Ο Δημήτρης Λάλος με την παράσταση «Έκτορος Κάθαρσις» στα Χανιά και στο Ρέθυμνο

Η παράσταση «F*ck Strindberg» από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου
20 Μαρτίου 2022
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης σκηνοθετεί την παράσταση «Trio Lumpen – Η Φράουλα»
20 Μαρτίου 2022

Ο Δημήτρης Λάλος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη σύνθεση κειμένου και την ερμηνεία στην παράσταση «Έκτορος Κάθαρσις». (Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας).

Sharing is caring!

 

«Έκτορος Κάθαρσις» είναι η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα. Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί  αφενός την  ανάδειξη του μύθου από την σκοπιά του Έκτορα – μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου-  αφετέρου την «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη. H παράσταση παρουσιάζεται στα Χανιά, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαρτίου και στο Ρέθυμνο την Κυριακή 27 Μαρτίου.

Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου;

Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών.
Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή.

Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του. Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου. Στο κείμενο «Έκτορος Κάθαρσις» έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λάλος.

Πληροφορίες για την παράσταση «Έκτορος Κάθαρσις»

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνοθεσία – Σύνθεση Κειμένου – Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος
Μουσικός επί Σκηνής – Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη
Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Σχεδιασμός Γραφιστικών: Θωμάς Παπάζογλου

Πληροφορίες: www.artontheroad.gr

 

Πού: Χανιά, Mega Place (Βλητές Χανίων)

Πότε: Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, στις 20.30

Διάθεση εισιτηρίων: στο Mega Place στα Public και στο viva.gr μέσα από το link https://bit.ly/3IhlscU

 

Πού: Ρέθυμνο, Cineland Pantelis

Πότε: Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στις 20.30

Διάθεση εισιτηρίων: στο ταμείο του Cineland στα Public και στο viva.gr μέσα από το link https://bit.ly/3IhlscU