Βάνα Πεφάνη: «Στα έργα της Αναγνωστάκη συναντάς τον εαυτό σου εκεί που δεν το περιμένεις»

Αιμιλία Υψηλάντη, Νατάσα Καλογρίδη και Σάρα Εσκενάζη στην «κυρία Κλάιν»
11 Απριλίου 2022
Οι «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη σε μια θεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές
12 Απριλίου 2022

Η Βάνα Πεφάνη ερμηνεύει την Ελισάβετ στην παράσταση του έργου «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη που σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η Ελισάβετ στην παράσταση του έργου «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη. Η ηθοποιός Βάνα Πεφάνη μιλάει στο theatermag για την Ελληνίδα θεατρική συγγραφέα, το ρόλο της και τη συνεργασία της με το σκηνοθέτη της παράστασης Ένκε Φεζολλάρι. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαΐου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη;

Ένα ζευγάρι, ο Κίμων και η Ελισάβετ, ταξιδεύουν διαρκώς, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τη δική τους Πόλη, να συνδεθούν με τα κτίρια και τους ανθρώπους, να συνδεθούν μεταξύ τους και να συνδέσουν το παρελθόν με το ασφυκτικό παρόν. Σ’ αυτή την Πόλη, συναντούν τον φωτογράφο που φωτογραφίζει την αρρώστια και τον θάνατο.

Όλοι τους, πρόσωπα καθημερινά που βιώνουν τα σύγχρονα προβλήματα και προσπαθούν να υπάρξουν μέσα απ’ αυτά. Η δράση εξελίσσεται μέσα σ’ ένα κλειστό χώρο που ονομάζουμε σπίτι. Έξω απ’ αυτόν υπάρχει η πόλη, τον απόηχο της οποίας είμαστε σε θέση ν’ αντιληφθούμε μόνο με έμμεσους τρόπους.

Ο εξωτερικός χώρος που πλαισιώνει το σπίτι γίνεται αντιληπτός στους θεατές, από αναμνήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, αναμνήσεις που σχετίζονται με εικόνες της πόλης, αλλά και από ενατένιση της πόλης μέσα από τα παράθυρα. Μέχρι τη στιγμή της εισβολής και τότε αναρωτιέσαι τι σημαίνει μέσα και τι έξω, τι σημαίνει εαυτός και ο άλλος, τι σημαίνει φίλος ή ξένος.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τη συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη και για τα έργα της;

Η Λούλα Αναγνωστάκη είναι δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής και ακριβώς γι’ αυτό με αγγίζει βαθιά και ουσιαστικά. Ο τρόπος που αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του από την επίδραση της Ιστορίας, είναι κοφτερός και ταυτόχρονα ευάλωτος.

Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά, η ήττα. Παρουσίασε εύστοχα τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και των κοινωνιών, τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα ασφυξίας του ατόμου. Στα έργα της Αναγνωστάκη, συναντάς τον εαυτό σου εκεί που δεν το περιμένεις, νιώθεις βαθιά ανάγκη να κατοικήσεις στον κόσμο της και αυτό την κάνει για μένα μοναδική.

 

Η Βάνα Πεφάνη στην παράσταση «Η Πόλη» που σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. (Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου).

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την Ελισάβετ, το ρόλο που ερμηνεύετε;

Η Ελισάβετ είναι η γυναίκα που μας συστήνει την Πόλη. Περιπλανιέται καθημερινά στους δρόμους, την παρατηρεί από το παράθυρο του διαμερίσματός της, μας περιγράφει το παρελθόν και συνθέτει τον πίνακα της δικής της βιωματικής πόλης, ενός πίνακα, που αν και βασίζεται σε γεγονότα συλλογικής μνήμης είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερος, μοναδικός. Η Πόλη της Ελισάβετ είναι η ταυτότητά της, τα όνειρα και οι φόβοι της, η αθωότητα της εφηβείας, ο πρώτος έρωτας, ο πρώτος θάνατος. Η Ελισάβετ γαντζώνεται από τη μνήμη για ν’ αντέξει πρώτα από όλα τον ίδιο της τον εαυτό, απούσα στην παρουσία της, εκκρεμής ανάμεσα σ’ αυτό που έχει γίνει και σε ό,τι γίνεται, απροετοίμαστη ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή, εξόριστη ανάμεσα στους ανθρώπους.

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι;

Η πρόβα με τον Ένκε είναι ένα ταξίδι που τίποτα δεν είναι αναμενόμενο. Ό,τι νομίζεις ότι κατέχεις είναι υπό αμφισβήτηση και αυτό σε «ξεβολεύει», σε μετακινεί και σε οδηγεί, τελικά, σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Μια πραγματικά ευτυχής συνάντηση, τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου, που βρίσκομαι σε φάση αναθεώρησης και αγωνίας για ό,τι πίστευα δεδομένο μέχρι σήμερα.

 

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια αίσθηση από το κλίμα της παράστασης;

Ξέρω σίγουρα ότι θα εκπλαγείτε και δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω την έκπληξη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο σκηνογράφος μας Γιώργος Λυντζέρης και η ενδυματολόγος μας Μάγδα Καλορίτη, κάνουν θαύματα με λιγοστά μέσα, αλλά με εξαιρετική αισθητική αντίληψη. Σκηνοθέτης, ηθοποιοί, συντελεστές και οι άνθρωποι του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης είμαστε μια ομάδα απόλυτα συντονισμένη στο σύμπαν της Λούλας Αναγνωστάκη και στήνουμε έναν κόσμο διαχρονικό, ονειρικό, ποιητικό και ταυτόχρονα σκληρό και βίαιο.

 

Ο Δημήτρης Μπούρας και ο Ένκε Φεζολλάρι ερμηνεύουν (σε διπλή διανομή) το ρόλο του Φωτογράφου στην παράσταση του έργου «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη. (Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου).

 

Ο Βασίλης Αφεντούλης είναι ο Κίμων στην παράσταση «Η Πόλη» που σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. (Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου).

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Πόλη»

Κείμενο: Λούλα Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη
Φωτογράφος: Γιώτα Εφρεμίδου
Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν οι ηθοποιοί
Κίμων: Βασίλης Αφεντούλης
Ελισάβετ: Βάνα Πεφάνη
Φωτογράφος (διπλή διανομή): Δημήτρης Μπούρας και Ένκε Φεζολλάρι

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας) Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Πότε: από 5 Μαΐου 2022 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων:  12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο),  6 ευρώ (ΣΈΗ, Θεατρολόγοι, ΟΑΕΔ)
Προπώληση εισιτηρίων :
Στα ταμεία του Ιδρύματος ( 210 3418550 ) μόνο για ηλεκτρονική πληρωμή
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων Ticket services, Πανεπιστημίου 39 Αθήνα, www . ticketservices . gr ,
η τηλεφωνική και η online αγορά περιλαμβάνει χρέωση υπηρεσίας 0,50 ευρώ ανα
εισιτήριο, https://www.ticketservices.gr/event/mcf–poli/
Έ-TICKET Τα εισιτήρια που λαμβάνονται ηλεκτρονικά , λαμβάνονται σε μορφή PDF και είτεω
εκτυπώνονται , είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο , ώστε την ημέρα της παράστασης
η προσέλευση να γίνεται απευθείας, χωρίς να χρειάζεται η παραλαβή τους από το ταμείο.