Θάνος Λέκκας: «Στο “Blink” βλέπουμε την ανάγκη επιστράτευσης ενός ηλεκτρονικού γκάτζετ ώστε να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον»

Βασίλης Μαυρογεωργίου: «Ήθελα πολύ να γράψω ένα έργο που να έχει περισσότερους γυναικείους από ότι ανδρικούς ρόλους»
7 Απριλίου 2022
Ο Χρήστος Τσαβλίδης και ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Aπό Μέσα»
8 Απριλίου 2022

Ο Θάνος Λέκκας ερμηνεύει τον Τζόνα στην παράσταση του έργου «Blink» του Φιλ Πόρτερ που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή το ρόλο του Τζόνα στην παράσταση «Blink», ο ηθοποιός Θάνος Λέκκας μιλάει στο theatermag για το έργο του βραβευμένου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Φιλ Πόρτερ και τη συνεργασία του με το σκηνοθέτη της παράστασης Τάσο Πυργιέρη. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

 

«Συναντάμε τους δύο χαρακτήρες του έργου “Blink”, σε μια φάση που έχουν μείνει μόνοι τους» εξηγεί ο ηθοποιός Θάνος Λέκκας. «Η κοπέλα, η Σόφι, την οποία ερμηνεύει η Παναγιώτα Βιτετζάκη, έχει χάσει τον πατέρα της που ήταν η μόνη της σχέση και ήταν πολύ δεμένη μαζί του. Ο πατέρας της αρρώστησε και πέθανε. Μάλιστα, της είχε πει ότι πρέπει να συνεχίσει τη ζωή της, ωστόσο με το θάνατό του η Σόφι έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια της, έχασε τη δουλειά της, έχασε τα πάντα.
Το σπίτι που μένει βρίσκεται στο Λονδίνο, είναι μια διπλοκατοικία όπου ο πατέρας έμενε στον κάτω όροφο και η Σόφι στον επάνω. Αφού πεθαίνει, λοιπόν, ο πατέρας της η κοπέλα αποφασίζει να νοικιάσει το κάτω σπίτι που έμενε ο πατέρας της, στον Τζόνα. Είναι ο χαρακτήρας που υποδύομαι, ένα αγόρι που έχει μεγαλώσει με μια θρησκευτική και αγροτική κοινότητα, κάτι σαν τους Άμις που είναι γνωστοί για την απλή διαβίωση, την απλή ενδυμασία και την αποχή από τις ανέσεις και την τεχνολογία.
Ο Τζόνα, δεν έχει γνωρίσει τίποτα σε όλη του τη ζωή. Η ζωή του είναι να βοηθάει τους άλλους, να φοράει τα ρούχα που φορούσαν τα ξαδέλφια του, να έχει καθημερινή κατήχηση και μόνο δανεικά πράγματα. Επίσης, η μητέρα του, τελείως συμπτωματικά, πεθαίνει από το ίδιο πράγμα που πέθανε και ο πατέρας της κοπέλας του έργου μας».

 

 

Δύο νέοι έρχονται κοντά μέσω μιας κάμερας ενδοεπικοινωνίας

«Η μητέρα του Τζόνα, τού είχε γράψει ένα γράμμα πριν πεθάνει όπου του λέει “Μην κάνεις το ίδιο λάθος που έκανα εγώ» συνεχίζει ο Θάνος Λέκκας. «Η ζωή είναι πολλά παραπάνω από αυτό που ζούμε εδώ. Σου έχω μαζέψει κάποια χρήματα, πάρτα και φύγε”. Έτσι, με τα χρήματα φεύγει και πηγαiνει στο Λονδίνο και νοικιάζει το κάτω σπίτι. Η κοπέλα του στέλνει μια κάμερα ενδοεπικοινωνίας, μια baby cam όπως λέγεται που έχουν οι νέοι γονείς για να βλέπουν και να ακούν το μωρό τους.

Ήταν η κάμερα που η ίδια χρησιμοποιούσε για να βλέπει τον πατέρα της όταν ήταν άρρωστος, καθώς τα σπίτια τους ήταν το ένα πάνω και το άλλο κάτω.
Τώρα λοιπόν, αντιστρέφεται αυτό, γιατί η ίδια είναι εκείνη που παρακολουθείται. Ο Τζόνα δεν ξέρει ποια είναι, γιατί ξαφνικά βλέπει μια οθόνη και αναπτύσσεται μια περίεργη συνθήκη όπου κάποιος παρακολουθεί και κάποια παρακολουθείται. Ο Τζόνα, αυτό έκανε άλλωστε παρακολουθούσε τον κόσμο όλη του τη ζωή από μακριά, ενώ η Σόφι νιώθει ότι κάποιος είναι δίπλα της. Ξεκινούν μέσω μιας κάμερας- οθόνης ενδοεπικοινωνίας μια ιδιόρρυθμη κι ανομολόγητη σχέση. Το ερώτημα αν η Σόφι και ο Τζόνα είναι ικανοί να ομολογήσουν και να ζήσουν έναν έρωτα.

Στο “Blink” βλέπουμε την ανάγκη επιστράτευσης ενός ηλεκτρονικού γκάτζετ ώστε να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον, την ανικανότητα δύο νέων ανθρώπων να επικοινωνήσουν, την αναπηρία τους να εκφράσουν την ερωτική τους επιθυμία. Τελικά, μετά μια σειρά από ενδιαφέροντα γεγονότα, οι δύο νέοι γνωρίζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι με προσεκτικά βηματάκια και με πολύ άμεσο τρόπο μας διηγούνται τα όσα έχουν περάσει, χωρίς κάποιο φίλτρο, χωρίς καθωσπρεπισμό. Μοιράζονται την ιστορία τους και σε κάνουν συμμέτοχο, με έναν τρόπο το ίδιο το κείμενο σε βάζει μέσα. Το τέλος της ιστορίας είναι κάτι που θα το δούμε επί σκηνής».

 

Ο Θάνος Λέκκας και η Παναγιώτα Βιτετζάκη στην παράσταση του έργου «Blink» του Φιλ Πόρτερ που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

Η συνεργασία με τον Τάσο Πυργιέρη

«Η παράσταση “Blink” είχε ανέβει στο θέατρο Faust πριν από δύο χρόνια, επίσης σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και με την Παναγιώτα και εμένα στους δύο ρόλους» λέει ο Θάνος Λέκκας. «Ήταν μια δουλειά που όλοι αγαπήσαμε, πήγε πολύ καλά αλλά παίχτηκε για λίγο. Κάπως θέλαμε να το κάνουμε ξανά και ευτυχώς βρέθηκε η συνθήκη και ο χρόνος να γίνει, αυτή τη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Οπότε, μετά το πρώτο “Blink” και την “Κολεξιόν” του Πίντερ που ανέβηκε πρόσφατα στο Faust, είναι η τρίτη φορά που συνεργάζομαι με τον Τάσο.

Θα τον χαρακτήριζα ως έναν αεικίνητο σκίουρο, που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και τους ανθρώπους με τους οποίους το κάνει. Αγαπάει το θέατρο, τους ηθοποιούς, είναι πολύ απαιτητικός και από τον εαυτό του, κυρίως, χωρίς όμως να καπελώνει κανέναν. Θέλει να φτιαχτεί κάτι όμορφο, έχει αισθητική αλλά κυρίως έχει κέφι και όρεξη. Αν ιεραρχηθούν τα πράγματα είναι πρώτο το κέφι και η όρεξη, μετά η ακρίβεια και μετά η όποια αισθητική που θέλει να περάσει.

Είναι πρόκληση να δουλεύεις με τον Τάσο, γιατί είναι τόσο πολύ και παντού με ιδέες που πολλές φορές πρέπει να τον μαζεύεις, αλλά ταυτόχρονα να τον αφήνεις να σε παρασύρει. Είναι πολύ σημαντική εμπειρία για μένα και η συνεργασία με την Παναγιώτα επίσης. Πέρα από την παράσταση αυτή, συνεχίζω τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Η τούρτα της μαμάς” που παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στην ΕΡΤ».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Blink»

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου -Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Δραματολόγος: Σέβη Ματσακίδου
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Ελένη Γκίνη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Χρήστος Σταθούσης
Φροντιστήριο: Βασιλική Τσιλιγκρού
Φωτογραφίες, Artwork: Χρήστος Συμεωνίδης
Δ/vση φωτογραφίας trailer: Γιώργος Δασκαλόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Τσαούσης
Βοηθός παραγωγής: Στέφανος Σιμιτσής
Παραγωγή: Βoiling Point
Παίζουν: Παναγιώτα Βιτετζάκη, Θάνος Λέκκας

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 1 Απριλίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/blink/

Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 στο Θέατρο Faust