Ο Χρήστος Τσαβλίδης και ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Aπό Μέσα»

Θάνος Λέκκας: «Στο “Blink” βλέπουμε την ανάγκη επιστράτευσης ενός ηλεκτρονικού γκάτζετ ώστε να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον»
8 Απριλίου 2022
Μάνος Βαβαδάκης: «Στην Enron, κανείς δεν νοιαζόταν για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι πράξεις τους στο μέλλον, αρκεί να περνούσαν καλά στο παρόν»
9 Απριλίου 2022

Ο Χρήστος Τσαβλίδης σκηνοθετεί και ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης ερμηνεύει στην παράσταση «Aπό Μέσα» που παρουσιάζεται στο θέατρο 104. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ένα έμβρυο παρακολουθεί και μας αφηγείται λεπτό προς λεπτό την περιπετειώδη ζωή της μητέρας του στην παράσταση «Aπό Μέσα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104. Ο Χρήστος Τσαβλίδης και ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης μας μιλούν για τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου που συνυπογράφουν, το οποίο έχει ως αφετηρία το μυθιστόρημα «Nutshell» του συγγραφέα Ίαν Μακ Γιούαν. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Χρήστος Τσαβλίδης, ενώ ερμηνεύει ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης.

 

 

Πώς αποφασίσατε να διασκευάσετε και επεξεργαστείτε δραματουργικά το κείμενο της παράστασης «Aπό Μέσα»;

Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης: Ο αδερφός μου είχε διαβάσει το «Καρυδότσουφλο» του Ίαν Μακ Γιούαν, του είχε φανεί πολύ ωραίο και μου το πρότεινε. Απλά ως ανάγνωσμα. Διαβάζοντάς το και νομίζω απ’ όταν έφτασα στο κεφάλαιο 4, άρχισα να έχω προσδοκίες ότι αυτό το έργο μπορεί να έχει σκηνικό ενδιαφέρον. Έτσι πίστευα και αφού τελείωσα το βιβλίο. Τώρα, το αποτέλεσμα θα δείξει.

Χρήστος Τσαβλίδης: Ήταν ιδέα του Άγγελου. Μου το πρότεινε. Το διάβασα και είπα «πάμε!».

 

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Τσαβλίδης . (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης: Στην παράσταση ο αφηγητής είναι ένα έμβρυο, που μας περιγράφει «Από μέσα» από την κοιλιά της μητέρας του, την ταραχώδη ζωή της.

Χρήστος Τσαβλίδης: Έχουμε έναν αφηγητή – έμβρυο που γνωρίζει τα πάντα «από μέσα». Ο τίτλος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μας.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης: Στη σύμβαση και του έργου, αλλά και της παράστασης ότι ένα έμβρυο μπορεί να μας αφηγηθεί τι βιώνει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του. Παρακολουθούμε στιγμές από την καθημερινότητα της. Μια καθημερινότητα, όπου το έμβρυο γνωρίζει, αλλά αντιλαμβάνεται με έναν μοναδικό τρόπο, καθώς όλες του οι πληροφορίες για τον κόσμο είναι μόνο ακουστικές.

Χρήστος Τσαβλίδης: Κλειδί για μας ήταν ο «χώρος». Τόσο με την κυριολεκτική, όσο και με την μεταφορική του έννοια. Ο χώρος στο θέατρο. Ο χώρος “εντός” μας. Ο χώρος που βρισκόμαστε. Ο χώρος στον οποίο ετοιμαζόμαστε να έρθουμε. Ποιος χώρος είναι μεγαλύτερος και ποιος μικρότερος;

 

 

Ο ηθοποιός Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

 

Ερμηνεύετε έναν μονόλογο. Ποια είναι η πρόκληση για έναν ηθοποιό;

Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης: Η πρόκληση είναι τεράστια. Πιο μεγάλη απ’ όσο φανταζόμουν. Η παράσταση αυτή, είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης. Κάθε δευτερόλεπτο της σκηνικής παρουσίας, που χρειάζεται απόλυτο έλεγχο και ταυτόχρονα απόλυτο άφημα στην ιστορία. Χωρίς να υπάρχει κάποιος παρτενέρ να σου δώσει feedback ή να σε παρασύρει.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης;

Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης: Τον Χρήστο Τσαβλίδη τον ξέρω πολλά χρόνια και έχουμε ξανασυνεργαστεί. Κάθε φορά, αυτό πάει χάλια αλλά καταλήγουμε στο ίδιο λάθος. Αστειεύομαι. Ήταν ο πρώτος που σκέφτηκα και ήξερα ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ και να το κάνουμε να λειτουργήσει όλο αυτό.

 

 

 

Πώς δουλέψατε σκηνοθετικά; Ποια μέσα έχετε χρησιμοποιήσει;

Χρήστος Τσαβλίδης: Το πρώτο μας μέλημα, ήταν να βρούμε το τρόπο με τον οποίο θα πούμε αυτή την ιστορία που διαλέξαμε για τη σκηνή. Μιας και ο αφηγητής μας έχει αυτή την ιδιαιτερότητα: ένα έμβρυο που παρακολουθεί τις ζωές των έξω από την κοιλιά της μητέρας του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την μεταγραφή του λογοτεχνικού κειμένου. Η παράσταση δεν είναι stand up. Έχει όμως στοιχεία δανεισμένα. Ένα μικρόφωνο, τον ρυθμό, τον αυτοσχεδιασμό, τη διάδραση – πάντα όμως σε δοσμένες και αποφασισμένες γραμμές για την ιστορία που θα πούμε. Περισσότερα on stage…!

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον Άγγελο Προκόπιο Νεράντζη; Πώς ήταν οι πρόβες σας, πώς δουλέψατε πάνω στην παράσταση;

Χρήστος Τσαβλίδης: Με τον Άγγελο έχουμε δουλέψει αρκετές φορές στο παρελθόν. Έχει πραγματικά όλες τις αρετές ενός ηθοποιού που κάνουν εύκολη τη δουλειά κάθε σκηνοθέτη. Πέραν του ταλέντου του, είναι ένας συνεπής ηθοποιός, πολύ δεκτικός, ήρεμος χωρίς εντάσεις, ενωτικός, πάντα ευδιάθετος και φροντίζει κατά πολύ το κλίμα μιας πρόβας – που κατά τη γνώμη μου είναι από τα σημαντικότερα θεμέλια σε ότι αφορά την προετοιμασία μιας παράστασης.
Επίσης, ο Άγγελος, έχει το χρυσό πλεονέκτημα του λευκού καμβά. Πανέτοιμος να δοκιμάσει οτιδήποτε του προταθεί, στο πλαίσιο της δραματουργίας που έχουμε επιλέξει για μια παράσταση. Με πολλή χαρά θα δουλέψω ξανά με τον Άγγελο στο μέλλον.

Στη συγκεκριμένη παράσταση αναλάβαμε από κοινού την θεατρική μεταφορά του κειμένου. Γράψαμε εξ’ ολοκλήρου ένα κείμενο βασισμένο σε μία υπάρχουσα ιδέα – αυτή του μυθιστορήματος «Nutshell» του Βρετανού συγγραφέα Ίαν Μακ Γιούαν. Αποφασίζοντας τη δομή, τον τόνο και το ύφος για την παράσταση που φαντασιωνόμασταν.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Aπό Μέσα»

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσαβλίδης
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Τσαβλίδης, Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης
Σκηνικό περιβάλλον: Αγγελική Φιλιππή
Μουσική: Δήμος Βρύζας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Teaser, trailer: Σιδέρης Νανούδης
Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ερμηνεύει ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι – Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)

Πότε: για δύο μόνο παραστάσεις: Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στις 21.00 και Παρασκευή 15 Απριλίου στις 21.00.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Πληροφορίες – Κρατήσεις: τηλ : 210 3455020, 6951269828

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr