κείμενα.

Με την Κατερίνα Ζησούδη, είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί, με τον Θοδωρή Πεντίδη και τη Μάγδα Καυκούλα έχουμε συνεργαστεί σε μια ταινία που έχω σκηνοθετήσει και μοντάρω αυτό το διάστημα. Για μένα ο τρόπος με τον οποίον διαλέγω να συνεργαστώ με κάποιον άλλον, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ικανότητες αλλά και με το ψυχικό τοπίο που βγάζει. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλεις να δουλέψεις με κάποιον και τη δεδομένη στιγμή σου ταιριάζει ο τρόπος του, η ματιά που έχει πάνω στα πράγματα. Σε αυτή τη συνεργασία είναι ωραίο που όλοι μαζί σκεφτόμαστε σε μια κοινή κατεύθυνση.

Μεγάλη βοήθεια μας έδωσε και η Γεωργία Κανελλοπούλου, η οποία είναι βοηθός σκηνοθέτη σε αυτή την παράσταση και μαζί κάναμε τη δραματουργία. Άκουγα πολύ τα κορίτσια σ’ αυτή τη δουλειά, γιατί έπρεπε να μιλήσω για ένα τραύμα, το οποίο δεν ήταν δικό μου. Οι γυναίκες της παράστασης, είχαν μια εμπειρία που εγώ δεν την είχα σε σχέση με παρενοχλήσεις, με το ότι ζουν σ’ έναν κόσμο κακό – θα έλεγα κατ’ εμένα – και διαμορφωμένο μ’ έναν ανδρικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της βιαιότητας που υπάρχει στην κοινωνία και στρέφεται κατά των γυναικών και πρέπει να μπει και να παραμείνει στο δημόσιο λόγο. Πρέπει να μιλήσουν και οι άνδρες για αυτό το ζήτημα, γιατί δεν αφορά μόνον τις γυναίκες.

Οι άντρες είναι αυτοί που προκαλούν όλη τη βία σε αυτό το θέμα. Το θέατρο είναι μέρος του δημόσιου λόγου, σαφώς δεν μπορεί να θεσμοθετήσει και να παράξει νόμους, αλλά έχει σημασία το θέμα να παραμείνει στη δημόσια σφαίρα. Ακόμη και οι ιδιωτικές ιστορίες που παρουσιάζονται στο θέατρο έχουν πάντα ένα δημόσιο ενδιαφέρον. Ίσως, οι θεατές φεύγοντας από την παράσταση, να δουν πιο καθαρά αυτή τη γενικευμένη νοοτροπία μέσα στην οποία ζούμε και η οποία στρέφεται κατά του μισού πληθυσμού του πλανήτη και να σκεφτούν».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δράκος»

Ιδέα, Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαλαής
Δραματουργία: Γιώργος Βαλαής, Γεωργία Κανελλοπούλου
Κείμενα: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Andrei Tarkovsky, Irena Brezna, Virginia Woolf, στοιχεία από το internet
Σκηνογραφία, Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Επιμέλεια μουσικής: Voltnoi Brege, Γιώργος Βαλαής
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Χορογραφίες, επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης
Βοηθός σκηνοθεσίας, χειρισμός προβολής: Γεωργία Κανελλοπούλου
Συνεργάτης ενδυματολόγος: Δημήτριος Παρασκευόπουλος
Βοηθοί σκηνογράφοι: Σοφία Θεοδωράκη, Τζάνος Μάζης
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πλαστήρας
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Δεληθέου
Εκτέλεση παραγωγής: One Plant Production
Ηθοποιοί: Γιώργος Βαλαής, Κατερίνα Ζησούδη, Μάγδα Καυκούλα, Θοδωρής Πεντίδης

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Σκηνή Φρυνίχου, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210

Πότε: από 21 Μαρτίου 2022 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη 21.15. Έως 19 Απριλίου 2022 και Κυριακή 1 και 8 Μαΐου

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ, για φοιτητές, 65+, ανέργους μειωμένο 12 ευρώ, ατέλεια 3 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/drakos-performance-gia-mia-nootropia/

Τηλεφωνικές κρατήσεις
Δευτέρα-Παρασκευή 22.00-1.00: 210 3236732
Δευτέρα-Κυριακή 17.00-22.00: 210 3222464