Κατερίνα Κλειτσιώτη: «Ο Μάτεσις έχει μελετήσει πολύ τον μικροαστικό τρόπο ζωής και τον έχει απογυμνώσει»

Masterclasses 2022 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών
21 Μαρτίου 2022
«Το Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά» από την Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν.
22 Μαρτίου 2022

H Κατερίνα Κλειτσιώτη, μέλος της ομάδας Κόσμοι από Γάλα, υπογράφει με τη Σοφία Κορώνη τη σκηνοθεσία της παράστασης «Αφροδίτη». (Φωτογραφίες: Γιάννης Μουσουρίδης, Γιάννης Παπαδάκης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η νουβέλα του Παύλου Μάτεσι «Αφροδίτη», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Κλειτσιώτη και Σοφίας Κορώνη στο Bios. H Κατερίνα Κλειτσιώτη μιλάει στο theatermag για την παράσταση που διασκευάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο, καθώς και για τα βαθύτερα θέματα που πραγματεύεται το έργο όπως οι οικογενειακοί δεσμοί, τα αρχέγονα ένστικτα, οι σύγχρονοι θεσμοί κι ακόμα περισσότερο οι ρόλοι που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας.

«Τη νουβέλα του Παύλου Μάτεσι “Αφροδίτη” μου πρότεινε να τη διαβάσω η Σοφία, την είχε ανακαλύψει πριν μερικά χρόνια και είχε ενθουσιαστεί. Την άφησε στο συρτάρι της, μέχρι που ήρθε η κατάλληλη στιγμή» λέει η σκηνοθέτης Κατερίνα Κλειτσιώτη. «Ξεκινήσαμε αρχικά μια συνεργασία για να δούμε πώς μπορεί αυτό το κείμενο να παρασταθεί στο θέατρο. Η δραματουργική επεξεργασία μας πήρε αρκετό καιρό καθώς σε ένα πραγματικά καλό κείμενο δεν ξέρεις τι να κόψεις και τι να κρατήσεις. Τελικά, νομίζω πως τα καταφέραμε αρκετά καλά ώστε όλο το νόημα να μπορεί να αποδοθεί σε 75 περίπου λεπτά, χωρίς να χάνεται η ποιότητα του κειμένου.
Οι συνεργάτες είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που λίγο πολύ γνωριζόμαστε καλά κι αυτό δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια. Με τη Σοφία Κορώνη που έχουμε κάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν. Μαζί με τον Βασίλη Χατζηδημητράκη, ο οποίος ερμηνεύει τον Μάριο στην παράσταση, έχουμε από κοινού την ομάδα Κόσμοι από Γάλα και συνεργαζόμαστε σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ με το Γιώργο Ντούση, τον Τίτο του έργου, γνωριζόμαστε από παλιά και πραγματικά ήταν μια πολύ όμορφη συγκυρία η συνεργασία αυτή. Προσωπικά, θεωρώ ευλογία το να μπορείς να δουλεύεις με ανθρώπους που γνωρίζεις κι έχεις αναπτύξει έναν “κοινό κώδικα”».

 

H Σοφία Κορώνη, o Βασίλης Χατζηδημητράκης και ο Γιώργος Ντούσσης στην παράσταση «Αφροδίτη». (Φωτογραφίες: Γιάννης Μουσουρίδης).

 

«Για την υπόθεση του έργου είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς συμπυκνωμένα» συνεχίζει η Κατερίνα Κλειτσιώτη. «Το έργο μας αποκάλυπτε και μας αποκαλύπτει συνεχώς νέα επίπεδα. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι παρακολουθούμε θραύσματα από τη ζωή της Αφροδίτης, μιας γυναίκας, εργάτριας σε βιομηχανία υποκαμίσων, μητέρας δύο γιων, που ζώντας μια σειρά ταπεινώσεων μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και έχοντας σωρεύσει από μικρή ηλικία πολύ βίαιο υλικό, φτάνει στην πιο οριακή στιγμή της κι αποφασίζει να δώσει ένα οριστικό τέλος σε όλα.

Ο Μάτεσις διαλέγει ένα πρωτόγονο και πιο ενστικτώδες τέλος, αρκετά αλληγορικό όμως. Γενικότερα, νιώθω ότι ο Μάτεσις έχει μελετήσει πολύ τον μικροαστικό τρόπο ζωής και τον έχει απογυμνώσει. Σε όλο το έργο βλέπουμε μια πολύ διεισδυτική ματιά πάνω στον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι σε μια μικροαστική κοινωνία. Από εκεί και πέρα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, σκάβει πολύ πιο κάτω αγγίζοντας το τι συμβαίνει γενικά με το ανθρώπινο είδος.
Το σπουδαιότερο κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι καταφέρνει, ξεκινώντας από μια γυναίκα, την Αφροδίτη, να φωτίσει με έναν εντελώς ανατρεπτικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις, τους οικογενειακούς δεσμούς, τα δύο φύλα. Μιλάει ανοιχτά για τη βία που είναι αιώνες εγκατεστημένη στις ανθρώπινες σχέσεις. Κι ενώ οι ήρωές του μοιάζουν να είναι σε μια μεγενθυμένη κλίμακα, εννοώντας ότι παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των τριών ανθρώπων σε μια μεγενθυμένη κλίμακα, ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε: είναι όντως μεγενθυμένη ή έτσι ζούμε;».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αφροδίτη»

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Κλειτσιώτη /ομάδα Κόσμοι από Γάλα σε συνεργασία με την Σοφία Κορώνη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Κλειτσιώτη | Σοφία Κορώνη
Σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική επιμέλεια, επεξεργασία ήχου: Άννα Μουζάκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Μακιγιάζ: Ευαγγελία Μανούρα
Φωτογραφίες, teaser: Γιάννης Μουσουρίδης, Γιάννης Παπαδάκης
Graphic designer: Γιάννης Ρουμπάνης Sugahtank
Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Χειρισμός κονσόλας: Ελένη Καβούκη
Παίζουν: Σοφία Κορώνη, Γιώργος Ντούσης, Βασίλης Χατζηδημητράκης
Φωνή στο ραδιόφωνο – Μαρίνα Καμαλάκη

 

Πού: Bios Basement, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πότε: από 2 Απριλίου 2022 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (εκτός από τη Μεγάλη Εβδομάδα) στις 21.15. Έως 8 Μαΐου 2022

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση: viva.gr

Το θεατρικό έργο είναι διασκευή από το ομότιτλο βιβλίο του Παύλου Μάτεσι, Αφροδίτη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας.