Βαγγέλης Λάσκαρης: «Η μητέρα του Κώστα Ταχτσή ήταν μια γυναίκα που δεν κλεινόταν εύκολα σε καλούπια»

Ο Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετεί την παράσταση «On Ego» στο Από Μηχανής Θέατρο
31 Μαρτίου 2022
Η παράσταση «Aπό Μέσα» στο Θέατρο 104
2 Απριλίου 2022

O Βαγγέλης Λάσκαρης σκηνοθετεί την παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» με την Ράνια Σχίζα στο ρόλο της μητέρα του συγγραφέα.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν. Ο Βαγγέλης Λάσκαρης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» την οποία σκηνοθετεί στο θέατρο Vault. Τη ζωή της μητέρας του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή φωτίζει με την ερμηνεία της η ηθοποιός Ράνια Σχίζα.

 

«Ο Δημήτρης Καρατζιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Vault αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος το Θεατρικό Φεστιβάλ Μονολόγων με τίτλο “Ο Γιος μου…” το οποίο φέρνει στη σκηνή μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη» εξηγεί ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης. «Ο Δημήτρης, λοιπόν, είχε στο μυαλό του να παρουσιάσει στο θέατρο Vault τρεις ιστορίες γυναικών.

Την ιστορία της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, της μητέρας του Γεωργίου Καραϊσκάκη και της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη. Έτσι, μου πρότεινε να αναλάβω την σκηνοθεσία πάνω σε ένα καινούργιο έργο που θα γραφόταν σχετικά με την ιστορία της μητέρας του Κώστα Ταχτσή. Ανέθεσε στην Κική Μαυρίδου να κάνει την έρευνα και να γράψει το κείμενο κι έτσι μετά από αρκετούς μήνες έρευνας και δουλειάς προέκυψε το έργο “Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή”.

Και φτάνουμε στη Ράνια Σχίζα που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο του έργου. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο όλο εγχείρημα, αλλά και στο πρόσωπό μου, είναι κάτι που θα της το χρωστάω. Νομίζω πως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους. Απόλαυσα την διαδικασία των προβών, παρόλο που δεν γνωριζόμασταν από πριν, δουλέψαμε εξαιρετικά, ταίριαξαν οι σκέψεις μας, οι ανάγκες μας, “ακούγαμε” και “βλέπαμε” με τον ίδιο τρόπο και είμαστε ακόμα συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα. Και αφού μιλάμε για συχνότητες, θέλω να κάνω και μια ειδική μνεία στον Μάνο Αντωνιάδη που έντυσε μουσικά την παράσταση. Αυτός κι αν συντονίστηκε μαζί μας. Έχουμε δημιουργήσει κάτι για το οποίο, προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος».

 

Η Ράνια Σχίζα στην παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης. (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

Η ιστορία της Έλλης Ζάχου Ταχτσή και η συνεργασία με τη Ράνια Σχίζα

«Ο Κώστας Ταχτσής είναι ένας συγγραφέας που σε συγκινεί – και η λέξη συγκίνηση εμπεριέχει μέσα της και την κίνηση. Είναι σπουδαία η κίνηση, το ταξίδι, όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο ή βλέπεις μια παράσταση να μην σε βρίσκει το τέλος της στην ίδια θέση από την οποία ξεκίνησες» συνεχίζει ο Βαγγέλης Λάσκαρης. «Είναι ένας συγγραφέας που πάντα με άγγιζε, οπότε το να μάθω περισσότερα για τον ίδιο μέσα από τη ζωή της μητέρας του, ήταν κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στην αρχή.

Όμως, όσο διάβαζα το κείμενο της Κικής Μαυρίδου, είδα τελικά ότι έπρεπε να μιλήσουμε για τη μητέρα του και να ακούσουμε τη δική της ιστορία. Να δώσουμε σε αυτή το βάρος. Να “μεταφέρουμε” την πολύτιμη αυτή ιστορία στον κόσμο που θα έρθει να τη δει και να την ακούσει. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα ήταν ένα παράδειγμα που λάβαμε υπόψιν μας. Η στάση της, ο τρόπος της. Την είχαμε στη σκέψη μας κατά την διάρκεια των προβών. Κι όπως ανάμεσα στα λόγια της κας Μάγδας ακούμε τη φωνή του Παύλου κι ανατριχιάζουμε (σε ντοκιμαντέρ ή συνεντεύξεις κι αφιερώματα), έτσι κάπως ήθελα να ακούμε ανάμεσα στην αφήγηση της Έλλης τη φωνή του Ταχτσή και αυτό το κάναμε με τη βοήθεια του Νίκου Καραθάνου που τον ακούμε στην παράσταση ως Κώστα Ταχτσή».

 

 

Με δύο παραστάσεις στο θέατρο Vault

«Αυτό που με ενδιέφερε να κάνω σε αυτή την παράσταση είναι να ακούσουμε μια ιστορία και όταν αυτή η ιστορία είναι πολύ δυνατή και ενδιαφέρουσα, τότε χρειάζονται λίγα πράγματα» λέει ο Βαγγέλης Λάσκαρης. «Επί σκηνής, χρειάζονται μόνο τα απαραίτητα. Το κείμενο, ο ηθοποιός, η μουσική (ίσως – στη περίπτωση μας σίγουρα) και ο σκηνοθέτης αν μπορεί ας φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο.

Όταν εξιστορούμε τη ζωή μας υπάρχουν στιγμές αστείες και στιγμές τραγικές. Η μητέρα του Κώστα Ταχτσή δεν διαφέρει σε αυτό. Υπήρξε μια γυναίκα πολύ σκληρή, χειραφετημένη, η οποία όμως, πήρε τη ζωή στα χέρια της, ήθελε να ζήσει ελεύθερη και έκανε επιλογές δύσκολες στα χρόνια που έζησε. Ήταν μια γυναίκα που κυνηγούσε την ελευθερία και την ανεξαρτησία και δεν κλεινόταν εύκολα σε καλούπια. Έκανε λάθη, αδίκησε τον εαυτό της και τους ανθρώπους γύρω της. Αφού αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι, θα τα έπαιζε όλα μέχρι την τελευταία δεκάρα. Έτσι έβλεπε τη ζωή. Όμως δεν θα την κρίνω. Θέλω φάνει μέσα από το έργο η δική της αλήθεια.

Παράλληλα με την παράσταση “Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή” έχω αναλάβει και την παράσταση του έργου “Οι Ηλίθιοι” του Lars von Trier, η οποία ανεβαίνει επίσης στο Vault. Πρόκειται για δύο δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δούλεψα πάνω σε δύο τελείως διαφορετικά έργα, σε δύο διαφορετικά σύμπαντα την ίδια περίοδο και παρόλο που μπορώ να πω πως ήταν μια κατάσταση που με εξουθένωσε, αυτή τη στιγμή είμαι ενθουσιασμένος που τα κατάφερα και τα έφερα εις πέρας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη και Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)
Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Τη φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός, πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00) : 213 0356472, 6951832070

Πότε: από την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 και κάθε Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο στις 18.15

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο: φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ /άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

* Το φεστιβάλ «Ο γιος μου… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.