Έως τις 10 Μάϊου οι «Αστερισμοί» στο Μικρό Άνεσις

Ο Βασίλης Ανδρέου σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη»
13 Απριλίου 2022
Ο Θανάση Σαράντος σκηνοθετεί τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» στο θέατρο Φούρνος
14 Απριλίου 2022

Ο Αλέξανδρος Βάρθης και η Ελίζα Σκολίδη στην παράσταση «Αστερισμοί». (Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή).

Sharing is caring!

Παράταση μέχρι και την Τρίτη 10 Μάϊου για το πολυβραβευμένο έργο «Αστερισμοί» του βρετανού θεατρικού συγγραφέα Νικ Πέιν, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του στο θέατρο Μικρό Άνεσις, σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Παίζουν ο Αλέξανδρος Βάρθης και η Ελίζα Σκολίδη.

 

Η υπόθεση του έργου

Η Μάριαν και ο Ρόλαντ βρίσκονται κάπου στο ίδιο σύμπαν. Μία σχέση πάει να δημιουργηθεί και πιθανόν και να εξελιχθεί. Είναι φανερό ότι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, εκτός από το ότι θέλουν να είναι μαζί. Εκείνος εκτρέφει μέλισσες, είναι δηλαδή ένας μελισσοκόμος και εκείνη είναι θεωρητική φυσικός, μία επιστήμων που μελετάει το σύμπαν. Δύο μυαλά που κινούνται «αλλού», σε άλλες συχνότητες, αλλά η ερωτική έλξη, τους τοποθετεί «εδώ».
Και η ιστορία τους κυλάει έτσι όπως αυτοί οι ίδιοι ορίζουν, ή δεν ορίζουν, ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν. Γι’ αυτό και αγαπιούνται και είναι μαζί. Και πικραίνονται με αλήθειες που λένε ή που δεν λένε. Με διαπιστώσεις που τους δένουν πιο πολύ ή τους χωρίζουν και απατούν ο ένας τον άλλον και τα ξαναφτιάχνουν ή βάζουν ένα τέλος. Οι «Αστερισμοί» είναι ένα έργο για το δίλημμα που αφορά την επιθυμία να θυμόμαστε και την ανάγκη να ξεχάσουμε, όπως το εκφράζει ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου.

Με βάση τη φιλοσοφική θεωρία της κβαντικής υπάρχουν σύμπαντα παράλληλα και μέσα τους κινείται μία άλλη ζωή μας, που την προσδιορίζουν άλλες αποφάσεις, άλλες επιλογές και συμπτώσεις που τελικά την οδηγούν σε μια άλλη κατάληξη πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε. Και αν είναι έτσι, ποιος ο λόγος να κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε; Είμαστε οι επιλογές μας ή οι επιλογές μας είναι διαφορετικές εκδοχές του ποιοι είμαστε;

Η Μάριαν μελετάει το σύμπαν και αναρωτιέται για την αλήθεια της πραγματικότητας. Ενώ ο Ρόλαντ, είναι ρεαλιστής. Οι μέλισσές του έχουν μία αλάνθαστη αίσθηση σκοπού και αυτό τον καλύπτει. Κι όμως αυτά τα δύο παράλληλα τελικά σύμπαντα βρίσκουν μία κοινή συνισταμένη που ξεκινάει από το συναίσθημα και από το ταλέντο του ανθρώπου να χτίζει έναν κόσμο που θεωρητικά είναι «δικός» του, αλλά μπορεί και να μην είναι.
Ένα έργο βαθιά υπαρξιακό και ανθρώπινο που γεννά ερωτήματα γύρω από τη δυαδικότητα, το χρόνο, την ελεύθερη βούληση, τον έρωτα, την αδυναμία της ανθρώπινης ύπαρξης και την επιστήμη που ξεπερνά την κατανόηση του ανθρώπινου νου.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αστερισμοί»

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Εικαστικό περιβάλλον και κουστούμια: Μάριος Ράμμος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφία: Εύη Σούλη
Φωτισμός: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνανλή
Γραφιστική επιμέλεια: Άρης Απαρτιάν
Οργάνωση παραγωγής: Ναυσικά Παπαδασκαλοπούλου

Πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Βάρθης και η Ελίζα Σκολίδη

 

Πού: Θέατρο Μικρό Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7718943

Πότε: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 . Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου και Μ. Τρίτη 19 Απριλίου, Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Μαίου, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μαίου

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (προπώληση, μειωμένο)