Η Λουκία Ανάγνου, ο Δημήτρης Μπούρας και ο Τάσος Λέκκας μας μιλούν για «Το Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά»

«Heart Project» την Κυριακή 10 Απριλίου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον
3 Απριλίου 2022
Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί την παράσταση «Αριζόνα» στο θέατρο Σταθμός
4 Απριλίου 2022

Η Λουκία Ανάγνου, ο Τάσος Λέκκας, η Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου και ο Δημήτρης Μπούρας ερμηνεύουν στην παράσταση «Το Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά» που παρουσιάζεται στον Χώρο Κ4.(Φωτογραφίες: Άκης Χρήστου).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι θεατρική παράσταση, αλλά και μία έκθεση ζωγραφικής με συνδετικό ιστό μια τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Το «Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά» παρουσιάζεται από την Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν. (Ελεύθεροι Αυτοσχέδιοι Ναυαγοί), η οποία μας συστήνεται για πρώτη φορά. Οι ηθοποιοί Λουκία Ανάγνου, Δημήτρης Μπούρας και Τάσος Λέκκας μιλούν στο theatermag για την παράσταση που δημιουργήθηκε με «χειροποίητα» υλικά σε έναν καινούργιο χώρο στο Κουκάκι, στον Χώρο Κ4.

 

H ομάδα Ελεύθεροι Αυτοσχέδιοι ναυαγοί συστήνεται για πρώτη φορά στο κοινό. Ποιοί είστε λοιπόν και πώς «προσγειωθήκατε» στο θεατρικό σύμπαν της Αθήνας;

Λουκία Ανάγνου: Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους πάνω στο θεάτρο ακριβώς ή λίγο πριν την πρώτη καραντίνα. Μέσα σε αυτή, μας γεννήθηκε μία κοινή ανάγκη για δημιουργία.

Δημήτρης Μπούρας: Νομίζω ότι αυτό που είμαστε είναι μια παρέα ανθρώπων με κοινό κώδικα και αναζητήσεις. Είμαστε μια παρέα ανήσυχων ανθρώπων, που η καραντίνα πήγε να τους ρίξει σε λήθαργο, αλλά αρνηθήκαμε σθεναρά να υποκύψουμε. Από το πουθενά, μια ιδέα απέκτησε υπόσταση και ολότητα σε τέτοιο βαθμό, που μας ήταν αδύνατο να μη θέλουμε να την παρουσιάσουμε στον κόσμο. Και φυσικά, πάνω από όλα είμαστε και καλοί φίλοι που ανυπομονούμε να βρισκόμαστε επί σκηνής και να δημιουργούμε με αγάπη και σεβασμό ο ένας/μια προς τον άλλον/η.

Τάσος Λέκκας: Ως άνθρωπος που δεν ανήκει στην ομάδα, αλλά συνεργάζεται με τους ανθρώπους αυτούς, μπορώ να πω ότι χαίρομαι πολύ που έκαναν αυτό το βήμα και δημιούργησαν κάτι και θα κινούνται με αυτό. Είναι κάτι που τους ταιριάζει και χαίρομαι πολύ για την απόφασή τους. Είναι μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτός ο παράγοντας, είναι κάτι που πολύ εύκολα φθείρεται και χάνεται μέσα στο χαμό της επαγγελματικής πορείας, δυστυχώς. Με μεγάλη χαρά συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά, γιατί εκτός των άλλων είναι και φίλοι μου.

 

Η μουσικός και ηθοποιός Λουκία Ανάγνου.

 

Πώς «μαζεύτηκε» η θεατρική ομάδα; Είστε φίλοι; Θα συνεχίσετε μαζί;

Λουκία Ανάγνου: Προσωπικά γνωρίζω τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτρούλη, περίπου δέκα χρόνια. Παρέα κάνουμε τα τελευταία τρία ή τέσσερα. Μέσω του Κώστα, γνώρισα τον Τάσο Λέκκα και την Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, ενώ με τον Δημήτρη Μπούρα πραγματικά δε θυμάμαι από που γνωριζόμαστε. Μια μέρα θυμάμαι πως είχαμε μαζευτεί στο σπίτι του Κώστα και συζητούσαν με τον Τάσο για το καινούριο κείμενο που γράφουν με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο Δημήτρης και η Κωνσταντίνα ήταν ήδη στο καστ. Μία εβδομάδα αργότερα, ήρθε ο Τάσος στο σπίτι μου να ζωγραφίσουμε (να ζωγραφίσει δηλαδή, ας μην το κρύβουμε άλλο δεν βοήθησα) και μου είπε ότι «σε αυτό που γράφουμε με τον Κωστή έχει προκύψει ένας ρόλος επιπλέον, σε ενδιαφέρει» και είπα «α, τι ωραία να κάνω και μουσικός επί σκηνής που το έχω άχτι».  Και αυτή ήταν η ένταξή μου στην ομάδα! Οπότε, ναι είμαστε φίλοι και είναι τιμή μου που παίζουμε παρέα.

Δημήτρης Μπούρας: Πέρα από τον Τάσο Λέκκα -τον οποίο δεν συμπαθώ ιδιαίτερα – (πλάκα κάνω, απλά γνωριστήκαμε πέρσι ουσιαστικά και είναι ένας απίστευτος άνθρωπος και καλλιτέχνης όπως μπορώ να πω με σιγουριά και για τα υπόλοιπα παιδιά) με τους υπόλοιπους ηθοποιούς γνωριστήκαμε είτε από τη σχολή είτε από δουλειές και γενικά γίναμε μια πολύ ωραία παρέα. Όπως ανέφερα, και μόνο η καραντίνα που μας έφερε στην ανάγκη να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε κάτι μέσα σε όλη αυτή τη στασιμότητα, κατάφερε να μας ενώσει ακόμα παραπάνω. Δεν ξέραμε τι φτιάχναμε, αλλά ανυπομονούσαμε για την κάθε μας συνάντηση, να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να, να, να.

Γνωρίσαμε ο ένας/μια τον άλλον/ην καλύτερα και, μέσα στην ένταση που έχει κάθε τέτοιο νέο εγχείρημα, καταλήξαμε μια πολύ όμορφη παρέα, που σίγουρα για μένα είναι τιμή και χαρά να έχω στη ζωή μου. Είμαι απίστευτα τυχερός γι’ αυτό και τα δώρα που παίρνω καθημερινά, τόσο επί σκηνής, αλλά και κάτω από αυτήν είναι μοναδικά. Τώρα, το μέλλον θα δείξει αν αυτή η ομάδα θα πάει παραπέρα και με νέες δουλειές, αλλά πιστεύω πως και εσείς θα ανακαλύψετε από τη πρώτη μας δουλειά πως είναι κάτι που της αξίζει και με το παραπάνω, εγώ προσωπικά δηλώνω μέσα.

 

Ο ηθοποιός Τάσος Λέκκας.

 

H πρώτη σας παράσταση γίνεται σ’έναν εναλλακτικό χώρο, όπου ταυτόχρονα μας συστήνετε και μια έκθεση ζωγραφικής; Πώς προέκυψε αυτός ο χώρος και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε επιλέγοντας μια όχι mainstream θεατρική σκηνή;

Δημήτρης Μπούρας: Ο σκηνοθέτης της παράστασης και πολύ καλός μου φίλος Κώστας Κουτρούλης, μα και ολόκληρη η αξιαγάπητή του οικογένεια επιδίωξαν και άνοιξαν με πολύ κόπο έναν καλλιτεχνικό χώρο, μιας και η καλλιτεχνική φλέβα του διαπερνά όλους. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για μουσική, για ζωγραφική, για συναντήσεις και συζητήσεις, γενικά απέκτησε πριν καλά καλά ανοίξει σωστά, την ιδιότητα να φέρνει κοντά τον κόσμο, να αποτελεί σημείο συνάντησης και, με το που ξεκινήσαμε στον Χώρο Κ4 στο Κουκάκι, τις πρώτες μας δοκιμές, κολλήσαμε. Αποφασίσαμε ότι ο Χώρος Κ4 είναι το μέρος. Είναι ο χώρος που θέλουμε να καλέσουμε και να έρθουμε κοντά με τον κόσμο, να συναντηθούμε μαζί του και αυτός να μας γνωρίσει, είτε από την αρχή είτε καλύτερα από ότι μας ήξερε.

Τάσος Λέκκας: Στην πραγματικότητα προέκυψε από το έργο. Όταν γραφόταν ή προέκυπτε είδαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν σε εκείνον τον χώρο. Και αφού δεν είναι θέατρο επιλέξαμε να μην κάνουμε σα να είναι θέατρο, αλλά να υπογραμμίσουμε την πραγματική του ταυτότητα.

 

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μπούρας.

 

Και βέβαια, η Μαρία Καβογιάννη; Η Φωνή… Πώς την προσεγγίσατε; Τη γνωρίζατε; Ήταν «εύκολο» να δεχτεί να συμμετάσχει σε μια δουλειά νέων ανθρώπων;

Δημήτρης Μπούρας: Δεν μπορώ να πω πολλά ως προς την προσέγγιση, καθώς έγινε κυρίως από τον Τάσο, ο οποίος τη γνώριζε και από τη συνεργασία τους στην παράσταση «Τρίτο στεφάνι». Μπορώ, όμως, να πω με απόλυτη σιγουριά πως δέχτηκε χωρίς καμία απολύτως δυσκολία και με μεγάλη αγάπη. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, αγκάλιασε αυτό μας το εγχείρημα με απόλυτη θέρμη και χαρά, ήταν απόλυτα δοτική, ανοιχτή και πρόθυμη για όποια βοήθεια θέλουμε και μας έδωσε μεγάλη ώθηση. Και φυσικά το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι εκπληκτικό. Είναι σπουδαίο να βλέπεις από τόσο υπέροχους καλλιτέχνες όπως η κυρία Καβογιάννη, να υπάρχει αυτή η στήριξη και η αγάπη προς νέους ανθρώπους που δοκιμάζουν να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, όταν και οι συνθήκες που μας τριγυρίζουν είναι τόσο δύσκολες. Το «ευχαριστώ» είναι στα αλήθεια λίγο, πάρα πολύ λίγο.

Τάσος Λέκκας: Με τη Μαρία συνεργαστήκαμε στο «Τρίτο στεφάνι», οπότε γνωριζόμασταν από εκείνη την παράσταση. Της είπα την ιδέα και δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για το θέατρο και πολύ προσιτή, πέρα από σπουδαία ηθοποιός.

 

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Τάσος Λέκκας, Λουκία Ανάγνου και Δημήτρης Μπούρας. (Φωτογραφίες: Άκης Χρήστου).

 

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κοινό σας; Ηλικιακά τουλάχιστον; Πρόκειται για μια θεατρική δουλειά που απευθύνεται μόνο σε νέους;

Λουκία Ανάγνου: Θέλω να πιστεύω πως η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι μια πειραματική δουλειά, της οποίας όμως η θεματολογία νομίζω πως είναι ικανή να μετακινήσει αρκετό κόσμο.

Δημήτρης Μπούρας: Δεν πιστεύω ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο κοινό κατά νου. Έχουμε τον άνθρωπο γενικά. Τον όποιο άνθρωπο καταπιέστηκε, δυσκολεύτηκε να βρει νόημα άλλα το κυνηγά ακόμα. Τον απλό, καθημερινό άνθρωπο όπως είμαστε και εμείς. Νιώθουμε, σε κάθε πρόβα μας, ένα κομμάτι μας να ταρακουνιέται, να διαμορφώνεται. Και νομίζω ότι η ηλικία δεν θα εμποδίσει κανέναν από τους θεατές να νιώσει το ίδιο.
Αν θέλετε να δείτε κάτι νέο, σ’ έναν καινούριο χώρο, με νέους ανθρώπους και με έντονο το πειραματικό στοιχείο, εμείς σας καλωσορίζουμε με αγάπη και χαρά. Ελάτε να γνωριστούμε και ελπίζουμε ότι το εγχείρημά μας αυτό, θα είναι αφορμή για συζήτηση. Για αλλαγή προσωπικής, αλλά και στάσης ως προς τη κοινωνία, τη καθημερινότητα, τη ζωή.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά»

Κείμενο: Κώστας Κουτρούλης, Τάσος Λέκκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτρούλης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Anna: Μαρία Καβογιάννη (φωνή)
John: Τάσος Λέκκας
Peter: Δημήτρης Μπούρας
Blue: Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου
Κοπέλα – Μουσικός επί Σκηνής: Λουκία Ανάγνου

Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Κουτρούλη
Πρωτότυπη Μουσική: Λουκία Ανάγνου
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Νικολουδάκης
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Μέριανος
Φωτογραφίες – Video: Άκης Χρήστου
Δημιουργία Αφίσας: Μίνα Κατσούλη
Επικοινωνία: Art Ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Η ηχογράφηση της Μαρίας Καβογιάννη έγινε στο Soundhouse Studio.

Η επιμέλεια των ζωγραφικών έργων έγινε από τον εικαστικό Γιάννη Κουτρούλη.

 

Πού: Χώρος Κ4 (οι Άνθρωποι που Ακολουθούν τη Γη), Βεΐκου 28 Κουκάκι (πλησίον μετρό Συγγρού – Φιξ και Ακρόπολη)

Πότε: από 4 Απριλίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, για 10 παραστάσεις (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο: Ατέλειες, ΑμεΑ)

Αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου: www.happydeals.gr/prvdl.php?id=6356

Τηλεφωνικές Κρατήσεις: 211 4234814 και 6984 051276 (καθημερινές από τις 12.00 – 21.00, Σαββατοκύριακα 15.00 – 19.00)